ארה"ב החליטה לא לשתוק יותר לסין: מגישה תביעה נגדה

סין מסבסדת באופן בלתי חוקי מאות מיליארדי דולרים המיוצאים לארה"ב, טוענים בממשל בוש היום, בעוד הם מגישים תביעה ענקית בארגון הסחר העולמי, כנגד בייג'ין
אריאל אטיאס |

אנשי ממשלו של נשיא ארה"ב, ג'ורג' וו בוש הגישו ביום ו' תביעה באמצעות ארגון הסחר העולמי (WTO-World Trade Organization) כנגד מה שנראה, כסבסוד לא חוקי של יצואנים סינים. "אנחנו מחויבים להילחם בפרקטיקה הלא עקבית של סין עם תקנות ארגון הסחר העולמי, אשר פוגעת בעובדים ועסקים אמריקנים", אמרה לעיתונות האמריקנית, נציגת הסחר של ארה"ב, סוזן סצ'אוב.

"השימוש של סין בסובסידיות אשר מעוותות את השוק, יצרו שדה משחק בלתי יציב וחתרני אשר עוזר למאמצים של סין לעודד את קצב הגידול בצריכה", טוענת סצ'אוב.

בארה"ב מצפים שהשיחות של נציגי ה-WTO יביאו לסיום הסובסידיה של סין, הכוללים חוקי מס בסיסים וכלים נוספים, שבארה"ב טוענים שהם לא חוקיים ומספקים תמריצים למשקיעים זרים בסין ואצל השותפים שלה, לייצא לארה"ב.

החוק הסיני מכיל מספר אמצעים אשר ביניהם אפשר למצוא הפחתת מיסים והוזלה בתשלומים נוספים, המשולמים לממשלה על ידי היצואנים. הסינים מפרים בכך מספר תקנות של WTO, הכוללים את האיסור המפורש של מתן סובסידיה ליצואנים.

החברות אשר הוסמכו להשתמש בסובסידיות הללו בעבר, אחראים לכ-60% מסך ייצוא הסחורות מסין, בשנת 2005 - הכוללים פלדה, עץ ונייר, אמרו נציגי ארה"ב.

לחץ שהעפיל על הבית הלבן מהקונגרס ומהיצרנים בארה"ב הביא לכך שארה"ב החליטה לנקוט בפעולה כנגד גדילת "פער הסחר" (ההפרש בין ייצוא לייבוא), שחלק מהמומחים טוענים שעשוי להגיע לשיא של 240 מיליארד דולר בשנת 2006. בעבר, מנהל בוש טען שהאסטרטגיה שלו בנקיטת משא ומתן שקט זוהי הדרך הטובה להביא לרפורמה כלכלית בסין.

"החלטתנו להביא את המקרה הזה ל-WTO מגיע אחרי שמאמצנו לדיאלוג נכשלו, אמרה סצ'אוב. מספר סובסידיות נוספות אשר סומנו על ידי האמריקנים הם כאלה המספקים תמריצים לחברות הסיניות לרכוש ציוד המיוצר בסין, מאשר לקנות מיצואנים אמריקנים.

"התיק הזה חשוב, בגלל שאנו מחפשים לעלות את רף המשחק כך שיאפשר לחברות אמריקניות להתחרות עם חברות סיניות", אמרה סצ'אוב. סין נכנסה לארגון הסחר העולמי לפני חמש שנים ומאז הגדילה ביציבות את חלקה בסחר העולמי.

האמריקנים הביאו רק עוד שני מקרים נוספים לארגון הסחר העולמי כנגד סין. התיק היחיד שתלוי ועומד הינו תלונה משותפת של ארה"ב, אירופה וקנדה כנגד שיעור המכס של סין על חלקי רכב מיובאים.

הפעולה של ארה"ב הינה הצעד הראשון בפולמוס של ה-WTO. אם לאחר 60 יום, לא יגיעו לפשרה, ארה"ב עשויה לבקש מה-WTO לזרז פנל למציאת פשרה בעניין ואם זה לא יצליח מי יודע מה עלולה לעשות ארה"ב...

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה