שוקי הסחורות: האורניום והסוכר עושים כותרות

אריה גורן מסביר מדוע מחיר האורניום מאבד גובה, מדוע הירידות במחיר הסוכר הן זמניות ועוד...
אריה גורן |

מה חדש בשוקי הסחורות? בשבוע שעבר דיווחנו על הכותרת שעשו החיטה והזהב. בשבוע האחרון משכו את תשומת לב המשקיעים שתי סחורות נוספות. בסקירה הבאה תמצאו מידע על הכוכבים החדשים בעולם הסחורות: אורניום וסוכר.

אורניום

בחודש האחרון ירד מחיר האורניום ירידה תלולה: חוזה עתידי לאורניום (אורניום חמצני U3O8, עוגה צהובה) לחודש דצמבר בבורסת הסחורות של ניו יורק (NYMEX) נסחר ביום שישי שעבר במחיר של 118 דולר לפאונד: ירידה שבועית של 10.6% וירידה חודשית של 21.3%. הירידה במחיר האורניום בחודש האחרון באה לאחר עלייה חסרת תקדים במחירו, שהגיע לשיא של כל הזמנים ב-9 במאי 2007 - 155 דולר לפאונד. כרגע מחיר האורניום עדיין גבוה ב-64% ממחירו בתחילת השנה וב-224% ממחירו בתחילת שנת 2006.

החשש הגובר מפני התחממות כדור הארץ בגלל אפקט החממה, הנוצר משרפת דלקים פחמניים, והעלייה במחירי הנפט הביאו לתחייה מחודשת של תחנות הכוח הגרעיניות המייצרות חשמל ממקור אנרגיה נקייה, כמו האורניום.

השימוש באנרגיה גרעינית לייצור חשמל נפוץ מאוד בעולם, אחוז ייצור החשמל מאנרגיה גרעינית הוא 16% מכלל ייצור החשמל העולמי: 34% בארצות האיחוד האירופי, 78% בצרפת, 56% בבלגיה, 50% בשוודיה, 40% בשוויץ, 25% ביפן, 20% בארצות הברית, 40% בדרום קוריאה. כיום פועלים כ-440 ריאקטורים לייצור חשמל ב-31 מדינות שונות, 30 ריאקטורים נוספים נמצאים בשלבי בנייה ו-70 בתכנון, רק בארצות הברית פועלים 103 ריאקטורים.

בניגוד לתגובות קשות שהיו בעבר לתקלות בתחנות כוח גרעיניות, לא עוררה הפגיעה בתחנת הכוח הגרעינית ביפן בעקבות רעידת האדמה ב-16 ביולי ספקות בעולם בנושא הבטיחות שבהפעלת תחנות כוח גרעיניות: רעידת אדמה חזקה, 6.8 בסולם ריכטר, שפגעה באזור החוף המרכזי של יפן גרמה להפסקת ייצור החשמל בתחנת הכוח הגרעינית באזור Niigata. ארבעה ריאקטורים פעילים מתוך שבעת הריאקטורים שבמקום נסגרו אוטומטית בזמן רעידת האדמה, שאר שלושת הריאקטורים לא היו פעילים באותה עת. רעידת האדמה גרמה להתלקחות שרפה באזור השנאים אך היא כובתה במהירות, ולא נתגלו סיכונים בריאותיים במפעל בעקבות רעידת האדמה. התקלה היחידה הייתה זרימה של 300 גלון מים מזוהמים רדיואקטיבית, אם כי במידה זעומה ביותר, לים יפן.

אולם הייתה ירידה במחיר האורניום בחודש האחרון והיא נובעת מגידול בהיצע של אורניום למסירה מידית בשל ירידה בביקוש. גורם נוסף לגידול בהיצע הוא הודעתה של סוכנות האנרגיה של ממשלת ארצות הברית ((DOE החודש על כוונתה למכור 200 טון של UF6 (אורניום פלואוריד), כמות המקבילה ל-522,000 פאונד אורניום חמצני. DOE מבקשת לקבל הצעות לרכישת האורניום עד 17 באוגוסט 2007 ומועד ההספקה יהיה 21 בספטמבר 2007.

לעומת זאת, לא הייתה השפעה על מחיר האורניום להודעתה של החברה הקנדית קמקו מ-20 ביולי שהיא סוגרת את מפעלה לייצור UF6 בפורט הופ במדינת אונטריו שבקנדה לחודשיים לפחות לאחר שהתגלו באדמת המפעל כימיקלים רעילים כתוצאה מתהליך הייצור. בכל זאת, החברה מתכוננת לעמוד בכל התחייבויות ההספקה שלה לשנת 2007 מהמלאי שברשותה. קמקו היא מפיקת האורניום הגדולה בעולם, החברה מפיקה כ-20% מהתפוקה העולמית של אורניום ממכרות.

סוכר

אף על פי שירד ב-3.0% בשבוע האחרון מחיר הסוכר מתחיל להראות התאוששות מהשפל שהיה בו במאי וביוני השנה. חוזה עתידי לסוכר לחודש אוקטובר נסחר ביום שישי בבורסת הסחורות החקלאיות בניו יורק (NYBOT) ב-10.0 סנט לפאונד, עלייה של 5.0% ממחירו בתחילת החודש ו-11.1% מהשפל שמחיר החוזה ירד אליו ב-14 ביוני 2007 – 9.0 סנט לפאונד. בחודש פברואר 2006 קבע מחיר הסוכר שיא של 23 שנה ונסחר במחיר של 21.3 סנט לפאונד. ומאז ירד המחיר באופן רציף עד לשפל שבחודש יוני השנה.

בטווח הארוך התנודות במחיר הסוכר בעולם משקפות את השינויים בשטחי הגידול השולי. הגידול השולי של סוכר פירושו השטחים שבהם מגדלים קנה סוכר או סלק סוכר ואפשר לעבור בהם לגידול אחר בתוך זמן קצר אם מחיר הסוכר אינו מכסה את עלות הגידול. השטחים האלו כוללים גידולים של קנה סוכר בהודו ובתאילנד ופרויקטים חדשים בברזיל, וכן גידולים של סלק סוכר בסין, בצפון אמריקה ובאירופה.

כיום מופק 74% מייצור הסוכר העולמי מקנה סוכר, הגדל בארצות חמות, ו-26% מהכמות מופקת מסלק סוכר, הגדל בארצות אירופה ובצפון אמריקה. בשני המקרים התוצר הסופי זהה. באופן כללי, עלות הפקת הסוכר מקנה סוכר נמוכה מעלות הפקתו מסלק סוכר. כיום כ-70% מייצור הסוכר בעולם נצרך במדינות המפיקות אותו, והשאר נסחר בשוקי העולם.

בעקבות היצע עודף של סוכר בשוק העולמי ירד מחיר הסוכר בשנה האחרונה, ועלות ייצור הסוכר בברזיל כיום גבוהה ממחיר הסוכר בשוק העולמי. ההערכה היא שיצרנים ברזילאים מייצאים כיום סוכר במחיר הנמוך מהוצאות הייצור שלהם. לכן, חלק גדול יותר מגידול קנה הסוכר בברזיל משמש לייצור אתנול המאפשר רווח גדול יותר מסוכר. ייצור האתנול בברזיל השנה צפוי להגיע ל-20.5 מיליארד ליטר בהשוואה לייצור של 16.3 מיליארד ליטר בשנת 2006. אתנול משמש כתחליף או כתוספת לבנזין, וכיום מחליף האתנול כ-40% מצריכת הדלק בברזיל.

ברזיל היא יצרנית ויצואנית הסוכר העיקרית בעולם, ברזיל מייצרת כ-20% מהכמות העולמית ומייצאת 38% מכמות היצוא העולמי. יצרניות סוכר חשובות נוספות הן: ארצות האיחוד האירופי – 15% מהייצור העולמי, הודו – 10%, סין – 7% וארצות הברית – 5%. צרכנית הסוכר הגדולה בעולם היא הודו ולה 14% מהצריכה העולמית, אחריה ארצות האחוד האירופי – 10%, סין – 8%, ברזיל – 7% וארצות הברית – 6%.

יצואניות סוכר חשובות נוסף על ברזיל הן ארצות האחוד האירופי והן מייצאות 13% מהיצוא העולמי, אוסטרליה – 9% ותאילנד – 7%. רוסיה היא יבואנית הסוכר הגדולה בעולם ולה 10% מהיבוא העולמי, אחריה ארצות האחוד האירופי – 6%, הודו – 5% וארצות הברית – 4%.

השינויים במחירי הסחורות העיקריות בשבוע האחרון:

סחורות שמחירם עלה, שיעור העלייה באחוזים: בקר חי – 7.7%, חיטה – 6.0%, רכז תפוזים – 4.1%, נפט גולמי – 1.6%, כותנה – 1.2% ותירס – 0.9%.

סחורות שמחירם ירד, שיעור הירידה באחוזים: אורניום – 10.6%, קקאו –8.0%, כסף – 5.1%, פלטינה – 4.5%, אלומיניום – 4.4%, נחושת – 4.3% וסויה – 4.1%.

עד כאן חדשות הסחורות של השבוע האחרון, בשבוע הבא בוודאי צפויות הפתעות נוספות.

*מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה. *הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של אורניום, סוכר או כל סחורה אחרת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה