מניית JCPenney, האם זו הזדמנות קניה לטווח הקצר?

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לצמיחה וההתרסקות של JCP ולסיכוייה לחזור שוב לאיתנות מוחלטת

'Hindenburg Omen' – אינדיקטור הקרוי ע"ש הצפלין הגרמני שנשרף בשנות ה-30 של המאה שעברה, ופותח בשנות ה-80' ע"י טריידרים בניו יורק. הוא בודק את היחס בין מספר המניות בבורסת ניו יורק הנמצאות בשיא של 52 שבועות לאלו שבשפל של אותו טווח זמן. כשהיחס גבוה מ-2.2% לטובת השיאניות צריך להתכונן לתיקון. מי קבע שיש בכלל קשר? אחד הכלכלנים ראיין הרבה טריידרים והגיע למסקנה שהם עוקבים אחרי מספר המניות בשיא של 52 שבועות. הוא פיתח מודל, כתב נוסחה והתקשורת התלהבה. זה עובד? כמו ששאר האינדיקאטורים שכלכלנים המציאו, לפעמים. בסוף מאי היחס היה 2.2%, כעת הוא %4, וואו!! "מתקרב תיקון", אומר Jason Goepfert , "מצב כזה היה לפני 2007 ולפני 2000". הוא במאה אחוז צודק, יהיה תיקון ומצב כזה היה בעבר, אבל מה הקשר? איך אמר דיוויד רוזנברג, הכלכלן הראשי לשעבר של מריל לינץ - "למה המציאו את הכלכלנים? כדי ששדרי מזג האוויר ירגישו טוב", וישנם עדיין הטוענים שכלכלה היא מדע מדויק. אגב, הקונצנזוס האחרון בין כלכלנים מובילים ש"כרגע, עדיף להשקיע באירופה ולא בארה"ב."

המלחמה על ג'י סי פני (סימול: JCP) - האם זו הזדמנות למשקיעי Long או למשקיעי Short?

היו ימים שהמותג JCPenney היה לא פחות "אמריקאנה" מקוקה-קולה או מקדונלד. הוא נחשב למותג המוביל בתחום חנויות הקמעונאות. המאבק שמתפתח סביב "חברת השמאטעס" המתדרדרת מפתיע אולי משקיעים צעירים שתמהים על מה ולמה, אבל הוותיקים, שכבר ראו סרטים בכיכובן של חברות ענק בעלות שם מותג שהתדרדרו, עוקבים אחרי ההתפתחויות ומנסים להגיע למסקנות - האם נוצרת הזדמנות קניה או שכדאי להמשיך ולמכור? אנשים שעברו את "חוויות קי-מארט" וראו את Sears, Roebuck&Company עולה כעוף החול מהמצולות, מודעים לעובדה ש-JC היא אחת החברות שיכולות לעשות זאת. נכון, היו גם Fruit of the Loom ו-Woolworth שנפלו, אבל JC עדיין נמצאת במצב שהנהלה טובה יכולה להפוך הקערה ומעניינת שורטיסטים - אם JC לא תצליח, עדיין אפשר לעשות כאן סבוב גדול למטה.

לבטח אינכם יודעים, אבל JCP היא אחת החברות המעטות שמשתייכות למועדון היוקרתי של חברות שהותר להן לבצע הנפקות של אגרות חוב ל-100 שנים. לפני 17 שנה גייסה JCP 500 מיליון דולרים בהנפקה של אגרות חוב, בדירוג של A+ לשנת 2097. זו הייתה ההנפקה היחידה שאושרה בתחום חברות השיווק הקמעונאי, השנייה שאושרה לאחר IBM. רק 65 חברות אמריקניות אושרו להנפקות מסוג זה, ביניהן דיסני, קוקה קולה ואוניברסיטת הארווארד. למעשה, רשת הכולבו הגדולה בעולם, וול מארט (סימול: WMT), "נולדה" ב-JCP - באחד מסניפי הרשת בעיר דס-מוינס, איווה, עבד סם וולטון (תחילה כמתלמד ולאחר מכן כמנהל). לאחר 22 שנות עבודה בסניף, הוא רכש ב-1962, כולבו קטן בשם וול מארט ב בנטונוויל, ארקנסו. JC החלה "לאבד כיוון" מאז תחילת המאה. תעשיית הטקסטיל / אופנה השתנתה במהירות וההנהלה יצאה מאיזון, אם בגלל חוסר ההבנה של השינויים שהביאו המהפכות, או סתם בגלל ניהול גרוע. למרות שהחברה הייתה מחלוצות השימוש במכירות מקוונות עוד מ-1998, היא נשארה מאחור מול מתחרותיה הרבות - המשבר החריף מאז משבר 2008. מאז 2010, כשנודע על מעורבותו של הספקולנט הגדול ביל אקמן, הפכה JCP ל"חביבת" התקשורת - נפילה של חברות מותג גדולות והפוטנציאל לחזרתן אלו סיפורים מעלי רייטינג. כמו הנפילות של GM,AIG או ליהמן עם מעורבות של אנשים כמו אקמן - כך גם JC אינה יורדת מהכותרות. מצבה של החברה ועיסוקיה

הנהלת החברה יושבת בעיר פלאנו, טקסס, מפעילה 1,104 סניפי כולבו בחמישים המדינות של ארה"ב ובפורטו-ריקו. JC מוכרת בגדי נשים ואביזרים נלווים (36% מהמכירות ב-2012), בגדי גברים ואביזרים נלווים (21%), ציוד לבית (12%), ביגוד ואביזרי ביגוד לנוער (12%), הנעלה לכל המשפחה (7%), תכשיטים ויהלומים (7%) ויתרת ההכנסות, 5%, מגיעה משירותים שהחברה מעניקה. כל אחד מהתחומים השתנה לחלוטין מאז תחילת המאה, כל מרכיב מלא במתחרים, מענקיות כוול מארט ועד לחנויות בשכונה. החברה סיימה את שנת 2000 עם מכירות של 31.8 מיליארד והפסד של כחצי מיליארד (שנת הפסד ראשונה).שנתיים לאחר מכן, ב-2012, נרשמה הכנסה של 13 מיליארד והפסד של 985 מיליון. קונצנזוס האנליסטים צופה התייצבות במכירות, אך עם הפסדים לתוך 2014. מאז תחילת השנה איבדה המניה כ-33% מערכה ובתשואה היא משתרכת הרחק מכל יריבותיה.

בתחילת שנת 2012 החלה החברה בתהליך של רה-ארגון במטרה "לחזור ולהפוך לכולבו החביב ביותר על הצרכן האמריקני". האמצעים לכך הם שינוי אווירה וייעוד. שהצרכן ירגיש שהוא קונה בחנות של מוצרים ייחודיים (specialty department store experience). במהלך 2012 למשל, הפכו 386 מהחנויות לייחודיות תחת שמות המותג Levi's ® , Izod® , Liz Claiborne, Arizona Jean Co.®ו-jcp™ brands . הם הוסיפו והכניסו 78 חנויות של המותג הצרפתי Sephora לתוך כולבואים מובילים. החברה שינתה את מערך הקניות שלה, שיפצה את אתר האינטרנט ועוד, אבל עד כה התוצאות לא נראות בפועל - המכירות במחצית הראשונה של 2013 המשיכו לרדת בדו-ספרתי וההפסדים גדלו. Myron E. Ullman מוביל את החברה כמנכ"ל. האיש הוחזר לתפקידו לפני כשלושה חודשים (לאחר ששימש כיו"ר / מנכ"ל בשנים 2004-2011) והחליף את רונאלד ג'ונסון, מנהל המכירות הקמעונאיות של אפל בעבר ומבכירי המתחרה המצליחה טארגט (סימול: TGT), שנכנס לתפקידו ב-2011 בלחץ המשקיע ביל אקמן, בעל המניות המוביל בחברה. יו"ר הרשת הוא Thomas J. Engibous, מנכ"ל טקסס אינסטרומנטס (סימול: TXN) לשעבר. ביל אקמן, הוא בעל המניות הגדול ביותר כאמור, באמצעות קרן ההדג' שלו Pershing Square שמחזיקה ב-39,075,771 מ"ר , 17.79% מכוח ההצבעה. אקמן התפטר לאחרונה מדירקטוריון JCP. על מה נלחם אקמן ומדוע התפטר ממועצת המנהלים?

מה שמעניין ב-JCP הוא הפוטנציאל שתחזור להיות חברת קמעונאות מובילה. אף אחד בעולם לא ישכנע אותנו שחברה מהסוג שלה לא יכולה לחזור ולתפוס מקום מוביל. תחומי העיסוק של JC צומחים ומתרחבים, הנהלה טובה עדיין יכולה למנף את המותגים ולהגביר את עוצמת השוק של החברה. עם מערכת השיווק שלה, JCP מכסה את כל צפון אמריקה, בדגש על מרכזי האוכלוסייה הגדולים (קליפורניה, פלורידה, ניו יורק ואילינוי). היא מחזיקה מספר גדול מאוד של מותגים פופולריים, שמה הוא מותג בפני עצמו ויש לה עדיין כסף בקופה (820 מיליון דולרים וקווי אשראי פתוחים מעל ל-2 מיליארד). בעזרת ההנהלה הנכונה הענקית יכולה לצאת מהבוץ, ובגדול (חשוב לזכור, למרות שהמותגים של JC ידועים ומוכרים בכל רחבי העולם, הם כלל לא נמכרים מחוץ לארה"ב).

השאלה היחידה, האם ההנהלה המתאימה תגיע בזמן לפני שמומנטום ההתדרדרות יגבר לממדים בלתי ניתנים לעצירה. אין שום סיבה ש-JCP לא תצליח לאתר את האדוארד לאמפר שלה (ביצע מהלכים מדהימים של הרגע האחרון ב-Kmart ו-Sears Roebuck & Company, שנפלו בין השאר בגלל התחרות מול JCP, Macy’s וולמארט).JCP פצועה, אבל לא מתה. היא עדיין ברת הצלה, לבטח הייתה כזו בתחילת אוקטובר 2010, עת הודיעה חברת Pershing Square של אקמן על צבירת 11.6 מיליון מניות JCP במחיר ממוצע של 20.63 דולרים. באותה ההודעה, ציינה הקרן על רכישת אופציות Call, שאיפשרו לה לרכוש עוד 4 מיליון מניות במחיר ממוצע של 12.86 דולר - מה שנתן לה מעל 5% ב-JCP. כיוון שהחוק בארה"ב דורש להודיע במקרה שמשקיע עבר את רף 5% מההון הנפרע בהחזקותיו תוך 10 ימי מסחר, אקמן אסף 23.5 מיליון מניות נוספת בעשרת הימים שלפני ההודעה, והגיע להחזקה הנוכחית. הקרן השקיעה 903 מיליון דולרים ברכישת המניות, שהיום שוות פחות מ-500 מיליון (התקשורת הפיננסית מוצפת בתיאורים מוגזמים על "הפסדים של מיליארדים לאקמן").

ביל אקמן קנה לעצמו שם של "משקיע אקטיבי". משקיע שמנסה להשפיע על ניהול הנכסים בהם הוא משקיע, משהו בסגנון של קרל אייקן (השבוע נודע שאסף מניות AAPL ומנסה להשתלט על דל מחשבים), אבל קטן בהרבה ומצליח פחות. אקמן קנה תהילתו במשבר 2008, עם בניית פוזיציית שורט ענקית על חברת ביטוחי המשכנתאות MBIA במחירים של 65-70 דולרים. שנה וחצי לאחר מכן סגר אותה במחיר של 4-5 דולרים. הוא קצר הצלחה גדולה בהשקעתו בחברת הרכבות הקנדית קנדיאן פאסיפיק (סימול: CP). אולם מאידך, חטף מכה גדולה במקרה של (סימול: HLF), שם הלך ראש בראש נגד אייקן. אקמן ניסה להחליף מנהלים ב-JCP, אבל נראה שלא הצליח, ולאחר שנתיים וחצי של מאבק הודיע שיפרוש ממועצת המנהלים. למה אדם, שידוע באגו הענק שלו ובדבקות למטרות שקבע לעצמו פורש לפתע? האם זה אומר שהחליט לבלוע ההפסדים וללכת הלאה? לא אקמן.

לדעתנו הצעד הפרישה הוא טקטי גרידא. אקמן עדיין בעל המניות הגדול, כנראה שהחליט לעמוד בצד ולתת לתקופת החגים המתקרבת לעבור. החודשים הקרובים, אוקטובר – ינואר, הם החודשים החשובים בשנה לחברות הקמעונאות. זה יהיה גם הזמן לראות אם תכנית ההבראה של JCP מצליחה. אין שום ספק ש-JCP נכנסת לעונת החגים 2013-14 במצב מבטיח בהרבה מזה שהייתה בו מאז 2008. אנחנו מאמינים שההחלטה לפרוש ולהמתין לתוצאות כבר התבשלה באפריל, כאשר Ullman הוחזר לחברה בניגוד לרצונו של אקמן והתברר לזה האחרון שמועצת המנהלים, בעזרתו של ג'ורג' סורוס, כולה נגדו. במידה והחברה תצליח בעונת החגים המתקרבת המניות יעלו חזק והוא ייצא בכבוד. אם לא - הוא יחזור. לספקולטים שבינינו זה מצב מעניין בשני התחרישים. מי שמאמין שהחברה תחזור לאיתנה שיקנה קצת, מי שלא מאמין - שלא שיצטרף לשורטיסטים (שכבר מחזיקים בכמעט 225 מההון הנפרע). החברה אגב עדיין מחפשת את המנהל הנכון.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(13):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 13.
    תמיר לוי 17/08/2013 22:55
    הגב לתגובה זו
    תודה.שבוע טוב
  • 12.
    שלמה גרינברג 17/08/2013 10:15
    הגב לתגובה זו
    אני עוקב אחרי התחום מאז לקחתי חלק באודיסאה של לוז ולאורך השנים עשיתי הרבה כתבות בנושא. יכול מאוד להיות שנעשה כתבה בקרוב. בינתיים כדאי לך לקרוא את סכום הכתבה בוול סטריט ג'ורנאל http://finance.yahoo.com/news/solar-technology-closer-grid-parity-172500398.html או את הכתבה במקור http://www.twst.com/interview/29715 שעולה כמה ירוקים. לגבי LDK אז דעתי על חברות סיניות ידועה
  • 11.
    אריאל תא 17/08/2013 06:32
    הגב לתגובה זו
    ואם אפשר גם ספציפית על LDK לאור ההסדר האחרון בין האיחוד האירופי לסין לגבי הפאנלים הסולאריים.בתודה
  • 10.
    שלמה תודה (ל"ת)
    אורי 16/08/2013 17:00
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    שלמה גרינברג 16/08/2013 14:19
    הגב לתגובה זו
    לתמיר (7): אכן ממזמן לא בדקתי ואכן החברה משתפרת והמניה מגיבה בהתאם. אני אבדוק את הנושא ואם יש ספור מעניין נעשה סקירה בקרוב. לרועה הצאן (8): לא מתאימה לך השאלה. מאז 2009 עשיתי לפחות 10 סקירות על התחום עם הזכרת חברות מעניינות שאלתך צריכה להיות מופנית ליועץ שלך.וכן, יש הרבה מכשירים ומניות להשקעה בנדל"ן שאינו למגורים לאורי (9): ב 23.10.2013 תפרסם רבעון שלישי.
  • 8.
    שלמה אולי אתה יודע מתיcat מפרסמת דוח תודה (ל"ת)
    אורי 16/08/2013 11:26
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    רועה צאן 16/08/2013 00:42
    הגב לתגובה זו
    שלמה, נניח ואני צופה שהנדל״ן למגורים בארה״ב יעלה, אך אין לי את המומחיות לאתר נכס נדלני. ונניח שאני מעוניין להשקיע במכשיר פיננסי, ברמת סיכון דומה, שיניב תשואה הדומה להשכרת נכס נדלני למגורים בתוספת עליית הערך שלו. איזה מניה/תעודת סל וכיו״ב, לדעתך, יניבו תשואה דומה? בנוסף, האם לדעתך השקעה במכשיר פיננסי שכולל גם השקעה בנדלן שאינו למגורים עדיפה? ואם כן איזה מניות/תעודות סל/ קרנות מתאימות להשקעה מסוג זה? ואשמח לשמוע מהי עמדתך בעניין. תודה!
  • 6.
    תמיר לוי 16/08/2013 00:29
    הגב לתגובה זו
    היי שלמה. אבקשך להתייחס בהרחבה על הקורה בארוטק. מציגים שיפור רב בהכנסות,ועברו לרווח מהותי ברבעון האחרון. ומצפים להמשך גידול בהכנסות. בנוסף תשובתך מדוע החברה שהכנסותיה מעל 20 מיליון$ לרבעון שמתוכם כ 90% לצבא האמריקאי לא מנסים או מצליחים לחדור לשווקים נוספים.הפוטנציאל אדיר. ,תודה מראש!!!
  • 5.
    אחד שמבין 15/08/2013 19:45
    הגב לתגובה זו
    יישר כוח!!!
  • 4.
    שלמה גרינברג 15/08/2013 14:46
    הגב לתגובה זו
    לשמואל (1): תמצא זאת באתר החברה ל 2 - IBM הקימה הקבוצה על מנת לייצר שבב שיתחרה ב x86 של אינטל ששולט בשוק. כמובן שינסו לצאת עם שבב טוב יותר וזו התרומה לטכנולוגיה. קשה להעריך הזמן לשוק אבל מדובר בשבב משופר של השבב ש IBM כבר משתמשת בשרתים שלה. לדינו (3): קשה לדעת אבל נראה לי שהעליות באו בעקבות דבריו של מנהיד הדמוקראטים בסנאט, הארי ריד, שמתנגד בנושא הזה לאובמה ולאחר מכן ההתלהבות פגה. זה יימשך כך זמן רב.
  • 3.
    דינו 15/08/2013 12:18
    הגב לתגובה זו
    לשלמה- תודה על עוד כתבה מרתקת. בקשר לנ"ל בתחילת המסחר אתמול היו עליות חדות שהסתיימו בירידות חדות. האם ניתן לקשור זאת לארוע מסוים או באופן כללי מדובר בדפוס תנודתי שיאפיין אותן? תודה
  • 2.
    שאלה בקשר ל ibm 15/08/2013 11:27
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך על ההתתאגדות החדשה שibm הקימה יחד עם גוגל מלאנוקס נבידיה וטיאן? כמה זמן לוקח לפרוויקט כזה להתחבר והאם הוא יכול לשנות משהו בעולם הטכנולוגייה
  • 1.
    שמואל 15/08/2013 11:16
    הגב לתגובה זו
    שאלה לכבודו היכן ניתן למצוא את תאריכי פירסום תוצאות הניסויים של חברות הביו הישראליות. בברכה