המהלך של הדאו ג'ונס: וול סטריט סגרה יום סוער במגמה מעורבת
המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו ביום שני במגמה מעורבת. שילוב מכירת בר סטרנס לג'י פי מורגן במחיר תחתית, בנוסף לקיצוץ החירום של ריבית הנכיון ב-0.5% על ידי ה'פד', העיבו על המסחר במהלך רוב שעות המסחר אך בדקות האחרונות לקראת נעילת המסחר התאושש מדד הדאו ג'ונס בהובלת מניית ג'י פי מורגן, שזינקה ב-12%.
לאחר שביום שישי ירדו המדדים המובילים בשל קריסת מניית בר סטרנס, היום נודע כי בית ההשקעות ג'יי. פי. מורגן קנה את בר סטרנס במחיר ריצפה. הרכישה בוצעה בסיוע הפדרל ריזרב, תוך שה'פד' הודיע גם במפתיע על הורדת ריבית הניכיון ב-0.25% ל-3.25%.
הבעיה שמדאיגה את השוק באשר לעסקת בר סטרנס היא תג המחיר. ג'יי. פי. מורגן ישלם רק 236 מיליון דולר, שהם 2 דולר למניה בלבד. לצורך ההשוואה, ביום שישי, לאחר קריסה יומית של 47%, עמד מחיר המניה על 30 דולר. תג המחיר הזול כל כך מביא את המשקיעים לבצע הערכה מחדש של סיכונים ושווי בשוק, בעיקר במגזר הפיננסים.
הורדת ריבית הניכיון בידי ה'פד', שבאה רק יום אחד בלבד לפני כינוס ועדת השוק הפתוח לקראת החלטת הריבית מחר (ג'), מגבירה עוד יותר את המתח בשווקים. ההערכות כי הריבית הבסיסית במשק תופחת מחר ב-1% מרמה של 3% כיום גברו, על כך מעידים כעת החוזים העתידים על ריבית הבסיס שהתחזקו ל-98%.
"השוק יוצא מתוך הנחה שמשהו כאן מאוד לא בסדר אם ה'פד' מחליט להוריד במפתיע את ריבית הניכיון רק יום אחד בלבד לפני כינוס ועדת השוק הפתוח", אומרים אנליסטים ב-Jyske Bank. יש לציין כי סוחרים בשוק סבורים כי ה'פד' היה מעוניין להביא לחתימת ההסכם לרכישת בר סטרנס כבר היום, לפני פתיחת המסחר, ולכן מיהר להוריד את ריבית הניכיון על מנת לזרז את ביצוע העסקה.
עוד בסקטור הפיננסים, מניות ליהמן ברדס (סימול: LEH), צנחו ב-20% למחיר של 31 דולר למניה. זאת, לאחר שחברת הדירוג מודי'ס הודיעה כי היא הותירה את דירוג החוב של החברה ברמה של A1, אך במקביל חתכה את תחזית הדירוג ל"יציב" מ"חיובי".
נשיא ארצות הברית, ג'ורג בוש, נשא היום נאום בבית הלבן במטרה להרגיע בעוד הדולר צונח ושוק המניות צולל, וזאת לאחר הניסיון של הפדרל ריזרב למנוע את קריסת סקטור הפיננסים, תוך שהוא מפחית הבוקר את ריבית הניכיון בפתאומיות.
"חוסר הפאניקה היום מהווה איתות נוסף לכך שהמשבר מגיע לסיומו", כך ציין היום קן טאוואר, אנליסט ב-Covered Bridge Tactical.
מדדים מובילים: מדד הנאסד"ק ננעל בירידה של 1.60% לרמה של 2,177 נקודות. מדד הדאו ג'ונס חתם בעלייה של 0.18% לרמה של 11,972 נקודות.
מאקרו
טרום פתיחת המסחר פורסם מדד האמפייר סטייט של ניו יורק לחודש מרץ, שהציג ירידה לרמת שפל שלא נראתה ב-9 שנים האחרונות. המדד רשם ירידה חדה של 22.6 נקודות, ובתוך כך פספס בגדול את ציפיות האנליסטים, שציפו לירידה של 6.3 נקודות. כמו כן, הירידה הייתה משמעותית גם בהשוואה לירידה שנרשמה בחודש פברואר, ירידה של 11.7 נקודות.
בשוק הסחורות, הנפט ננעל בירידה של 4.7 דולר לרמה של 105.50 דולר לחבית, בעוד הזהב חתם בעלייה של 3.1 דולר למחיר של 1002.6 דולר לאונקיה.
אמריקניות במרכז
מניית בר סטרנס (סימול: BSC) המשיכה היום בקריסה, לאחר רכישתה בידי ג'יי. פי. מורגן (סימול: JPM) תמורת 2 דולר למניה בלבד. בנוסף, בר סטרנס צפויה לפרסם היום את דוחותיה הכספיים לרבעון הפיסקלי הראשון של 2008, בו היא תכריז על גובה המחיקה ברבעון זה בגין משבר הסאב-פריים.
מניות פיננסיות אחרות בענף ריכזו עניין רב בשל עסקת בר סטרנס, וכמו כן בהמתנה לפרסום דוחותיהן במהלך השבוע. מבין המניות שיבלטו ניתן למנות את גולדמן זאקס (סימול: GS), מורגן סטנלי (סימול: MS), ליהמן ברדרס (סימול: LEH), מריל לינץ' (סימול: MER) וסיטיגרופ (סימול: C).
מחוץ לסקטור הפיננסים, חברת Weyerhaeuser (סימול: WY) מוכרת חלק מעסקיה לחברת International Paper (סימול: IP) תמורת 6 מיליארד דולר במזומן.
ענקית התעשייה הגרמנית סימנס (סימול: SI) פרסמה היום אזהרת רווח ומסרה כי עיכובים וביטולי משלוחים יביאו לפגיעה של 1.2 מיליארד דולר ברווח הנקי ברבעון הנוכחי.
ישראליות במרכז
מניות טבע חו"ל ( סימול: TEVA ) ריכזה עניין לאחר שבסוף השבוע חתך בית ההשקעות סיטיגרופ את ההמלצה למניה ל"החזק" מ"קנייה" תוך שהוא מזהיר כי המניה עלולה להתרסק כמו ב-2006, בשל חששות מפני אי עמידה ביעדי הרווחיות ב-2009.
ואיו (סימול: VYYO) טיפסה ב-6% ומתקנת מעט צניחות במחיר המניה בחודשיים האחרונים. למרות זאת היא עדיין במחיר שפל של 67 סנט עם סיכוי למחיקה מהמסחר בנאסד"ק.
ווקלטק (סימול: VOCL) החבוטה רשמה אף היא עלייה למחיר של 68 סנט ללא כל הודעה וגם היא לא צפויה להישאר זמן רב מדי בבורסת נאסד"ק עם מחזורי המסחר ומחיר המניה הנמוך.
את היורדות הובילה רדקום (סימול: RDCM) שמאבדת יותר מ-20% אחרי שהודיעה כי קיבלה הודעת אזהרת מחיקה מנאסד"ק. החברה ציינה כי תבצע ספליט הפוך על מנת שמחיר המניה יעבור את מחיר הדולר, דרישת סף של הבורסה.
מדיס טכנולוגיות (סימול: MDTL) צנחה ביותר מ-19% אחרי שפרסמה תוצאות גרועות לרבעון הרביעי. החברה דיווחה על הפסד של 13.48 מיליון דולר, או 1.41 דולר למניה.