חברי ועדת כלכלה: "יש להעניק פיצויים באופן מידי למפעלים בדרום"

חברי ועדת הכלכלה של הכנסת הפסיקו את המירוץ לבחירות לכנסת לכמה שעות ויצאו היום לסיור במפעלי התעשיה בדרום בערים שדרות ואשקלון
נועם הוד |

חברי ועדת הכלכלה של הכנסת סיירו במפעלי תעשייה בשדרות ואשקלון ונחשפו למשבר בו שרויים המפעלים בדרום הארץ.

הסיור שנערך ביוזמתו של יו"ר ראש הועדה ח"כ רוברט אילטוב, בא במטרה לבחון מקרוב את הבעיות שבפניהן ניצבים המפעלים ולבחון את סוגיית הפיצויים המגיעה להם כתוצאה מהלחימה בדרום הארץ. בנוסף ביקשו חברי הוועדה לשוחח עם העובדים במפעל ולחזק את ידיהם לאחר התקופה הקשה שאותה עברו.

יו"ר הועדה ח"כ אילטוב " הלחימה אולי הסתיימה אבל המערכה על עתיד התעשייה בדרום רק החלה". חברי הוועדה קראו למשרד האוצר להעניק פיצויים באותו אופן כמו במלחמת לבנון השנייה.

חברי הכנסת הגיעו ביומה השני של הרגיעה, ביום שקט בו המפעלים רק החלו לחזור לשגרת עבודה ולייצור רגיל. המפעלים בהם ביקרו חברי הכנסת הינם מפעל הולנדיה וקבוצת אלון הממוקמים בעיר שדרות ומעסיקים מאות של תושבים.

מנהל מפעל הולנדיה אבי בסטט טען כי המפעל ספג בזמן האחרון ביטולים רבים בשל אי עמידה בתאריכי יעד, וכן שתי פגיעות של רקטות על משאיות של החברה, על אף זאת לא הפסיק המפעל לעבוד וזה בשל רצון העובדים. מפעלים רבים בסביבה היו מושבתים בהוראת הצבא כמו מפעל המתכת קבוצת אלון בו ביקרו חברי הכנסת ולכן ספג הפסדים רבים.

בשל כוונת האוצר לקצץ בפיצויים בשל מיעוט ימי לחימה ומקדם מיתון יצא יו"ר הועדה ח"כ אילטוב בקריאה שזכתה לתמיכה של כל חברי הוועדה שסה"כ הפיצויים יהיה כפי שניתן במלחמת לבנון השניה למפעלים בצפון וכן לבטל את הפקטור של מקדם מיתון.

ח"כ אילטוב: "מקדם המיתון הוא שערוריה וחייבים לבטלו מיד, התנהגות משרד האוצר צריך להיות הפוכה ובזמן מיתון יש להעביר סכומים גדולים אף יותר בשל הקשיים בהתאוששות בזמן כזה" טען אילטוב והבטיח כי הוועדה תעקוב מקרוב על ההחזרים הניתנים למפעלים בדרום.

בתוך כך, נקודה מרכזית שעלתה היא אי מוכנותם של הבנקים להעניק אשראי והעלאת הריבית בשל הסיכון שעלה במפעלים על פי טענתם. "המצב בו הבנקים לא נותנים אשראי חונק את המפעלים" טען מנכ"ל קבוצת אלון מר שרון אלון, "ומביא לחוסר יכולת להתאושש מהמצב".

חברי הוועדה התרשמו כי המפעלים הנמצאים בקו העימות והיו נתונים להתקפות טילים, עברו תקופה קשה ומצויים היום במצב פיננסי גרוע וקראו לנציגי התאגדות התעשיינים ולמשרד האוצר להגיע להסכמה מהירה בנושא ולפצות את המפעלים על מנת שיוכלו להתאושש ולעבור את שנת המיתון.

חבר הכנסת אילטוב הוסיף:" הלחימה אולי הסתיימה אבל המערכה על עתיד התעשייה בדרום רק החלה. המצב הביטחוני בשמונה השנים האחרונות והמשבר הכלכלי העולמי הביאו את התעשייה בדרום, שהיא המנוע הכלכלי המרכזי למצב חרום. לצערי גם משרד האוצר שרוצה לחסוך בפיצויים וגם הבנקים שמעלים ריבית על האשראי לחברות בדרום, מערימים קשיים גדולים אף יותר ובכך פוגעים באופן ישיר באוכלוסיה".

ח"כ אילטוב קרא בשם כל חברי הועדה כי יבחנו דרכים על מנת להקל על תשלומי הלוואות מהבנקים, וכן תשלומי ביטוח לאומי ומיסים אחרים. אילטוב "זה הזמן לפעול בנחרצות ולטפל בבעיה, כל יום שעובר יקשה יותר על ההתאוששות של הדרום ויביא לפגיעה במשפחות רבות. אסור להמתין עד לאחר הבחירות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה