מעל 100 מיליון ש' דרשו הבהרות, אבל המסחר נפתח כרגיל
רשות ני"ע התרשלה בטיפול תוצאות המקדמיות של הסקר התלת מימד (3D) שברישיונות הימיים 'מירה' ו'שרה', ואין זו הפעם הראשונה שזה קורה. בסוף השבוע דיווחה חברת IPC המחזיקה בכ-13% מהזכויות ברישיונות הימיים תוצאות מקדמיות של הסקר שהצביעו על פוטנציאל גדול של גז והרשות לא מיהרה להשהות המסחר בניירות הערך של החברות הציבוריות הקשורות, עד תצא הבהרה.
תחילה חשוב לציין, כי בשעה 11:57, עשרים דקות לאחר פרסום הטור ב-Bizportal פרסמה מודיעין הבהרה, כנראה לאחר שקיבלה פניות מהרשות, בה ציינה כי "הפרסומים נעשו ללא ידיעתה של השותפות ושלא על דעתה".
שותפות מודיעין יהש וחברת הכשרת הישוב, שהן השותפות הישראליות ברישיונות, לא אישרו ולא הכחישו, פשוט לא עשו דבר, לפחות עד פתיחת המסחר בבוקר יום ראשון. רשות ני"ע שראתה אתמול והבוקר את כל הפרסומים בנושא הייתה צריכה להוריד את הכפפות ולעצור את המסחר במניות עד לקבלת הבהרה בנושא, בדיוק כפי שדרשה מגבעות יהש לפני מספר שבועות, אבל זה לא קרה והמסחר במניות נפתח.
שלא לציטוט, יסבירו השותפות הישראליות כי חברת IPC פרסמה את הנתונים על דעת עצמה ושלא מדובר בתוצאות סופיות של הסקר התלת מימד. טענה נוספת היא שמדובר במיחזור של נתונים אשר פורסמו בעבר וש-IPC מחפשת גוף שירכוש את הזכויות ברישיונות הימיים.
אז האם מדובר במידע מהותי? כן. עובדה היא שמודיעין והכשרת הישוב מזנקות במסחר, ולא בכדי. ההודעה של IPC כוללת לראשונה נתונים של הסקרים 3D, נתונים פורמליים - לא שמועות בשוק ולא פרסומים בעיתונות.
כאמור, אין זו הפעם הראשונה שזה קורה. שני מקרים נוספים שהתרחשו בעבר מצביעים על היעדר אינפורמציה מספקת שניתנה למשקיעים.
ב-23/5/2010 כאשר הגישו השותפות בקשה לממונה על חיפושי נפט במשרד התשתיות לקבלת רישיונות 'מירה' ו-'שרה'. בהודעתה כתבה מודיעין כי תנאי הרישיון הם כי עליהם 'להשלים סקרים סייסמיים ובדיקות גיאולוגיות עד ה-1/8/2010'. היגיון בריא, של האדם הממוצע אומר שעד תחילת אוגוסט צפויות להתפרסם התוצאות של הסקרים. במודיעין חשבו אחרת וטענו כי עד תאריך זה הושלמו הסקרים ונדרשים עוד מספר חודשים עד הפענוח. נשאלת השאלה מדוע הדבר לא נכתב במפורש בהודעה?
מקרה נוסף קשור להנפקה אותה ערכה מודיעין בחודש יוני. במסגרת התשקיף, לא נכללו פרטים אודות הסקרים הסייסמיים הדו מימדיים (2D) אשר היו ידועים הן למודיעין והן לציבור למשקיעים אך הושמטו מהתשקיף. במודיעין טענו אז כי בעת הכנת התשקיף הרישיונות לא היו בידיהם. לכאורה, הם צודקים - הרישיונות הועברו לידיהם רק כשבוע לאחר ההנפקה. עם זאת, כבר בחודש מארס הודיעה מודיעין כי היא רוכשת את הרישיונות. מכאן, שבפועל היה עליה לספק את מלוא המידע הנוגע לרישיונות בעת הכנסת התשקיף.
הטענות של המשקיעים בנושא זה הם שמודיעין רצתה לבצע את הנפקה לפני 'שיתבררו' התוצאות הסופיות. באותה הנפקה גייסה מודיעין 188 מיליון שקל לקופה בפרמיה של 75% על המחיר המינימלי. בעלי השליטה, קבוצת אי.די.בי. רכשו מניות בכ-28 מיליון שקל. קרוב לוודאי שאותם משקיעים שואלים את עצמם האם מדיניות ההסתרה של השותפות ב'מירה' ו'שרה' נועדה כדי להביא להצלחה בהנפקה הקרובה של שותפות עמנואל הנמצאת בבעלות הכשרת הישוב.
מה שבטוח, לא צריך להפריח הרבה ספקולציות על מנת להבין שמחזור מסחר כספי של מעל 100 מיליון שקלים בפחות משעה אחת של מסחר במניות הכשרת הישוב ומודיעין - אומר דרשני.