כיל משחררת רווחים כלואים: תשלם למדינה מס בסך של כ-380 מיליון שקל

החליטה לשחרר את מלוא הרווחים הכלואים של מפעלי ים המלח ורותם אמפרט נגב. יום לפני שהחוק פוקע - מה עם טבע וצ'קפוינט?
יעל גרונטמן | (2)

הלחץ עבד: דירקטוריון כיל החליט לשחרר את מלוא הרווחים הכלואים של חברת מפעלי ים המלח וחברת רותם אמפרט נגב. כתוצאה מכך תשלם כיל מס בסכום של כ- 380 מיליון שקל.

מחר יחול הדד ליין לפקיעתה של הוראת השעה לחוק הרווחים הכלואים, המאפשרת לחברות הגדולות לשחרר את הרווחים הכלואים באופן חד פעמי בשיעורי מס מופחתים. רשות המסים היתה בתקופה האחרונה בקשר אינטנסיבי עם החברות הישראליות הגדולות, כיל טבע וצ'קפוינט על מנת לשכנע אותן לשחרר רווחים כלואים בסך כולל של עוד כ-2 מיליארד דולר, לאחר שהמדינה גבתה עד כה רק מיליארד שקל מתוך יעד שהציבה לעצמה של 3 מיליארד שקל. עתה משנענתה כיל, מעניין יהיה לראות מה יעשו טבע וצ'קפינט ביממה הקרובה בעניין זה.

הרווחים הכלואים בגינן לא שילמו חברות הענק הפועלות בישראל מסים במשך שנים ארוכות בשיעור המקובל, ולמעשה היוו הטבת מס בלתי סבירה, מתססים את הביקורת הציבורית כנגדן כבר תקופה ארוכה.

סך הרווחים הכלואים שצברו החברות הגדולות בישראל שנהנו מחוק עידוד השקעות הון נאמדים בסכום עתק של כ-120 מיליארד שקל, כאשר טבע היא החברה שצברה את ההיקף הגדול ביותר של רווחים כלואים. כיל צברה בסה"כ כ-4.7 מיליארד שקל, כך שבהסכום של 380 מיליון שקל שתשלם כעת למדינה מהווה תשלום מס מופחת בשיעור של כ-7.65%.

בהקשר אחר, נציין כי בשבוע שעבר נעמדה כיל על הרגליים האחוריות והנהלתה הצהירה לקראת תחילת דיוני ועדת ששינסקי 2 בעניין שיעור התמלוגים על אוצרות טבע בישראל, כי היא לא מתכוונת לשלם שקל אחד נוסף מעבר לשיעור התמלוגים שנקבע לה. לעומת זאת הודעת החברה היום על כוונתה לשלם את מלוא הרווחים הכלואים של החברות המרכזיות שלה, עשויה לפייס במעט את הציבור.

נזכיר כי רק בשבוע שעבר ביצע כיל הקצאה פרטית של אג"ח בהיקף של כ-275 מיליון דולר למשקיעים מוסדיים מארה"ב, ויתכן שהכספים שזרמו לקופתה בגין הקצאה זו הקלו עליה את ההחלטה להענות לבקשת רשות המסים לשלם את המס המופחת בגין הרווחים הכלואים, מבלי לפגוע בתזרים המזומנים של החברה שסובלת מאז הקיץ מהמשבר בשוק האשלג.

שר האוצר, יאיר לפיד הגיב היום להחלטת דירקטוריון כיל: "הודעת כיל כי תשחרר את מלוא הרווחים הכלואים של מפעלי ים המלח וחברת רותם אמפרט היא תוצר של משא ומתן נחוש שנוהל בחודשים האחרונים. נמשיך לפעול בתחום כדי שהכסף מהרווחים הכלואים יגיע לידי בעליו האמיתיים, אזרחי ישראל".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

המסיבה בנושא מוגזמת

יניב פגוט אסטרטג ראשי קבוצת איילון אמר בתגובה להחלטה של כיל לשלם את הרווחים הכלואים כי האובססיה לדד- ליינים במדינת ישראל הביאה את קברניטי המדינה לחזר נגד השעון אחר החברות המחזיקות ברווחים הכלואים על מנת שאלו יקבלו את הטבת המס האדירה ויעבירו צ'ק למדינה.

"גירעון הממשלה לשנת 2013 יהא נמוך בכ- 1% מיעד הגירעון השנתי ולפיכך לא יגרם כל אסון כלכלי באם 2 המיליארד החסרים ביעד הגבייה של הרווחים הכלואים לשנת 2013 לא ימומש מיידית וימתין לתזמון אחר ואולי אף בתנאים משופרים למדינה.

לדברי פגוט, "380 מיליוני השקלים שתעביר כיל במסגרת ההסדר הינם כ- 1% בלבד מן הגירעון הממשלתי השנתי, כך שהמסיבה בנושא מוגזמת. כיל ביצעה את מערך השיקולים שלה אל מול המדינה כאשר ברקע מתנהלת לה ועדת שיישנסקי 2 וסוגיית השליטה העתידית בחברה ואילו חברות אחרות אשר להן רווחים כלואים גדולים ולמדינה מנופים קטנים מולם לא בהכרח ינהגו בדומה לכיל".

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    סוף הדרך קרוב מתמיד בקרוב פיטורי ענק שם והמדינה תפסיד (ל"ת)
    כיל 10/11/2013 13:24
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    חזי 10/11/2013 12:54
    הגב לתגובה זו
    ולא אצטרך לממן את קציני צהל והפנסיות התקציביות של מאות אלפי עובדי מדינה מיותרים ואפילו לא את חגיגות השכר והפנסיות בחברת חשמל המפסידה ונמצאת ב-70 מליארד שקל חובות! את הכל טבע צק פוינט וכיל ישלמו, בטוח רשות המיסים תגבה מהם 25 אחוז כמו שגובים ממני! לא?