ביום שאחרי יוון: זה הדבר הגדול הבא בשווקים הפיננסים - איך יגיבו הבורסות?
בוקר ליום חמישי, נראה שהסאגה היוונית הסתיימה באופן סופי לאחר שהפרלמנט היווני אישר את ההסכם עליו חתם ציפראס ביום ב' ובכך סלל את הדרך לקבל חבילת סיוע בהיקף של 86 מיליארד אירו. כעת נראה כי תשומת לב הסוחרים תעבור לדבר הגדול הבא - העלאת ריבית ראשונה בארה"ב מזה כמעט עשור - וההשפעה של הצעד על הבורסות.
תגובה ראשונית ניתן כבר בימים האחרונים לראות בשוק המט"ח כאשר למרות אישור ההסכם והרגיעה הצפויה בזירה האירופית, מטבע האירו דווקא משלים הבוקר 4 ימים רצופים של היחלשות מול הדולר. גם בארץ, האירו נופל כעת עוד 0.3% ונסחר ברמה של 4.13 שקלים בלבד, שפל של 13 שנים. הסיבה היא הפוקוס על העלאת ריבית בארה"ב.
בשוק ממתינים כעת בדריכות לעדכון הריבית באירופה, היום בשעה 14:45 ובעיקר למסיבת העיתונאים שיקיים יו"ר ה-ECB מריו דראגי 45 דקות לאחר מכן - בשעה 15:30. עוד קודם יפורסם היום העדכון האחרון לנתון האינפלציה בגוש האירו. הצפי הוא למינוס 0.2%.
אתמול חזרה ג'נט יילן, יו"ר הבנק המרכזי האירופי, בנאומו בפני הקונגרס האמריקני על המשפט הבא - "אם ההתפתחויות הכלכליות יהיו כפי שאנחנו צופים, אז התנאים הכלכליים יהיו הולמים לצורך העלאת ריבית מתישהו השנה - ובכך נתחיל לנרמל את סביבת הריבית". המשמעות היא שיילן למעשה מבהירה כי למרות נתון המכירות הקמעונאיות החלש לחודש יוני שפורסם השבוע - המסלול הוא עדיין לעבר העלאת ריבית.
- "יש שיטה להרוויח בבורסה, הבעיה שרוב המשקיעים הפרטיים נכנעים לרגשות במקום לרווחים"
- בורסות יכולות לרדת לאורך זמן - מבט על התשואות של הבורסות הגדולות ב-20 השנה האחרונות
אלכס ז'בז'ינסקי, כלכלן ראשי במיטב-דש: "ה-FED מתכוון לעלות את הריבית עוד השנה אם הכלכלה האמריקאית לא תאכזב יותר מדי בחודשים הקרובים ואם לא יהיו אירועים חריגים בעולם. העלאת הריבית מחויבת כדי למנוע ניפוח בועות פיננסיות בעתיד. למרות שאי הוודאות סביב השפעת העלאת הריבית הראשונה מאז 2006 גבוהה מאוד, ה-FED עושה עבודה טובה בהכנת השווקים לאירוע. הוא מעוניין שמבחינת השווקים ההפתעה תהיה דווקא אם הוא לא יעלה את הריבית, כאשר עליית הריבית תהפוך לדעת קונצנזוס. בדרך כלל במקרים כאלה השווקים מגיבים במתינות לצעד של העלאת הריבית עצמו. לכן, בסיכוי לא קטן העלאת הריבית הראשונה לא תיצור זעזוע בשווקים. מלבד זאת, העלאת הריבית ויציבות בשווקים הפיננסיים הם שני הדברים שבחינת ה-FED צריכים להתקיים יחד ותלויים אחד בשני. הבנק המרכזי האמריקאי ממש לא יהיה מעוניין להרוס במו ידיו את העבודה שנעשתה במשך השנים האחרונות. לכן, אם השווקים בכל זאת יגיבו בעוצמה להעלאת הריבית, ה-FED צפוי להכריז על פסק זמן. יתכן שהעלאת הריבית הראשונה תהיה בשיעור נמוך מ-0.25%, רק כדי לבחון את ההשפעה."
"בישראל דווקא הפרספקטיבה של העלאת הריבית נראית כמתרחקת. האינפלציה אומנם התייצבה מעט, אך עוצמתו של השקל בשיא ויצוא הישראלי נחלש משמעותית. בנק ישראל עשוי עוד להוריד את הריבית, למרות הערכות שהציגה הנגידה במסיבת העיתונאים אחרי הודעת הריבית האחרונה."
ארז צדוק, מנכ"ל קרנות אביב: "לבנק המרכזי האמריקני יש עניין להעלות את הריבית מוקדם ככל האפשר, ה'פד' רוצה להחזיר את הכלכלה למצב בריא ונורמלי - שבו לכסף יש מחיר. ארה"ב גם מפחדת מסינדרום יפן, שתקועה עשרות שנים במיתון וריבית אפסית. אם לא יקרו הפתעות חריגות בכלכלה, הריבית בארה"ב אכן תעלה כבר השנה, כפי שאמרה אתמול הנגידה יילן. שוק המניות עשוי להגיב בירידות להעלאה הראשונה, אבל אלו יהיו ירידות לטווח קצר, ובהמשך השוק יחזור לתוואי העליות. צריך לזכור שהמתאם בין הריבית לאגרות החוב הוא שלילי גבוה, כלומר כאשר הריבית עולה מחיר אגרות החוב יורד. לעומת זאת, המתאם בין מניות לאגרות חוב הוא נמוך, כלומר המניות מתנהגות שונה מאג"ח".
- הרשות לני"ע הגישה כתב טענות נגד סמנכ"ל הכספים של עמיר שיווק
- מניית שמיים בשמיים, מזנקת ב-75%; מה מנכ"ל החברה אומר על זה?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עוד אומר צדוק, כי "גם אם המניות יגיבו באופן מידי להעלאת הריבית בירידות, חשוב לזכור שהמתאם בין המניות לריבית הוא אמנם שלילי, אבל נמוך, ולכן לא צריך לחשוש מירידות שערים משמעותיות בשוקי המניות בגין העלאות הריבית הראשונות שצפויות כבר בסוף השנה. ההשפעה של העלאות הריבית על שוקי המניות תהיה רק בשלב יותר מאוחר, אחרי סדרה של העלאות ריבית, לכן כדאי בתקופה הקרובה לתת העדפה משמעותית למניות על פני שוק האג"ח. הדבר נכון גם לגבי שוק המניות הישראלי וגם לגבי חו"ל".
יונתן כץ, הכלכלן של לידר: "לאחר שההסכם בין יוון וגוש היורו אושר בפרלמנט היווני, שוק האג"ח צפוי לחזור ולהתרכז בנתונים הכלכליים. שוק האג"ח בארה"ב צפוי להגיב יותר לנתונים הכלכליים, אשר רובם חיוביים. לכן, התשואות בארה"ב צפויות לעלות ולנוע בטווח של 2.4%-2.6% בחודש הקרוב. לעומת זאת, בישראל מסתמנת מגמה של ירידה בציפיות האינפלציה שנה קדימה, זאת על רקע ירידה במחירי הנפט בעולם והמשך ייסוף בשקל. לכן, למרות שמגמת עליית תשואות בארה"ב לא תטיב עם שוק האג"ח הישראלי, ההערכה שבישראל שוררת סביבת אינפלציה נמוכה ולכן הריבית תישאר נמוכה גם לאחר העלאת ריבית הפד תומכת בשוק האג"ח".