העורף עומד לקבל פיצויים: נציגי הממשלה, העובדים והמעסיקים הגיעו להסכמה

בהסכם העקרוני: פיצוי להורים שנאלצו להיעדר מהעבודה עקב שמירה על הילדים או הנחיות פיקוד העורף ולמעסיקים שראו צניחה במחזורים וחוו נזק תפעולי
אריאל אטיאס |

העובדים והמעסיקים בדרום יכולים לנשום לרווחה? נציגים בכירים של המשרדים הממשלתיים יחד עם נציגי העובדים והמעסיקים סיכמו הערב באשר למנגנון הפיצויים לעובדים ומעסיקים מאזור הדרום שנפגעו בשל המצב הביטחוני בתקופה האחרונה.

כידוע, המלחמה בדרום לא רק הייתה נחלתו של צבא הגנה לישראל אלא גם של העובדים והמעסיקים הפועלים במרחק של עד 40 קילומטרים מקו הגבול עם רצועת עזה. מדובר בעובדים שנאלצו להעדר מעבודתם עקב הנחיות פיקוד העורף, או כדי להשגיח על ילדיהם עקב סגירת מוסדות חינוך. כמו כן, הרוב המוחלט של העסקים סבלו מירידה חדה של עד 90% בפדיונות בעוד הציבור נאלץ להישאר קרוב למרחבים המוגנים.

בפגישה שהתקיימה הערב, בה נכחו מנהל רשות המיסים, יהודה נסרדישי, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, רם בלינקוב, מנכ"ל משרד התמ"ת, גבי מימון, יו"ר הסתדרות העובדים החדשה, עופר עיני ומנכ"ל התאחדות התעשיינים, יהודה שגב, הגיעו המשתתפים לסיכום עקרוני ממנו עולה כי רשות המיסים תפצה את המעסיק והוא יפצה לפי הצורך את העובד.

מהסיכום העקרוני עולה, כי המעסיקים יוכלו לבחור באחד מתוך שלושה מסלולים: מסלול שכר - תשלום לעובדים שלא הגיעו לעבודה. מסלול מחזורים - בגין ירידה במחזור העסקי בינואר. מסלול הוצאות - בגין הנזק התפעולי שנגרם לעסק.

עד 40 ק"מ מקו הגבול עם רצועת עזה

בימים הקרובים, יחתמו הממשלה, ההסתדרות והמעסיקים על הסכם קיבוצי שיעגן את ההסכמות שהושגו הערב ובתחילת חודש פברואר יגיש משרד האוצר לאישור ועדת הכספים של הכנסת תקנות בנושא. לאחר אישורן ייכנס מנגנון הפיצוי לתוקף ויפורסמו הנחיות ברורות לציבור הרחב.

סוכם כי מנגנון הפיצוי יחול על עובדים המועסקים בעסקים הנמצאים בטווח של עד 40 ק"מ מקו הגבול עם רצועת עזה על פי המפה שפורסמה על ידי פיקוד העורף. הפיצוי יינתן עובד שלא הגיע למקום עבודתו בהתאם להנחיות כוחות הביטחון. כמו כן, הפיצוי יינתן לעובד שנעדר ממקום עבודתו מפני שהשגיח על ילדיו קטנים, מתחת לגיל 14, עקב סגירת מוסדות חינוך בהתאם להנחיות כוחות הביטחון (הפיצוי מתייחס רק לאחד מההורים). ככלל, תשלום זה מהווה שכר עבודה בסיסי מלא וזכויות סוציאליות עבור הימים בהם נעדרו מעבודתם. השכר לעובד ישלום על ידי המעסיק. מנגנון פיצוי מתחלק לשלושה מסלולים הנתונים לבחירתו של המעסיק

הפיצויים יינתנו למעסיקים על ידי רשות המיסים: * מסלול שכר – מעסיק יוכל להגיש בקשת תביעה לקבלת החזר בגין שכר ששולם לעובדים שלא הגיעו לעבודתם בשל הסיבות שצוינו מעלה. החזר המדינה יהיה בגובה 132.5% משכר הבסיס של העובד. המעסיק ישלם לעובדים שכר בהתאם להגדרות תקנות מס רכוש. * מסלול מחזורים – מעסיק יוכל להגיש בקשת תביעה לקבלת החזר בגין ירידה במחזור העסקי בחודש ינואר בשל המצב הביטחוני. הפיצוי ייקבע על פי נוסחא שעליה הסכימו הצדדים. הנוסחא תכלול השוואת המחזור העסקי בינואר 2009 לעומת ינואר אשתקד, בניכוי השפעות המצב הכלכלי. * מסלול הוצאות - המעסיק יוכל להגיש בקשת תביעה לקבלת פיצוי בגין הנזק התפעולי שנגרם לעסק בחודש ינואר, בשל המצב הביטחוני בדרום.

יצוין כי כיום קיים בחוק מנגנון פיצוי לעסקים באזור שדרות ועוטף עזה על פיו בעל העסק זכאי לפיצוי בגין הוצאות אותן הוכיח לרשות המיסים, לרבות תשלום שכר עובדים שלא הגיעו למקום עבודתם, בהתאם להנחיות כוחות הביטחון (מסלול אדום).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה