סוחר ותיק: הערכות השווי במניות הטכנולוגיה - מזכירות את בועת הדוט.קום
האופטימיות בשוק המניות בארה"ב גבוהה מתמיד, עם מדד ה-S&P 500 בשיא כל הזמנים והנאסד"ק בשיא של 13 שנה. אבל עבור ארט קאשין, מנהל המסחר הותיק של UBS, זה מתחיל להיראות יותר ויותר כמו בועת הדוט קום של 1999-2000. "אני מתחיל קצת לדאוג שאנחנו שומעים יותר דברים שמזכירים את התקופה ההיא – מספר הקלקות, מספר גולשים באתר", אמר קאשין בראיון לרשת CNBC.
בשיא בועת האינטרנט של תחילת המאה עלה הנאסד"ק יותר מ-200% תוך שנה וחצי לרמות היסטוריות של 5000 נקודות. המשקיעים במניות האינטרנט, שהיו אז הטרנד החם, יחסו אז יותר חשיבות ל"עיניים" – או מספר הגולשים באתר, במקום לרווחים.
אחת הדוגמאות הבולטות לתופעה זו הייתה השקעתה של יאהו (סימול: YHOO) באתר הדומיינים גאוסיטיז. יאהו שילמה עבור האתר 3.6 מיליארד דולר בינואר 1999 למרות שהוצאות חברת האינטרנט הצעירה עלו בהרבה על הכנסותיה. הערכת השווי של גאוסיטיז התבססה בעיקר על כך שהאתר עמד במקום השלישי במספר הכניסות מתוך כל אתרי האינטרנט דאז, אבל כשמספר הגולשים החל לרדת בהדרגה החלטתה של יאהו נראתה פתאום לא מוצדקת.
כשקאשין סוקר את סקטור הטכנולוגיה היום הוא שומע הערכות דומות שמעדיפות מספר משתמשים במקום הכנסות. "אני חושב שאם נצמד לדרך הישנה והבטוחה – כמה דולרים נכנסו לעומת כמה יצאו – נהיה במקום הרבה יותר טוב", אמר קאשין, ומוסיף שמשקיעים היום מעדיפים שיטות הערכה שונות ומשונות "באופן שמזכיר את מה שעשו אז בשנת 2000".
"אנחנו מתחילים לראות הבדלה בין טכנולוגיה חדשה לעומת ישנה, והנושאים שמנחים משקיעים בעונת הדוחות הנוכחית הם עד כמה החברה מתעסקת בטכנולוגית ענן והאם היא מצליחה להוציא כסף ממשתמשים במובייל", אומר קאשין.
דוגמא טובה להבדלה זו היא מניית פייסבוק (סימול: FB) שעלתה בחדות לאחר פרסום הדוחות האחרונים בחודש יולי ומאז מצויה בראלי אדיר שהביא אותה למכפיל רווח של יותר מ-200. עם מכפיל כזה, לא ניתן להשוות אותה לחברת טכנולוגיה ותיקה כמו איי בי אם (סימול: IBM) למשל, הנסחרת במכפיל רווח של 12.
עבור מנהל המסחר הותיק, זניחת דרכי הערכת הנכסים המסורתיות נותנת לו הרגשת דז'ה וו. "בשביל בחור זקן כמוני, ההתנהלות הזו מדליקה אצלי הרבה נורות אדומות", מסכם קאשין.