שוקי הסחורות: קקאו נחושת ונפט עושים כותרות
מה חדש בשוקי הסחורות? קוראי הטור הזה כבר נוכחו לדעת כי שוקי הסחורות הם דינמיים ומשתנים. כעת, לאחר הסקירה ההיסטורית של הסחורות והאפשרויות להשקיע בהן, אביא לפניכם את האקטואליה של עולם הסחורות. בכל שבוע נתעדכן בחדשות האחרונות בתחום. בסקירה הבאה מידע על הסחורות שמשכו את תשומת לב המשקיעים בשבוע האחרון, והן קקאו, נחושת ונפט.
חשוב לציין שמטרת המאמר היא לספק לקורא מידע על הסחורות, אך אין לראות בו המלצה לקנייה או למכירה.
קקאו: בשבוע שעבר נקבע במחיר הקקאו שיא שלא נראה כמותו כבר ארבע שנים: חוזה עתידי לחודש ספטמבר נסחר ב-2,124 דולר לטון בבורסת הסחורות של ניו יורק, NYBOT, ומתחילת השנה עלה מחיר הקקאו ב-30%.
ב-29 ביוני השנה נורו טילים בשדה התעופה בעיר בואקי שבחוף השנהב לעבר מטוסו של נשיא המדינה, גִּיֶרְמוֹ סוֹרוֹ. הנשיא עצמו לא נפגע, אבל ארבעה אנשים נהרגו בהתקפה. סורו, שהיה מנהיג המורדים, נבחר לנשיא חוף השנהב באפריל 2007, לאחר שבמארס הצליחו הפלגים השונים במדינה המסוכסכת להגיע להסכם. חוף השנהב היא יצרנית הקקאו הגדולה ביותר בעולם, היא תורמת 41% מייצור הקקאו העולמי, וכל אי שקט במדינה זו משפיע מיד על מחיר הקקאו.
ארצות מערב אפריקה הן הספקיות העיקריות של קקאו, הן מספקות 70% מהייצור העולמי. ברזיל, שהייתה בעבר יצרנית הקקאו המובילה בעולם, מספקת כיום רק 5% מהייצור העולמי. לגידול הקקאו הייתה השפעה גדולה על החברה ועל התרבות הברזילאית בעבר, כמו שיכול היה להיווכח מי שקרא את הספרים של ג'ורג' אמאדו על ארץ פֵּרות הזהב, מדינת באהיה שבברזיל.
כשני שלישים מיבול הקקאו העולמי משמשים להכנת שוקולד, והשאר להכנת אבקת קקאו. ארצות צפון אמריקה ואירופה צורכות כשני שליש מהתצרוכת העולמית; בלגיה, יצרנית השוקולד המפורסמת, צורכת את הכמות הממוצעת של קקאו לאדם הגדולה בעולם, כ-5.5 ק"ג לשנה.
לפי הערכת ארגון הקקאו העולמי תהיה הדרישה לקקאו בשנת 2007 גדולה מההיצע בכ-100,000 עד 125,000 טון, דבר העשוי להביא לעלייה נוספת במחיר הקקאו. אחת הסיבות למחסור בקקאו היא ירידה בכמות הגידולים בגלל תנאי מזג אוויר, יובש למשל, ווירוס הקקאו, CSSV, שהתפשט לאחרונה בגאנה ובחוף השנהב והביא לפגיעה בחלק מהגידולים. מחיר הקקאו, שהיה נמוך בשלוש השנים שעברו בכ-1,500 דולר לטון, לא אפשר לחקלאים העניים בארצות האלו להצטייד במדבירים כימיים שהיו יכולים לעזור להתגבר על וירוס הקקאו. יבול הקקאו לשנת 2007 מוערך ב-3.41 מיליון טון לעומת 3.68 מיליון טון בשנת 2006. ההערכה היא שבשנת 2008 יגבר עודף ההיצע על הביקוש בכ-100,000 טון.
נחושת: מחיר הנחושת שב ועלה בשבועות האחרונים בעקבות סכסוכי העבודה במכרות הנחושת שבדרום אמריקה, המאיימים לפגוע בהספקת הנחושת ולגרום להמשך מגמת הירידה במלאי הנחושת העולמי. מלאי הנחושת בבורסת המתכות בלונדון ירד ב-2.2% בשבוע שעבר ל-108,000 טון, ערכו הנמוך ביותר ב-11 החודשים האחרונים. בתחילת שנת 2007 היה מלאי הנחושת בבורסת המתכות של לונדון כ-200,000 טון.
