שאלות ותשובות: משבר בר סטרנס וההשלכות - ידע חובה
בנק ההשקעות בר סטרנס, שהיה על גבול הקריסה, נקנה היום רשמית ע"י ג'יי.פי מורגן בעבור חלקיק מערכו הקודם זאת בעזרת גיבוי של הפדרל ריזרב האמריקני. רק בחודש מאי בשנה שעברה נסחה מניית הבנק לפי שווי של 150 דולר!!!! היום היא נסחרת סביב הרמה של קצת פחות מ-4 דולרים. עד כמה השתלשלות האירועים הינה חמורה למערכת הבנקאות? ומה הדברים משליכים על משבר האשראי?
עד כמה גדולה בר סטרנס?
בר סטרנס (סימול: BSC) הינו אחד מבנקי ההשקעות הגדולים ביותר בארה"ב אשר שלט במשך דורות בוול סטריט. הוקם בשנת 1923 והיה לאחד מהבנקים הבינלאומיים המובילים ביותר הפועל ברמת הסיטונאיות, עובד עם ממשלות, חברות ועוד מוסדות פיננסים.
ליבת עסקי הפירמה כוללים קנייה ומכירה של מניות, אגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות, בנקי השקעות, שירותי סליקה גלובליים, ניהול נכסים ושירותי בנקאות פרטיים.
טרם המשבר, החזיקה הפירמה הון עצמי של 17 מיליארד דולר וניהלה כ-385 מיליארד דולר נכסים, בעזרת כוח עבודה של 15,000 עובדים.
התמוטטות מחיר המניה, משיא של 159 דולר ל-2 דולר, משקף ירידת ערך של יותר מ-98% משווי השוק של החברה ואנו רואים את הדבר בה לביטוי במסחר.
מדוע נכנס הבנק לכאלו צרות?
בר סטרנס הושפע מאוד מאיבוד הביטחון בשוקי האשראי. החברה שהשקיעה באופן כבד במכשירים מורכבים הקשורים למשכנתאות הסאב-פריים וניירות ערך נוספים, שעכשיו נתפסים כבעלי סיכון גבוה מאוד לאחר שנפלו באופן חד בערכם.
הפירמה דיווחה על החזקה של 48 מיליארד דולר בני"ע מגובי משכנתאות שמתוכם כ-17 מיליארד דולר קשים להערכה. כמו כן, לבר סטרנס יש פחות הון מאשר יריביה, כגון מריל לינץ' וסיטיגרופ, על מנת לכסות על ההפסדים ולעבור את המשבר.
בקיץ הקודם, שתי קרנות הגידור של בר סטרנס קרסו ובעצם האיצו את השלב הראשון של משבר האשראי. עכשיו, בנקים נוספים כבר לא מוכנים להשקיע כספים בבר סטרנס על מנת לשמור על פעילות החברה. מה שאומר שלחברה כבר אין מספיק כסף ביד, הידוע כנזילות, בכדי לממן את הפעילות השוטפת שלה.
עד כמה מסוכנת הסיטואציה?
הפחד הוא שבר סטרנס תתמוטט והיא תהיה חייבת למכור את נכסיה כגון ני"ע הקשורים למשכנתאות במחירי ריצפה דבר שידחוף את ערך הספרים שלה נמוך יותר, דבר שיכול להשפיע על כושר הפירעון של הרבה בנקים אמריקנים גדולים.
בהמשך לכך, במידה ובנקים גדולים נוספים יתרוששו, האשראי בכלכלה הרחבה יתרוקן באופן מהיר, ויאט את הפעילות הכלכלית, דבר הידוע בתור - contagion ("מחלה מדבקת").
זו כנראה הסיבה שהבנק המרכזי של ניו יורק הרגיש כי אין לא שום ברירה אחרת מאשר להתערב על-מנת לתמוך בטווח הקצר בעסקת ההצלה. למרות זאת, אנו עשויים לראות בנקים נוספים שכבר עכשיו נמצאים בסיכון מגיעים למצב דומה לשל בר סטרנס.
מדוע ג'יי.פי מורגן מעוניין לרכוש את הבנק?
כבנק מסחרי גדול, ג'יי.פי מורגן (סימול: JPM) מקווה לנצל את משבר האשראי על מנת להרחיב את פעילותיו - כל עוד הוא לא לוקח על עצמו סיכון.
מאחר שה'פד' הבטיח שג'יי.פי מורגן יוכל ללוות עד כ-30 מיליארד דולר כנגד ערך הנכסים, ישנו סיכון נמוך שהפירמה תפסיד כתוצאה מהרכישה. בתמורה, ג'יי.פי מורגן הבטיחה כי היא תעמוד בכל התשלומים המיועדים לבנקים אחרים.
למרות זאת, זה בלתי סביר שרוב הפעילות של בר סטרנס תמשיך תחת הרמות הנוכחיות, לכן אנו צפויים לראות פיטורים רבים.
ה'פד' גם
כזכור, ה'פד' כבר הכריז על הזרמה של 200 מיליארד דולר החל מה-27 למרץ.
מה צפוי לקרות עכשיו?
ה'פד' כבר מתכנן הורדת ריבית נוספת ביום שלישי שיכולה להגיע לשיעור של 1%, זאת על מנת להניע את הכלכלה. הצעד, צפוי לדחוף את שיעורי הריבית מתחת לשיעור האינפלציה הצפויה ולכן יהיה קשה יותר ל'פד' להוריד את הריבית שוב, בעתיד.
בשורה התחתונה, לא משנה מה יקרה לשיעורי הריבית, עלול לעבור זמן מה עד אשר הביטחון יחזור לשווקים הפיננסים.