ניתוח טכני: אז מהו בעצם מדד החפיפה סטייה? – חלק ב'
בכתבה הקודמת הוצג מדד החפיפה סטייה שראה אור בשנת 79'. מדד זה שנהגה על ידי אחד הטכנאים היותר מפורסמים והיותר פוריים, ג'רלד אפל, לא צבר פופולאריות יתר במחוזותינו למרות שבשוקי חו"ל הוא נחשב לאחר מן המובילים. הגם שהוא מסופק כחלק אינטגראלי בכל חבילת תוכנה, הרי שהמשתמשים מעדיפים פתרונות אחרים, קלים יותר לקריאה וליישום.
אחרי שסקרנו בכלליות את מרכיבי המדד ואת האופן בו הם מקבלים ביטוי על הגרף, הגיע הזמן ללמוד לחשב אותו ולאחר מכן, בכתבות הבאות, לגלות את איתותי הקנייה והמכירה אותם הוא מפיק ובאילו מצבי שוק הוא הופך להיות יעיל במיוחד.
החישובים הבסיסיים
בכתבה הקודמת, ראינו שבכדי לחשב את מדד החפיפה סטייה יש צורך בשני ממוצעים נעים אקספוננטים. אחד ארוך יותר מן השני. רצוי שאורכו של הממוצע הבכיר יהיה גדול לפחות פי שניים מן הקצר. כלומר, שימוש בצמד ממוצעים נעים בני 8 ו-13 יום אינו אפקטיבי. שניהם חובקים את אותה מגמה ולכן מספקים את אותן התוצאות. מנגד, שימוש בצמד הכולל ממוצע נע באורך של 8 יום וממוצע נע באורך של 17 יום עשוי להיות אידיאלי. שניהם חובקים מגמות שונות.
חישוב ממוצע נע אקספוננטי
לפני חישובו המלא של ממוצע אקספוננטי, יש לגזור מקדם החלקה (Smoothing Constant). מקדם ההחלקה מבוסס על מספר היחידות המרכיבות את הממוצע הנע (ימים, שבועות, חודשים). כדי לגזור את מקדם ההחלקה יש להציב את הנתונים המתאימים בנוסחה הבאה :
( 1 + מספר הימים למיצוע ) / 2 = מקדם ההחלקה.
דוגמה : אם ברצונך לגזור מקדם החלקה ל-10 ימי מסחר כל שעליך לעשות הוא להציב את המספרים במקומותיהם בנוסחה. לכן : 0.18 = (1 + 10 ) / 2
הצעד הבא : חישוב ממוצע האקספוננטי:
אחרי גזירת מקדם ההחלקה המתאים לצרכים אפשר לגשת לחישובו של הממוצע האקספוננטי. הנוסחה היא :
מקדם החלקה * ( שער סגירה נוכחי – ממוצע אקס' מאתמול) + ממוצע אקס' מאתמול
דוגמה : נניח כי אנו עושים שימוש בממוצע נע שמקדם ההחלקה שלו הוא 0.1 ( ממוצע נע ל-19 יום). נניח עוד כי ערכו של הממוצע האקספוננטי אתמול היה 50.10 ואילו שער הסגירה הנוכחי הוא 50.5.
חישוב : 0.1 * ( 50.5 – 50.1) + 50.1 = 0.1 * (0.4) + 50.1 = 50.14 כלומר, הממוצע האקספוננטי החדש יהיה 50.14.
איך זה נראה על הגרף?
מן הראוי, לאחר חישוב המדד שאינו כה מסובך, שנעיף מבט על הגרף ונראה כיצד מוצג מדד החפיפה סטייה וכיצד הוא מתנהג. מבט באתר או בתוכנת בורסהגרף יוכל לספק את ההסבר הוויזואלי. העקומה העליונה היא גרף עמודות של מדד המעו"ף בתקופה האחרונה. בתחתית הגרף מוצגת סידרת עקומות המבטאת את מדד החפיפה סטייה. עקומה אחת מוצגת כקו אדום ואילו השנייה כקו ירוק. יש לכך סיבה והסבר. הקו האדום מייצג את ההפרש שבין שני ממוצעים נעים אקספוננטים. עקומה זו קרויה עקומת Macd או עקומת ההפרש. הקו הירוק מייצג ממוצע נע אקספוננטי ל-9 ימי מסחר המחושב מתוך עקומת Macd. עקומה זו קרויה עקום הפעולה.