ישראמקו זוכה ל"תשואת יתר" ממיטב: "הכמויות פחות חשובות, ערך הזמן מאוד משמעותי"
כלכלני בית ההשקעות מיטב פרסמו היום המלצה חיובית של שותפות חיפושי הגז והנפט ישראמקו יהש. ישראמקו הינה אחת משותפויות הנפט / גז הנסחרות בבורסת תל אביב. בעלי המניות בישראמקו הם חנל, נפטא והציבור. ישראמקו בעלת זכויות של כ-26% ממאגרי תמר (ברשיון "מתן") ודלית (רישיון "מיכל") בהם נמצא גז בהיקף של כ-192 BCM. שותפים נוספים במאגרים הם אבנר, דלק קידוחים, דור ונובל אנרג'י.
האנליסט מוטי ברלינר אומר כי "גם תחת הנחות אשר נראות שמרניות בפרמטרים המרכזיים המשפיעים על שווי המאגר, אנו מעריכים את שווי המניה בכ-48 אגורות. מחיר היעד מניח כי המאגר יחל לפעול ב-2014 בקצב מכירה נמוך ביחס להערכות משרד התשתיות. מחירי המכירה יעמדו על כ-5 דולר בממוצע ל-mmBTU ועלויות ההקמה תסתכמנה בכ-2.25 מיליארד דולר. לאור הפער הגבוה בין מחיר היעד ומחיר המניה בשוק ממליצים עליה במיטב בתשואת יתר.
במיטב מעריכים כי הגורם המרכזי שישפיע על קצב מכירת הגז הינו הביקוש לגז , ולא יכולת המאגר לספק את הדרישה. בהקשר זה נשאלות מספר שאלות: מה יהיה גודלו של שוק הגז בישראל, מה יהיה נתח השוק של השותפות בה שותפה ישראמקו, האם ניתן למכור את הגז ליצוא, אילו כמויות ניתן לייצא ובאילו מחירים, או בשורה התחתונה כמה BCM ימכרו בכל שנה.
ברלינר מניח כי המאגר יחל להפיק גז בשנת 2014 בקצב הפקה הולך וגובר של כ-4 BCM בשנת 2014 ועד לכ-7 BCM ב-2017. החל משנת 2020 אנו מניחים כי קצב ההפקה יצמח בכ-3% בשנה. ראוי לציין, כי הערכה זו הינה נמוכה מהתרחיש הממוצע של משרד התשתיות, זאת כאשר אנו מניחים כי נתח השוק של השותפות בשוק הגז המקומי יהיה גדול מנתח השוק של המתחרה.
עוד מציין ברלינר כי חשיבותה של כמות הגז במאגר נמוכה מחשיבותם של פרמטרים אחרים. לדוגמא, עלייה של 10% במחירים או הקדמת מועד אספקת הגז בשנה הינם משמעותיים יותר מגידול של 10% או אפילו 20% בכמויות הגז.
"הסיבה נעוצה בכך שגידול בכמויות יבוא לידי ביטוי במכירות עתידיות שיתרחשו בעוד 15-20 שנה. ערכן הנוכחי של מכירות אלה נמוך בשל מספר השנים הרב. עם זאת, לגידול ביתרות הגז ישנה חשיבות אסטרטגית במתן ודאות למשק האנרגיה כי ישנן עתודות לשנים רבות, דבר אשר יתרום לכניסת צרכני גז נוספים ולגידול בצריכת הגז הכוללת".
בשיחה עם Bizportal אומר ברלינר כי "ערך הזמן מאוד משמעותי. BCM אחד היום שווה יותר מ-5 BCM בעוד 10 שנים. וגם צריך להוריד משווי המאגר וחלקה של ישראמקו עלויות שוטפות, מיסים, תמלוגים ועוד הוצאות. בסופו של דבר, תחת הנחות שמרניות, מגיעים למספרים האלה".
מאגר הגז תמר ממוקם מול חופי חיפה ומכיל, בהתאם לדיווחים האחרונים, כ-172 BCM. המידע בנוגע לעתודות המוכחות יפורסם בעתיד הקרוב, כאשר הנושא נמצא כעת בבדיקה באמצעות חברה חיצונית.
במאגר דלית שנמצא מול חופי חדרה מצויים כ-20 BCM. עלות פיתוחו של המאגר נמוכה מזו של תמר מעצם היותו קרוב יותר לחוף.
נציין כי כיום, אספקת הגז לישראל מבוצעת על ידי ים תטיס ו-EMG. ים תטיס הוא מאגר גז הנמצא מול חופי אשקלון שהודיע לאחרונה על הסכם עם חברת חשמל לאספקת 5 BCM בחמש השנים הקרובות בתמורה לכ-200 מיליון דולר ל-BCM (או כ-5.5 דולר ל-mmBTU ). EMG היא שותפות המייבאת גז ממצרים. הסכמי האספקה שונו לאחרונה כאשר המחיר החדש אינו ידוע, כך שקשה להעריך את התחרות. עם זאת, המכרז האחרון נותן כיוון לגבי רמת המחירים הצפויה בישראל.