חוזה עתידי לנחושת לחודש ספטמבר נסחר בשבוע שעבר במחלקת המתכות COMEX, בבורסת הסחורות של ניו יורק, בכ-3.60 דולר לפאונד. ב-25 במאי השנה היה מחיר הנחושת 3.17 דולר לפאונד; כלומר המחיר עלה ב-13.6% מאז, מתחילת השנה עלה מחיר הנחושת ב-25.0%. מחיר הנחושת הגיע לשיא של כל הזמנים ב-12 במאי 2006: 4.04 דולר לפאונד. מתחילת שנת 2003, תחילת מגמת העלייה התלולה במחירי הסחורות, עלה מחיר הנחושת ב-400%.
ב-25 ביוני השנה פתחו העובדים הזמניים במכרה נחושת בבעלות ממשלתית בקוֹדֶלְקוֹ שבצ'ילה בשביתה בתביעה לתוספות סחר ובונוסים. צ'ילה היא מפיקת הנחושת הגדולה בעולם: היא מפיקה יותר משליש מהכמות המופקת ממכרות בעולם. גם במכרות אחרים בצ'ילה קיימים סכסוכי עבודה, וארגון העובדים במכרה השלישי בגודלו במדינה דוֹנְיָה אִינֶס דֶה קוֹיָאוּאָסִי מתכנן שביתה ב-9 ביולי.
בפרו, מפיקת הנחושת השלישית בגודלה בעולם, המייצרת 7% מהתפוקה העולמית ממכרות, קיימים גם כן סכסוכי עבודה ואיומים בשביתות, וכן במקסיקו.
מכיוון שבחודשי הקיץ יש ירידה טבעית בביקוש לנחושת עקב הירידה בפעילות היצרנית בחופשות הקיץ, האנליסטים לא צופים המשך עלייה תלולה במחיר הנחושת כתוצאה מסכסוכי העבודה בדרום אמריקה וירידת מלאי הנחושת העולמית.
בנחושת משתמשים בעיקר לייצור חוטי חשמל וצינורות, והיא המתכת השלישית בחשיבותה, אחרי ברזל ואלומיניום, מבחינת היקף השימוש.
מאז שנת 2003 סין ולא ארצות הברית היא צרכנית הנחושת הגדולה בעולם: כיום צורכת סין כ-20% מהצריכה העולמית בנחושת. ארצות הברית צורכת כ-15% מהצריכה העולמית, 40% מכמות זאת מיובאת בעיקר מצ'ילה, קנדה ופרו. גם ארצות האיחוד האירופי ויפן הן צרכניות גדולות של נחושת.
נפט: מחיר הנפט עלה בשבוע האחרון לערכו הגבוה ביותר בעשרת החודשים שעברו. ביום שישי נסחר הנפט בבורסת הסחורות של ניו יורק, NYMEX, במחיר 72.76 דולר לחבית, עלייה של 19% מתחילת השנה, ושל 44% מהשפל של 50.48 דולר לחבית ב-19 בינואר שנה זו.
הדאגה להמשך יצוא הנפט הסדיר מניגריה עקב המהומות במדינה היא אחת הסיבות לעלייה במחיר הנפט, זאת בתקופה של גידול בביקוש בעונת הנסיעות בארצות הברית. סיבה נוספת לעליית מחיר הנפט היא הירידה המתוכננת בהספקת הנפט של חברת הנפט הגדולה ביותר בנורווגיה, Statoil ASA. החברה מתכננת עבודות אחזקה בחודש אוגוסט בשדות הנפט שלה בים הצפוני, שדות המספקים כ-300,000 חביות ביום.
כיום הצריכה העולמית בנפט היא כ-80 מיליון חביות ביום, וכושר ההפקה הוא כמיליון חביות יותר מהצריכה. הצרכניות הגדולות של הנפט הן ארצות הברית – 25.9% מהצריכה העולמית, האיחוד האירופי – 19.1%, סין – 9.0%, יפן – 7.0%, רוסיה – 3.4% והודו – 2.9%.
עד כאן חדשות הסחורות של השבוע האחרון, בשבוע הבא בוודאי צפויות הפתעות נוספות.
*מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של קקאו, נחושת, נפט או כל סחורה אחרת.