כן-פייט מרחיבה את צנרת הפיתוח: רוכשת ממוסדות אקדמיים בארה"ב ובאירופה זיכיון לפטנט
חברת כן פייט ביופרמה מרחיבה את צנרת הפיתוח שלה. החברה מדווחת היום (ג'), כי השלימה עסקת רישוי לפטנט, במסגרתה רכשה זכיון לפטנט מידי אוניברסיטת ליידן שבהולנד, הקשורה גם עם מכון הבריאות הלאומי האמריקני (ה-NIH).
הפטנט שנרכש כולל מספר תרכובות המשתייכות לדור חדש של תרופות שהינן תרכובות אלוסטריות, ולמעשה מקנות לכן פייט את הידע לפיתוח "הדור הבא" של חלק מהתרופות שבצנרת שלה. במסגרת ההסכם תשלם כן-פייט סכום זיכיון חד פעמי בסך של כ-137.3 אלף שקל (25,000 יורו) ותמלוגים שנתיים בסך של כ-55 אלף שקל ( 10,000 אירו) עד לתחילת הניסויים הקליניים.
יצויין, כי תרכובות אלו הם פרי פיתוח משותף של פרופ' אייג'רמן, חוקר מוביל מאוניברסיטת ליידן לבין פרופ' גייקובסון, כימאי בעל שם עולמי מה- NIH, מכון המחקר המוביל בארה"ב. הסכם הרישוי נחתם עם אוניברסיטת ליידן המייצגת את שני המוסדות האקדמיים. ד"ר אילן כהן, מייסד חברת כן-פייט סגן יו"ר ואחראי על תחום הקניין הרוחני בחברה הוביל את המו"מ עם המוסדות האקדמיים.
התרכובות האלוסטריות שנרכשו במסגרת הפטנט נקשרות ומשנות את מבנה הקולטן לאדונזין מסוג 3A, המהווה את הפלטפורמה הטכנולוגית של החברה. הליך זה מגביר את הזיקה של החומר הטבעי המצוי בגוף, אדונזין, לקולטן וגורם להפעלתו ביתר וליצירת פעילות אנטי דלקתית חזקה. תרכובות אלו משתייכות לדור הבא של תרופות העושות שימוש בחומרים טבעיים המצויים בגוף ומתגברות את פעילותם לריפוי התהליך הדלקתי מבלי לפגוע במערכות הגוף הבריאות. בניסויים פרה-קליניים שנערכו במעבדות החברה בפתח תקווה נמצאה אחת התרכובות כתרופה בעלת פעילות אנטי דלקתית חזקה במינונים נמוכים וללא תופעות לוואי. בכוונת החברה להרחיב את תוכנית הפיתוח בתחום המחלות הדלקתיות ליישומים נוספים כגון מחלת הקרוהן שהיא דלקת מעיים כרונית חריפה.
כזכור, תחום המחלות הדלקתיות אשר בו מטפלות תרופות החברה כולל מחלות על רקע אוטואימוני וכן מחלות דלקתיות כרוניות. גודלו של השוק למחלות השונות מרקע זה נאמד בעשרות מיליארדי דולרים.
ד"ר אילן כהן, סגן יו"ר כן פייט וממיסדיה, אמר היום: "העשרת צנרת הפיתוח על ידי התרכובות האלוסטריות הינה אבן דרך משמעותית והישג ראוי לציון, המצביע על התקדמות החברה בהרחבת סל המוצרים והעשרתו בתרופות מהדור החדש. תרופות אלו מתבייתות על הקולטן לאדנוזין מסוג 3A בתאים הדלקתיים וגורמות להרס תאים אלו מבלי לפגוע בתאי הגוף הבריאים".
לאחרונה דיווחה החברה כי סיימה בהצלחה ניסוי קליני מבוקר שלב II בתרופת ה-CF101 בחולים הסובלים ממחלה בינונית עד קשה של סינדרום העין היבשה, מחלה שרק בארה"ב למעלה מ-30 מיליון חולים והיקף השוק הנוכחי שלה מוערך בכ-1 מיליארד דולר. יצוין, כי במהלך המחקר הסתבר כי לתרופה פעילות נוספת המתבטאת בהורדת הלחץ התוך עיני בנבדקי הניסוי. ממצא זה פותח בפני החברה אפיק חדש לקראת יישום אפשרי נוסף בתחום מחלות העיניים, כגון גלאוקומה.
כמו כן, נמצאת החברה חודשים ספורים לפני פרסום תוצאות ניסוי קליני מבוקר שלב II בתרופה לטיפול בפסוריאזיס הצפויים להתפרסם במהלך הרבעון השלישי של השנה. יצויין כי פסוריאזיס הינה מחלת עור המופיעה בקרב 2%-3% מהאוכלוסיה והיקף השוק שלה מוערך בכ-3.5 מיליארד דולר בשנה.
כן-פייט ביופרמה היא חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה בת"א. החברה, שהחלה את פעילותה העסקית בשנת 2000 הוקמה על ידי פרופ' פנינה פישמן, חוקרת במרכז הרפואי רבין, וד"ר אילן כהן, עורך פטנטים ושותף בכיר במשרד עורכי הפטנטים ריינהולד כהן. פרופ' פנינה פישמן מכהנת כמנכ"ל החברה. החברה הוקמה על בסיס ממצאיה המדעיים של פרופ' פנינה פישמן ומתמקדת בפיתוח תרופות על בסיס מולקולות אשר נקלטות על ידי רצפטורים (קולטנים) של תאים סרטניים או דלקתיים ומעכבות את התפתחותם של תאים אלה. התרופה המובילה של החברה CF101 נמצאת בפיתוח קליני מתקדם למחלות דלקתיות והתרופה השנייה CF102 מפותחת למחלות כבד הכוללות את סרטן הכבד ודלקת כבד נגיפית מסוג C.