קרן המטבע חוזה שהמצב של יוון מדרדר, "אין לה יכולת להחזיר הלוואות עד שנת 2018"

אלמוג עזר | (6)

המצב ביוון מחמיר. ביום ראשון הקרוב, היוונים יזרמו אל קלפיות משאל העם בכד לקבוע האם לקבל את תנאי הצנע של יבשת אירופה תמורת חילוץ פיננסי. יוון הייתה אמורה להשיב חוב של כ-1.55 מיליארד יורו לקרן המטבע הבינלאומית והכריזה כי לא תוכל להשיב את החוב. בסוף החודש הנוכחי (יולי), המדינה תצטרך לפרוע אג"ח בשווי של 2 מיליארד דולר. 

פרט לנתונים המדאיגים הללו, ארגון המטבע הבינלאומית הוציא סקירה ביממה האחרונה בה הוא מכנה את החוב היווני למעשה כ"חוב אבוד" ואינו בר פרעון במצבה הקיים של יוון. "במידה ויוון מחפשת להשיב את החובות שלה, היא חייבת לבצע רפורמות עמוקות בכלכלתה."

לדברי כלכלני ארגון המטבע, "בעקבות התעקשות המדינה לא לפעול לשינוי במדינה, היא תמשיך לצרוך חובות", ארגון המטבע העריך כי בשלוש השנים הבאות (אוקטובר 2015 לדצמבר 2018), לא רק שיוון לא תוכל להשיב את חובותיה, אלא היא תצטרך כ-52 מיליארד יורו נוספים. 

נציין כי התחזית של קרן המטבע הינה שינוי בהשקפתו. אשתקד, הארגון חזה כי החוב של יוון יירד מיחס של 175% חוב מול תוצר לכדי 128% בשנת 2018. כלומר בשנה שעברה הארגון חזה כי הצמיחה ביוון לאורך השנים תאפשר לה לעמוד בחובותיה החלטה שככל הנראה היוותה מניע להחלטה להמשיך להלוות ליוון במבנה הכלכלי הקיים שלה. היום הארגון חוזה כי בשנת 2018 יחס החוב תוצר יעמוד על 150%. 

הארגון טוען בנוסף שהמצב הפוליטי ביוון כל כך סבוך שגם אם האבטלה במדינה הייתה הנמוכה ביבשת אירופה והתפוקה לעובד הייתה ממוצעת ביבשת, הכלכלה עדיין הייתה צומחת בפחות מ-1%. 

אז מה הפתרון?

הארגון טוען כי בכדי שהחוב של יוון יוכל לשוב ולהיות בר השבה, לצד הרפורמות העמוקות בכלכלה, אירופה חייבת להאריך את זמן הפרעון של ההלווואות הקיימות של המדינה. בנוסף אירופה תהיה חייבת להלוות ליוון כספים נוספים, אך תהיה חייבת שוב להתנות אותה ברפורמות חדשות. 

נציין כי הרפורמות הכלכליות הנדרשות על ידי אירופה וקרן המטבע כבר זכו להסכמה עקרונית מצד יוון וראש הממשלה שלה אלקסיס ציפראס. אם כי על מספר פרטים עדיין קיימת מחלוקת. כך שיכול להיות שהסקירה הנ"ל מהווה כלי לחץ על יוון. 

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    ישראל כלכלה חזקה ויציבה בזכות החרדים שיושבים ללמוד תורה (ל"ת)
    ישראל 04/07/2015 03:59
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    בא 03/07/2015 13:27
    הגב לתגובה זו
    יצטרכו באמת להיות אומה של דייגים .
  • 3.
    רגזני 03/07/2015 12:50
    הגב לתגובה זו
    איך יתכן שהפרשנים למיניהם,ובכלל זה גורביץ'וברק..מעיזים להמשיך בהמלצותיהם ומתעלמים מכל הטעויות שצפו ? ואם אלה לא טעויות,אז הם משרתים בעלי ענין? אני הייתי מתבייש להופיע שוב ללא מסיכה עבה
  • 2.
    שמטוב 03/07/2015 10:09
    הגב לתגובה זו
    זו הבעיה המרכזית שלה. לא בטלנות ולא פרזיטיות ולא נעליים. נסיון הרפורמות הקודם השקיע את יוון יותר עמוק בבוץ. לכן אין שום טעם שהיא תיקח הלוואות נוספות ורפורמות שיקברו אותה עמוק יותר. מנהיגי יוון נוהגים בשפיות. הם לא מוכנים להמשיך במתווה הכלכלי הקטסטרופלי שכפה עליהם האיחוד האירופי. יש אנשים שמתקשים בהבנת המצב ומאשימים את יוון בכך שהיא לא מסוגלת לבצע מה את הבלתי אפשרי. החוב היווני הוא חוב אבוד ויוון צריכה לצאת לדרך חדשה: צנע עמוק בלי חובות חונקים חדשים. הכלכלן בעל פרס נובל שטייגליץ תומך בסירוב יוון להסדר המוצע מהסיבות שפירטתי.
  • 1.
    הם לא אוהבים לעבוד לא מיצרים יוצאים לפנסיה בגיל 45 (ל"ת)
    יוסי 03/07/2015 10:09
    הגב לתגובה זו
  • ניר 03/07/2015 11:35
    הגב לתגובה זו
    אנשי קבע עובדי נמלים חברת החשמל מקורות בנק ישראל וסליחה אם שכחתי מישהו