D&B: שיכון ובינוי אחזקות מובילה דירוג חברות הבנייה
מדרוג דנס 100 של חברת דן אנד ברדסטריט ישראל עולה כי היקף ההכנסות של 30 חברות הבניה, היזמות והתשתיות המובילות הסתכם בכ-3.9 מיליארד דולר בשנת 2005, שיעור גידול ממוצע של כ-15% לעומת אשתקד.
כלכלני דן אנד ברדסטריט מציינים כי הגידול בהכנסות של החברות נובע, בין היתר, מפעילותן בזירה הבינלאומית, מתחילתה של תנופת פרויקטים בתחום התשתיות וכן מגידול במכירות ועליית מחירים בתחום המגורים בעיקר באיזורי ביקוש נבחרים במרכז הארץ.
מדרוג המשנה של חברות התשתית עולה, כי בשנת 2005 ניכרת התאוששות בקרב שבע החברות הגדולות שהגדילו הכנסותיהן בכ- 17% לסכום של כ-460 מיליון דולר.
דרוג דנס 100 של חברות הבנייה, היזמות והתשתית מדרג את החברות על פי היקף ההכנסות וכולל דרוגי משנה של החברות המתמחות בתשתית ושל חברות המתמחות ביזמות ובנייה.
מובילה את הדירוג הראשי חברת שיכון ובינוי אחזקות, עם הכנסות של כ-826 מיליון דולר, גידול של 6% לעומת היקף ההכנסות אשתקד. ההון עצמי של החברה מסתכם ב-35.8 מיליון דולר.
במקום השני, מדורגת חברת אפריקה ישראל להשקעות, עם גידול של 41.2% בהכנסות המסתכמות ב-607.4 מיליון דולר (הכנסות כוללות של אפריקה ישראל עמדו ב-2005 על 933 מיליון דולר). במקום השלישי בדירוג נמצאת קבוצת אשטרום, עם הכנסות של 556.4 מיליון דולר, וגידול של 4.3% לעומת שנה קודמת.
במקום הרביעי נמצאת חברת שפיר מבנים, עם הכנסות של 217.8 מיליון דולר, גידול של 22.1% לעומת שנה קודמת. חברת שפיר עלתה מהמקום השישי אל הרביעי , והיא מדורגת ראשונה בדרוג המשנה של חברות התשתית.
חברת דניה סיבוס, חברת בת של אפריקה ישראל, מופיעה בדרוג בין המקום הרביעי למקום החמישי כאשר היקף הכנסות החברה הוא 196.9 מיליון דולר. חברת אזורים נמצאת במקום החמישי עם הכנסות של 146.6 מיליון דולר, גידול של 8.3%.
את הקפיצה הגדולה ביותר בקרב העשירייה עשתה קבוצת חפציבה, שעלתה מהמקום ה-10 למקום ה-6, הכנסותיה הסתכמו 135 מיליון דולר, גם בדרוג אשתקד ביצעה חפציבה את הקפיצה הגדול ביותר מהמקום ה-20 אל המקום העשירי. בשנתיים האחרונות קבוצת חפציבה הולכת וממצבת את עצמה כאחת החברות המובילות בתחום הבנייה למגורים והיא מדווחת על בנייה של כ-3000 יחידות דיור בכל רחבי הארץ.
במקום השביעי מדורגת חברת א.דורי עם הכנסות בגובה 131.1 מיליון דולר. במקום השמיני מדורגת חברת אס.ג'י.אס, עם הכנסות של 118 מיליון דולר, עלייה של 12.4%. במקום התשיעי חברת א.ארנסון עם 94 מיליון דולר, עליה של 7.5%. במקום העשירי מדורגת י.ח דמרי עם היקף הכנסות של 79 מיליון דולר, עליה של 20.1% החברה דורגה אשתקד במקום ה-13.
