לאומי שוקי הון: המלצת "מכירה" למניית שופרסל - מה מחיר היעד?

גיל דטנר: "לא יהיה פשוט להחזיר את הצרכנים מרשתות הדיסקאונט. מורידים המלצה מ'תשואת שוק' ל'תשואת חסר' - דאונסייד של 32%"
אבי שאולי | (3)
נושאים בכתבה גיל דטנר שופרסל

המלצת "מכירה" היא די נדירה בעולמם של אנליסטים, אך מניית שופרסל החבוטה "זוכה" להפחתת המלצה מ'תשואת שוק' ל'תשואת חסר' מלאומי שוקי הון. האנליסט גיל דטנר מעריך שחברת הקמעונאות מקבוצת IDB תתקשה להתמודד בהצלחה עם רשתות הדיסקאונט.

מחיר הבסיס של מניית שופרסל הבוקר עמד על 8.9 שקלים. מחיר היעד הקודם שהעניק לאומי שוקי הון לשופרסל עמד על 10 שקלים וכעת הוא הופחת ל-6.2 שקלים - דאונסייד של 32% בזמן כתיבה הסקירה.

גיל דטנר: "בשני הרבעונים האחרונים (ובנטרול הפרשות חד פעמיות), שופרסל דיווחה על הפסד נקי מהפעילות השוטפת. בחודש יוני החברה אימצה אסטרטגיה שבמרכזה הורדת מחירים משמעותית ורוחבית. בשני הרבעונים האחרונים שיעור הרווח הגולמי עמד על 22.5% בממוצע, וזאת בהשוואה לשיעור של 25.7% בתקופה המקבילה אשתקד".

הרקע למהלך של שופרסל

"מהלך זה הוא תגובה לשינוים בשוק המזון בישראל. בשנים האחרונות נושא מחירי המזון עלה לראש סדר היום וזוכה לתשומת לב רבה בקרב הצרכנים וקובעי המדיניות. תנאים אלה אפשרו לרשתות ה'הארד דיסקאונט' להאיץ באופן ניכר את קצב הגידול בנתח השוק שלהם".

מה הסיכוי של התוכנית האסטרטגית של שופרסל להצליח?

"שופרסל מקווה שהאסטרטגיה החדשה תאפשר לתת מענה לבקשת הצרכנים, ובכך להשיב לה בחזרה נתח שוק. זה, בשילוב עם שיפור תנאים מול הספקים וייעול תפעולי, אמורים לאושש את רמת הרווחיות. מדובר בתהליך ארוך וקשה שתוצאותיו אינם ברורים מאליהם. ראשית, לא יהיה פשוט להחזיר את הצרכנים מרשתות הדיסקאונט. הרשתות הגדולות נתפסות כיקרות יחסית, ולשנות את תפיסת הציבור הסקפטי אינו משימה קלה. שנית, איננו רואים פוטנציאל רב לשיפור הרווחיות הגולמית דרך הספקים, נוכח כוח המיקוח שלהם. העלאת מחירים בתקופה זו היא ההיפך מהמגמה בפועל ואינה עולה בקנה אחד עם תנאי השוק. זה משאיר עול משמעותי על שיפור הרווחיות דרך קיצוץ בהוצאות התפעול - מדובר בתהליך שתמיד ארוך וכואב, שלא לדבר על ההתנגדות האפשרית מצד ועד העובדים. נוסיף גם, שאם נראה עלייה בשכר המינימום, אזי האתגר יהיה אף קשה מאוד".

שופרסל סיימה את תשעת החודשים הראשונים של 2014 עם יציבות בהכנסות, אך הפסד של 149 מיליון שקל - לעומת רווח נקי של 132 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

שיעור הרווחיות התפעולית

"הורדנו את שיעור הרווחיות המייצגת שלנו מ-3.5% ל-3%, בהשוואה לממוצע היסטורי של 3.7%. זו איננה הנחה שמרנית מדי בהתחשב באתגרים שעומדים מול החברה ובאופי שוק המזון כיום. גם בהשוואה בינלאומית לא מדובר ברווחיות חריגה. חשוב לציין כי שינוי זה בלבד מסביר כ-76% מהשינוי במחיר היעד שלנו, וזאת בשל רמת המינוף הפיננסי של החברה".

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אריק 20/11/2014 10:11
    הגב לתגובה זו
    הכול שאלה של ניהול וקבלת החלטות. קל להגיד קשה לביצוע. אבל עם תוכנית נכונה זה עשוי להצליח הרמת סבירות גבוהה.
  • 2.
    אריק 19/11/2014 14:32
    הגב לתגובה זו
    הם שווים יותר משווי השוק. החברה נמצאת בתהליך התייעלות שתחזיר את החברה לריווחיות. אבל גם ללא רווח- החברה נסחרת בדיסקאונט בהשוואה להון העצמי ולשווי של נכסי הנדלן העצומים שהחברה מחזיקה
  • 1.
    המלצות 19/11/2014 14:01
    הגב לתגובה זו
    כדי שנעשה ההפך. מניה שהגיעה לתחתית. מזהים עבודה רצינית שמה.