אחוז השקעה אחוז השקעה חיסכון פנסיה דולר שוק ההון תשואות ריבית
צילום: Istock

זינוק של 15% בשלושה שבועות במניות הבנקים - מי הבנק הזול במערכת?

מניות הבנקים ב-0.8 על ההון - הזדמנות או מלכודת? בפעם הקודמת שבדקנו, הבנקים נסחרו ב-0.7 על ההון ונראו אטרקטיביים - מניות הבנקים עלו מאז בכ-13%. מה הלאה?
ערן סוקול | (5)

משבר הקורונה חתך את מחירי מניות הבנקים בכ-27% מאז סוף ינואר. לפני כחודש דיווחנו ב-Bizportal שמניות הבנקים הפכו לאטרקטיביות (למרות המשבר) ומאז עלו מניות הבנקים בכ-13%. כעת, נוכח הערכות של חלק מהשחקנים בשוק כי עשוי להגיע גל נוסף של ירידות, נבחן שוב את רמת המחירים. האם הבנקים עדיין זולים? והאם כדאי לממש חלק מהפוזיציה למקרה שגל נוסף אכן יגיע? לקריאה נוספת: > גולדמן זאקס: כרגע הסיכון בשוק המניות גדול מהסיכוי > זהירות מראלי של שוק דובי​ > המיליארדר מארק קיובן לא קונה מניות לתוך הראלי הנוכחי התפתחות מדד הבנקים מאז הכתבה הקודמת - עליה של כ-13% מדד הבנקים בחצי השנה האחרונה - עדיין צניחה של כ-27% עקב הקורונה רמת המחירים הנוכחית ביחס לתוצאות העבר לאחר הצניחה האחרונה במניות הבנקים, מרבית המניות נסחרות עמוק מתחת להון העצמי שלהן, כאשר על בסיס התשואה להון שהציגו הבנקים בשנת 2019, רכישת מניות הבנקים ברמה הנוכחית משקפת תשואה להון הסחיר של 11%-14% (למעט פועלים - 6.5%). גם בחינת התשואה להון של הבנקים בחמש השנים האחרונות, משקפת תשואה נאה להון הסחיר של 9%-13%, כאשר בנק לאומי 0.17% ובנק דיסקונט -1.01% נסחרים במחיר הזול ביותר, עם תשואה להון הסחיר של כ-12.8% ו-12% בהתאמה.   מה היה במשבר האחרון? אז כמובן שמשבר הקורונה צפוי לפגוע בתוצאות של חברות רבות בעולם, וכנראה גם בתוצאות הבנקים, אשר צפויים להציג עלייה בהפסדי אשראי. אולם מי שחושש מפני הפסדים כבדים במערכת הבנקאית, צריך לקחת בחשבון שבמשבר הסאב-פריים, רשמו הבנקים בישראל רווח מצרפי של 205 מיליון שקל בשנת 2008 ורווח מצרפי של כ-5.43 מיליארד שקל בשנת 2009. למעשה, הבנק היחיד שהציג הפסדים היה בנק הפועלים, אשר הציג בשורה התחתונה הפסד של כ-895 מיליון שקל בשנת 2008, אך עבר לרווח נקי של כ-1.3 מיליארד שקל בשנת 2009. אז למרות העליות האחרונות, המחירים עדיין נוחים ביחס לתוצאות העבר ובכל זאת, האם זה אומר שמניות הבנקים לא יחזרו לרדת? לא בהכרח. וכדאי להיות מוכנים לכך. הסיכונים עדיין גבוהים - למניות הבנקים קורלציה גבוהה למצב המשק בהתייחס למניות הבנקים אמר ל-Bizportal ליאור שילה, אנליסט הבנקים של אי.בי.אי. בית השקעות, "הבנקים הגיעו למשבר עם עודפי הון מהותיים, חשיפה נמוכה ללווים בעייתיים, עמידה בתרחישי קיצון של באזל, עוד מקומות להתייעלות כמו בדיגיטל ובכח האדם, ולחלקם אפילו נכסים ריאליים למכירה". שילה הזהיר כי "העת הנוכחית רוויה בחוסר ודאות בכל הנוגע לסיום התפשטות המגיפה וההשלכות הכלכליות שלה על המשק המקומי בפרט ובעולם בכלל. הבנקים הינם בעלי קורלטיביות גבוהה למצב המשק מה שבא לידי ביטוי בירידות חדות במניות שלהם. יחד עם זאת, שאלת המפתח היא משך הזמן שצפויה המגיפה להשפיע על השווקים ותפקודם". לדבריו, במצב הנוכחי ישנם כמה גורמים מרכזיים שיפגעו בבנקים – "ירידה בקצב צמיחת האשראי, העלאת שיעור ההוצאות להפסדי אשראי, תשואת האג"חים והירידות בשווקים שמשפיעות גם על איתנות משקי הבית. אם התרחיש האופטימי הוא לסיום ההשפעות בחודשים הקרובים הרי שנראה את המשק ואת הבנקים מתאוששים במהרה, אם כי בשנת 2020 תוצאות הבנקים עלולות להיפגע בצורה מהותית, כפי שכבר דיווח בנק לאומי".

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    בהחלט מסכים. הבנקים ואגב מניות הביטוח נמצאים בחסר עמוק (ל"ת)
    עידן 16/04/2020 21:06
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    ספקולנט 16/04/2020 18:18
    הגב לתגובה זו
    מצד גוף או משקיע בינלאומי שמחפש לעצמו חשיפה לשקל הישראלי ולכלכלה רבת החוסן. HSBC או סיטי בנק למשל
  • 2.
    עמוס 16/04/2020 11:19
    הגב לתגובה זו
    הפד מנסה לנפח את הבועה תוך כדי החור בבלון. השאלה מה יותר חזק הנשיפה של הפד או החור בבלון. במקרה הזה לדעתי הפד התחיל לנשוף אוויר מוקדם מידיי, קודם מתקנים את החור ורק אח"כ מנסים לנפח שוב.
  • אין בועה ואין בלון (ל"ת)
    כל העולם - חור 16/04/2020 19:26
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    הקורונה זה יותר גרוע מ2008 ואז מניות בנקים היו יותר זולות (ל"ת)
    ראובן 16/04/2020 10:40
    הגב לתגובה זו