סין על מסלול ההמראה: מדד מנהלי הרכש טיפס זה החודש החמישי ברציפות
הייצור התעשייתי בסין המשיך להתרחב זה החודש החמישי ברציפות ברקע לרמת שיא של הלווואת במשק וברקע לתוכניות החילוץ של הממשל המקומי בהיקף של 586 מיליארד דולר לטובת האצת הצמיחה בכלכלה החזקה מבין השווקים המתעוררים.
מדד מנהלי הרכש עלה מרמה של 53.2 נקודות בחודש יוני לרמה מתואמת עונתית של 53.3 נקודות בחודש יולי, כך עולה מנתונים שפירסם היום הממשל. נציין כי קריאה מעל 50 נקודות עבור מדד מנהלי הרכש מייצג קצב צמיחה חיובי במשק.
מנתוני הדו"ח עולה כי תוכנית החילוץ המקומית וסובסדיות לגירוי ביקושים מקומיים מכפרת על ירידה חדה ברמת ייצוא, ותורמת לעלייה במדד מנהלי הרכש.
"ההתאוששות נראית חזקה מאוד, אך היא לא הכי יציבה מכיוון שהיא מונעת בעיקרה מתוכנית החילוץ שיזם הממשל הסיני", כך גורס וונג טאו, כלכלן מ-UBS, ומצנן את ההתלהבות בראיון שהעניק לבלומברג.
בזמן שמדד מנהלי הרכש ממשיך להתאושש משפל של 38.8 נקודות בחודש נובמבר בשנת 2008, כלכלת המדינה הציגה קצב צמיחה מואץ של 7.9% ברבעון השני של 2009.
בתוך כך, הנתון החודשי ממשיך להציג שיפור מרשים זה החודש החמישי ברציפות ברקע להלוואות חדשות בהיקף של טריליון דולר שהעניקו הבנקים המקומיים במהלך ששת החודשים הראשונים של 2009, פי שלוש מהיקף ההלוואות בתקופה המקבילה אשתקד.
האנליסטים בסין מביעים חשש שהתאוששות לה אנו עדים, זו המגיעה כתוצאה מגירוי כלכלי בדמותה של תוכנית החילוץ, עלולה להוביל לנטילת הלוואות מסוכנות, לאיפנלציה מואצת וגם לבועה בשוק המניות המקומי.
נזכיר כי בורסת שנחאי, אשר טיפסה מתחילת השנה ב-87%, וניצבת בין שנייה בבחינת התשואות מבין הבורסות המרכזיות בעולם, צללה ביום מסחר בודד, בתאריך ה-29 לחודש יולי, בשיעור החד מזה שמונה חודשים על רקע חששות כי הבנק המרכזי יחל בהידוק המדיניות המוניטירית.
יומיים לפני הקריסה הזהיר המשקיע המוערך, ג'ים רוג'רס, כי בורסת שנחאי נמצאת על סף התמוטטות, והדגיש כי הדבר נובע מכך שהבורסה המקומית בסין צמחה חזק מדי בזמן קצר מאוד. רוג'רס ציין כי הוא לא רכש מניות סיניות מאז חודש נובמבר, זאת מכיוון שהוא מעדיף לקנות אותם בעת הקריסה.