בעשירייה השנייה מדורגות בהתאמה: לגנא הולדינגס, משולם לוינשטיין, נוה גד, רמט, מנרב אחזקות, אביב ושות, מליבו, א. ליבר, אשדר חברה לבנייה, ב.ס.ט וב. יאיר. ובמקומות ה- 21 עד ה-30 מדורגות תדהר בנייה, רום גבס, בוני התיכון, האחים ישראל, אחים רויכמן, מרדכי בנימין ובניו, מלרג- הנדסה וקבלנות, קבוצת מזרחי ובניו, קבוצת צמח המרמן, אוליצקי, פלסים ופרץ בוני הנגב.
כלכלני דן אנד ברדסטריט מציינים, כי על אף שבענף הבניה נרשמה התאוששות מסוימת בעיקר בפרויקטים נקודתיים באזורים גיאוגרפיים נבחרים, הרי שחלק מהמדדים מצביעים על המשך מגמת ההאטה אף בהשוואה לשנת 2004. על פי אומדנים של משרד הבינוי והשיכון, ההשקעות בענף הבניה הגיעו לרמה של כ-46.3 מיליארד שקל בלבד, קיטון של כ-3%, מתוכם 25.2 מיליארד שקל הופנו לבנייה למגורים והשאר לבנייה שלא למגורים ולעבודות בניה אחרות.
משקל ההשקעות בענף כאחוז מהתוצר המקומי הגולמי ירד בשנת 2005 ב-0.3% ועמד על 7.3%. בהתחלות הבניה של הסקטור הציבורי נרשמה ירידה חדה. הצמיחה הבלתי הומוגנית בענף הבנייה מתבטאת בהמשך ההאטה בפעילות ענף הבניה בקרב הקבוצות החלשות ובולטת במיוחד בפריפריה, בגליל ובנגב, שהחמירה עקב ביטול מענקי דיור לזכאים ולאיזורי עדיפות לאומיים.
חברות התשתית הגדולות החלו להתאושש גידול של כ- 17% בהכנסות לסכום של כ- 460 מיליון דולר.
בחינת דרוג המשנה של החברות המתמחות בתשתית מעלה, כי בשנת 2005 חל גידול של כ-17% בהכנסות של שבע החברות הגדולות לסכום של כ-460 מיליון דולר. זאת לאחר שבשנת 2004 חלה ירידה של 7% בהכנסות ולמעלה ממחציתן רשמו קיטון בהכנסות לעומת שנת 2003.
מבין הדרוג המתייחס לחברות בנייה ותשתית, עולה כי, חברת שפיר מדורגת במקום הראשון ( מקום רביעי בדרוג הכללי ) במקום השני חברת רמט שהגדילה הכנסותיה ב-17.4% לסכום של 71 מיליון דולר. במקום השלישי א.ליבר עם הכנסות של 57.5 מיליון דולר, במקום הרביעי האחים רויכמן שנרכשה במהלך שנת 2006 על ידי חברת שפיר באמצעות חברת הבת שפיר מחצבות ותעשייה, לאחר שנקלעה לקשיים. במקום החמישי חברת מרדכי בנימין ובניו, במקום השישי מלרג-הנדסה וקבלנות ובמקום שביעי חברת אוליצקי.
כלכלני דן אנד ברדסטריט מציינים כי את השיפור במצבן של החברות בתחום התשתיות ניתן לייחס לגידול בהשקעות בתשתיות בישראל לאחר מספר שנים של השקעות חסר שיצרו מצוקה ותחרותיות גבוהה בענף. שנת 2005 היא השנה שבה החלה תנופת תשתיות מהותית בישראל וכלכלני דן אנד ברדסטריט צופים שהשנים 2006- 2008 תהיינה שנות הפריחה של הענף וזאת הודות לצבר של פרויקטים ותקציבים בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים, חלקם תקציבים ממשלתיים וחלקם פרויקטים מתוכננים בשיתוף המגזר הפרטי.
בין התקציבים שאושרו ניתן לציין תקציב רב שנתי שניתן אשתקד לרכבת ישראל בהיקף של כ-30 מיליארד שקל ותקציב רב שנתי שניתן למע"צ בהיקף של 20 מיליארד שקל. כמו כן, מתוכננים לצאת לביצוע הפרויקטים של הרכבת הקלה בירושלים ותל אביב, פרויקטים בתחום התפלת מים, פרויקט