בן שלוש: לא נדרוש מגופים לייעץ על מוצרים שלא שלהם

הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון במשרד האוצר, אייל בן-שלוש, אמר בדיון המסכם ליישום מסקנות ועדת בכר כי על המחוקקים לייצג את טובת האזרחים ולא "לאזן את האינטרסים שלהם"
חזי שטרנליכט |

סבב הנאומים בפני ועדת הכספים בנוגע ליישום מסקנות רפורמת בכר נמשך. הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון במשרד האוצר, אייל בן-שלוש, אמר בדיון המסכם כי "את האינטרסים של האזרח הישראלי אסור לנו לאזן אלא מחובתנו לייצג אותם, ורק אותם".

לדברי בן-שלוש באוצר "לא מסתירים כי מדובר ברפורמה מבנית, שמשנה את היסודות עליהם מבוסס שוק ההון בישראל. ואולם, למרות שמדובר ברפורמה יסודית, היא מורכבת מאיזונים ובלמים פנימיים".

הוא גורס כי תשתית הייעוץ הפנסיוני שנבנתה ברפורמה אינה מתמצה רק בפתרון בעיות ניגודי העניינים. "הצעת החוק מטפלת גם בהקמת מערך יעוץ פנסיוני מקצועי, עם חובות נאמנות ללקוח, עם סטנדרט גבוה של איכות בייעוץ. המוצרים הפנסיונים הם מוצרים מורכבים במיוחד, אולי המוצרים המורכבים ביותר בעולם הפיננסי, ולכן תשתית הייעוץ כל כך נחוצה".

בן-שלוש דיבר על הדיון שהתפתח על "הפרבילגיה" שיקבלו הבנקים הקטנים, באופן שיכולו להמשיך ולהחזיק בקופות ובקרנות "וכאילו", בו בעת להמשיך לייעץ: מצד אחד להתיר להם להיות בעלים של קופות גמל, ומצד שני לדרוש מהם לייעץ לטובת לקוחותיהם מצד אחד להתיר להם להיות בעלים של קרנות נאמנות, ומצד שני לדרוש מהם לייעץ לטובת לקוחותיהם בתחום ניירות הערך.

לדבריו "בסרט הזה כבר היינו. אפילו סרט ארוך. 10 שנים עברו מאז חקיקת חוק הסדרת הייעוץ בהשקעות, הניסיון נצבר, הידע נאסף: אנחנו כבר יודעים, שלא ניתן לדרוש מגוף כלכלי לייעץ בגין מוצרים אחרים, שאינם בבעלותו, ושהוא מרוויח עליהם הרבה פחות. וזה ממש לא חשוב אם מדובר בגוף כלכלי גדול או קטן, ער או מתעורר".

הממונה על שוק ההון תמה "האם באמת חברי ועדת הכספים חושבים שאנחנו צריכים עוד 10 שנים של ניסיון כדי לגלות שפגענו בלקוחות של הבנקים הקטנים? האם באמת נדרשות עוד 10 שנים של ייעוץ קלוקל, שפוגע בלקוחות, כדי להוכיח שחוק לא יכול לכפות התנהגות כלכלית מנוגדת לטבע האדם?"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה