
כלכלני לאומי: ירידה בהיקף הפעילות של חברות הנדל"ן
אגף הכלכלה של החטיבה הפיננסית בלאומי, בראשות ד"ר גיל בפמן, פרסם את סקירת המאקרו לשבוע הקרוב וצופה ירידה בהיקף הפעילות של חברות הנדל"ן ברבעונים הקרובים.
כלכללני לאומי מסבירים כי "המאזן הנוכחי של ענף הבינוי ירד לתחום השלילי לראשונה מאז הרבעון השלישי של 2016. המגמה השלילית בענף הבינוי משקפת את התגברות חוסר הודאות בתחום זה ברבעונים האחרונים, אשר באה לידי ביטוי, בין השאר, בהאטה בקצב העלייה השנתי של מחירי הדיור, ירידת היקף העסקאות הכולל (בדגש על מכירות של דירות חדשות), והאטה בקצב התחלות הבנייה".
"לאור האמור, לא מן הנמנע כי מגמה זו תימשך גם ברבעונים הבאים. ענף הבינוי בולט אף מבחינת הדיווח על מגבלות הביצוע, אשר מעבר למגבלות ההיצע שמאפיינות את הענף לאורך השנים: מחסור בעובדים מקצועיים ומחירי הקרקעות, חלה ברבעונים האחרונים החמרה גם במגבלת צד הביקוש, התפתחות אשר עשויה להימשך גם ברבעונים הבאים. על-פי דיווחי החברות שהשתתפו בסקר, ברבעון הבא הפעילות צפויה להתרחב בענפים שירותים, מסחר ותעשייה".
בנוסף, התייחסו הכלכלנים להיקף הגרעון בשנת 2018 ואמרו: "לאחר שלוש שנים של גירעון נמוך במיוחד, שעמד בממוצע על כ-2.1% תוצר, השנה הנוכחית צפויה להסתכם בגירעון גבוה יותר, על אף היקף הגירעון הנמוך יחסית מתחילת השנה. זאת, בין היתר, על רקע ההערכה כי הגידול בהיקף ההכנסות השנה יהיה ככל הנראה מתון יותר בהשוואה לשנים קודמות, שהתאפיינו בהיקף גבוה של הכנסות בעלות אופי חד-פעמי כמו מכירה של חברות ישראליות לחו"ל (מובילאיי, כתר פלסטיק ועוד), היקף פעילות גבוה במיוחד בתחום הנדל"ן, יבוא מוגבר של כלי רכב ועוד".
- הגירעון גדל ל-8.1% - בקצב הזה הוא גם יתקרב ל-10%
- ראש אגף מאקרו כלכלה בבנק ישראל: "הגירעון צפוי לטפס ל-7%"
"בספר התקציב לשנת 2019 מצוין כי משרד האוצר עדכן את היקף ההכנסות החד-פעמיות בבסיס תחזית הגבייה ל-2 מיליארד שקל בשנים 2018-2019, זאת בהשוואה להיקף ממוצע של כ-4 מיליארד שקל בשנים 2012-2016 והיקף שיא של כ-16 מיליארד שקל אשתקד".
"לאור האמור, ובהינתן סביבת צמיחה ריאלית של כ-3.5%, אנו מעריכים כי שנת 2018 צפויה להסתכם בגירעון גבוה מאשר בארבע השנים הקודמות (2014-2017), אך סביב היעד הממשלתי לשנה זו (2.9% תוצר). לנוכח הערכה זו, של גירעון שיגיע ליעד ולא יהיה נמוך ממנו, ובהינתן הצפי לפדיון אג"ח ממשלתיות בשוק המקומי בשנת 2018, היקף ההנפקה החודשי הממוצע בשוק המקומי, צפוי להיות גבוה במעט מאשר בשנת 2017".
נציין כי משרד האוצר הדגיש בהודעתו כי החל מחודש אוגוסט 2018 צפויה עלייה בגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים, כיוון שהחודשים אוגוסט-אוקטובר 2017 התאפיינו בהיקף הכנסות גבוה במיוחד אשר כפי הנראה לא יחזור השנה.
בהקשר זה, נציין כי על אף הסכום הגבוה בו צפויה להימכר פרוטרום ל-IFF, היקף הכנסות המדינה מהעסקה לא צפוי להיות משמעותי במיוחד, בפרט בהשוואה ל-2017 שהייתה שנת שיא מבחינת הכנסות חד-פעמיות. זאת, לנוכח הרכב הבעלות בחברה, אשר ממנו נגזרת חובת תשלום המס.
בנוסף, היקף ההוצאות השנה, הן האזרחיות והן הביטחוניות, בין השאר, על רקע התגברות המתיחות הביטחונית באזור בעת האחרונה, עלול להיות גבוה יותר בהשוואה לשנים קודמות.