מדד המחירים לצרכן עלה ב-1.1% בחודש יולי

עליית מחירי המזון בניהם החלב והלחם וכן הפיחות בשער החליפין הביאו למדד מחירים גבוה. מנגד ירידה עונתית במחירי ההלבשה (3.5%-) ההנעלה (3.9% -) ומחירי הירקות (0.6%-) בלמה זינוק חד יותר
שהם לוי |

מדד המחירים לחודש יולי פורסם היום (ג'), רשם קפיצה של 1.1% בחודש יולי . בכך למעשה הצביע על קצב אינפלציה שנתי של 3.1% מעל לטווח העליון של בנק ישראל. לפיכך, צפוי נגיד בנק ישראל להעלות את הריבית לפחות ב-0.25%. קצב הגידול השנתי של המדד ללא דיור הגיע ל-2.1% ושל המדד ללא דיור וללא ירקות ופירות ל-1.8%.

העלייה החדה במדד המחירים מוסברת ברובה בשל עידכוני המחירים של מוצרי מזון בסיסיים כגון הלחם שהתייקרו ביולי ב-12.5% ומוצרי החלב שיתייקרו בחודש אוגוסט בכ-3.8%. ב-12 החודשים הבאים המדד צפוי לעמוד באמצע טווח היעד של בנק ישראל אם כי יש לשים לב שאם תהיה פריצה תקציבית, או במילים אחרות תתרחש הרחבה פיסקאלית, מדד המחירים עשוי אף לעלות מעבר לטווח היעד העליון.

מדד חודש יולי עלה בעיקר כתוצאה מהפיחות החד בשער החליפין וכן מהגאות במחירי הנפט בעולם שהובילה לעלייה במחירי הדלק. בנוסף, מדד חודש יולי הושפע מעלייה עונתית בסעיפי הבריאות והמזון ומנגד, ירידה עונתית במחירי ההלבשה וההנעלה וכן במחירי הפירות והירקות. מדד מחירי הלבשה ירד ב-3.5% ומדד מחירי הנעלה ירד ב-3.9%.

הריבית הריאלית במשק נמוכה מאוד, מה שמעודד המשך צמיחת הסקטור העסקי מחד, אך מגביר לחצים אינפלציוניים מאידך. גורמים אחרים, לא פחות חשובים, כמו נושא השכר בסקטור הציבורי, העלאת תעריפי החשמל, עליית מחירי הנפט וכן צריכה פרטית גוברת - מגבירים את האינפלציה.

לפיכך, הצפי של מרבית בתי ההשקעות במשק הוא שרמות הריבית במשק יעמדו על 4.25% -4.5% וזאת בכדי להביא את רמת הריבית הריאלית לשיעורים של כ-2%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה