מיטב: קופות הגמל במאי ירדו בין 1.1% ל- 1.4%-
בית ההשקעות מיטב ממשיך בסיקור החודשי של תשואות תעשיית קופות הגמל. מודל זה מסוגל לתת אומדן מקורב מאוד לתשואות שהשיגו בממוצע קופות הגמל הגדולות בשוק מיד עם סיום החודש החולף בלא שיהיה צורך להמתין לנתונים המתפרסמים ע"י קופות הגמל עצמן, מאוחר יותר, בדרך כלל בין ה-8 ל-15 בכל חודש. כתבת סיקור שנייה יוצאת באמצע-סוף החודש ומסכמת את התשואות בפועל.
מדד "מיטב" לקופות הגמל וקרנות ההשתלמות במאי 2006 מצביע על תשואה נומינלית ברוטו שלילית משוקללת של בין 0.1%- עד 0.4%-. המייצגת תשואה ריאלית נטו שלילית של בין 1.1%- עד 1.4%-. זאת, על רקע דמי הניהול הנגבים ומדד אפריל שעלה בשיעור של 0.9%. נזכיר, כי התשואה הריאלית של קופת גמל נמדדת בהשוואה למדד הידוע ולא לפי המדד בגין.
חודש מאי אמנם התחיל בקול תרועה רמה כאשר מדדי המניות טיפסו לרמות שיא של כל הזמנים, אך בסיומו רשמו המדדים המובילים ירידות שערים. העליות החדות עם תחילת החודש נתמכו בעסקת ישקר, במסגרתה נמכרה השליטה בחברה ישקר הישראלית למשקיע האמריקאי וורן באפט תמורת כ-4 מיליארד דולר. בהמשך היו אלה המלצות חיוביות להן זכה המשק הישראלי מבתי השקעות בינלאומיים, השבעת הממשלה החדשה שנראה כי תשמור על מסגרת התקציב וזרימת נתוני מאקרו חיוביים על הכלכלה הישראלית, בהם צמיחתו המרשימה של המשק ברבעון הראשון של 2006, אשר היוו זרז נוסף לעליות.
מה שבכל זאת העיב על המסחר באחד העם והוביל לחודש שלילי, היו הירידות החדות שנרשמו בשווקים מתפתחים ומגמה שלילית שאפיינה גם את בורסת וול סטריט ובורסות אירופה.
איגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד ירדו בחודש מאי בשיעור של כ-0.3%, כאשר עיקר הירידה מתרכזת באג"ח הבינוניות והארוכות ל-5 עד 7 שנים ו-7 עד 10 שנים שאיבדו כ-0.6% וכ-0.5% בהתאמה. מדד איגרות החוב השקליות עלה בשיעור של כ-0.5% והוא מייצג עלייה של כ-0.6% בשחרים ועלייה של כ-0.5% בגילונים. המק"מים עלו בשיעור המתבקש של כ-0.5%.
באפיק המט"חי, שמיוצג בשיעור נמוך יחסית בקופות הגמל, בדרך כלל 5% עד 10% (פרט לחשיפה מט"חית עקיפה, למשל על ידי אחזקת מניות בחו"ל), רשם הדולר התחזקות מול השקל בשיעור של 0.3%. צמודי המט"ח הקונצרניים נותרו ללא שינוי וצמודי המט"ח הממשלתי (איגרת אחת בלבד) ירדו בשיעור של 0.8%. מבין שוקי ההון בחו"ל, בארה"ב ירד מדד ה-S&P 500 בשיעור של 3.9%, באירופה רשם מדד ה- STOXX 50 DJ ירידה של 6.0% וביפן ירד מדד הניקיי 225 ב-6.2%.
ההשפעה של כל אלה מתבטאת בתשואה נומינלית ברוטו משוקללת שלילית של בין 0.1%- עד 0.4%-, המייצרת תשואה ריאלית שלילית נטו של בין 1.1%- עד 1.4%-.