טוקיו יפן
צילום: Alex Knight, Unsplash

גורם נוסף בערעור יציבות הכלכלה העולמית - הין נחלש ב-32% מול הדולר

התחזקות יוצאת הדופן של הדולר מול הין מתחילת השנה ומול סל המטבעות בכלל עלולה לגרום למספר עיוותים וקשיים בסחר הגלובלי ולהוות גורם נוסף של אי וודאות ותנודתיות בכלכלה העולמית.
גיא טל | (7)

שער הדולר מתחזק מול שער הין בחדות בתקופה האחרונה. מאז תחילת שנת 2022 נחלש הין ב-32% אל מול הדולר ומאז מרץ ב-14%. אלו שינויים קיצוניים בשוק המטבעות שנחשב כיציב בדרך כלל. כעת שווה דולר אחד 133.29 ין - השער הגבוה ביותר מאז פברואר 2002. ייתכן שהדבר מהווה סימן נוסף  למצב השברירי של הכלכלה העולמית, וקטליזטור לערעור נוסף של יציבותה. 

חולשת הין היא תוצר לוואי של המדיניות המוניטרית.  בעוד הפד' האמריקאי עובר למדיניות מוניטרית הדוקה ומצמצמת בצורה אגרסיבית שלא הייתה צפויה אך לפני מספר חודשים, הבנק המרכזי של יפן נוקט באחת מהמדיניות המוניטריות המרחיבות ביותר בעולם כיום, בנוסף להמשך מדיניות התמריצים ארוכת השנים הנהוגה במדינה.

יפן ידועה כמדינה שנאבקת שנים ארוכות בחוסר צמיחה שמלווה בקפאון במחירים, ואפילו דיפלציה (ירידות מחירים, או עליית כוח הקניה של הכסף). הסיבות המרכזיות לכך הן העובדה היפנים מאד רגישים לעליית מחירים ומגיבים בחריפות לכל ניסון להעלות מחרירים, וכן הזדקנות האוכלוסיה. 

ההחלשות המשמעותית של שער הין מול הדולר עלולה לגרום לאינפלציה להתפתח כשמחירי המוצרים המיובאים יתייקר בחדות ברמת הין, מה שיקשה מאד על האוכלוסיה המבוגרת שמשקלה היחסי בכלכלה היפנית הולך וגדל, ושהיא מתקיימת מקצבת פנסיה במחירים קבועים. בנוסף, יפן תלויה לחלוטין בייבוא של אוכל אנרגיה, שלא מיוצרים כמעט בכלל באי האסייתי, ושתי הקטגוריות הללו התייקרו  במיוחד גם במונחים דולריים בהתפרצות האינפלציונית האחרונה. תנועת המלקחיים של עליית מחירי הסחורות הללו יחד עם ירידת ערך המטבע היפני מהווה שילוב קטלני למחירים ביפן. ערעור יציבות הכלכלה הרביעית בגודלה בעולם בעלת תמ"ג של כמעט 4.87 טריליון דולר יכולה להיות קטליזטור לחוסר יציבות בינלאומי. 

לאור הבחירות שיתקיימו במדינה בחודש הבא מתחיל לחץ של פוליטיקאים על הבנק המרכזי "לעשות משהו". הבנק המרכזי ניצב כעת בדילמה, האם לשנות את מדיניותו ארוכת הטווח של ריבית אפסית או לנסות להשפיע על שער היין. עד כה הסתפק הבנק ב"הערבות וורבלית", כלומר הצהרות שנועדו לחזק את המטבע המידרדר. עדיין לא נעשתה התערבות בפועל, אך צעד כזה עלול דווקא לשדר פאניקה וחשש להידרדרות המצב. כל העיניים מופנות בעניין זה אל פגישת הבנק המרכזי היפני שתיערך ביום שישי. 

התערבות כזו יכולה  להיות סמן לשינוי מגמה גלובלי. בשנים האחרונות עשו הממשלות והבנקים המרכזיים ככל יכולתם להחליש את המטבע המקומי כדי להיות תחרותיים יותר בשווקים הגלובלים. פה בישראל אנו מכירים את הרכישות המאסיביות של דולרים בידי הבנק המרכזי במטרה להחליש את השקל, מדיניות בה התחיל עוד הנגיד פישר לפני שנים רבות, מדיניות שנותרה על כנה גם אצל ממשיכיו עד לאחרונה. ניסיון של הבנק היפני דווקא לחזק את המטבע המקומי אל מול האינפלציה החזקה יכול להצית "מלחמת מטבעות" הפוכה, בה כל מדינה מנסה דווקא לחזק את המטבע שלה כדי לשמור על יציבות מחירים מקומית. 

חולשת הין במיוחד ומטבעות נוספים אל מול הדולר מציב קשיים בפני היצואניות האמריקאיות שהופכות לפחות תחרותיות בשוק הגלובלי. אינדקס הדולר נמצא ברמתו הגבוהה ביותר מאז סוף 2002. מיקרוסופט לדוגמה כבר הזהירה שתרשום הפרשה של 460 מיליון דולר ברבעון הקרוב להפסדי מטבע. 

קיראו עוד ב"גלובל"

סכנה נוספת לכלכלה הגלובלית שנוצרת על ידי דולר חזק מדי היא בשווקים המתפתחים. אלו לקחו הלוואות בדולרים, ואל מול מטבעות לאומיים חלשים מתקשים לעמוד בהחזרים, דווקא בתקופה שגם ההוצאות שלהם על אנרגיה ומזון מרקיעות שחקים.

בסופו של דבר, מכל הסיבות הללו, המשך מגמת התחזקות של שער הדולר באופן כללי ומול הין היפני בפרט יכולה לפגוע בסחר הבינלאומי במגוון דרכים ומהווה גורם נוסף בערעור היציבות של הכלכלה העולמית.   

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    קש 16/06/2022 19:04
    הגב לתגובה זו
    אזרחי ישראל התלונינו על ההשקעה ב-$ אך את התשלום הגיע 200 מיליארד $
  • 5.
    עוזי 16/06/2022 15:45
    הגב לתגובה זו
    הבנק המרכזי של יפן צריך להנהיג את השיטה של בנק ישראל ואז גם המטבע שלהם ישאר חזק וגם אינפלציה אפס וגם אים עלית מדד וגם ריבית אפס למרות כל התנודות שיש הן במדינה והן בעולם כלומר כל מוצר שעולה ניפלט מחישובי המדד ואז הכל יציב וכמו שאמר ביבי אין כלום ולא היה כלום וגם לא יהיה כלום זו הכלכלה החדשה שהולכת לכבוש את העתיד וזו האמת שקיימת פה זה מעל לעשר שנים וזה עובד רבותיי והוכיח את עצמו
  • 4.
    חזאי במיל 16/06/2022 15:35
    הגב לתגובה זו
    כדאי להכנס לבונקר
  • 3.
    דן 16/06/2022 14:56
    הגב לתגובה זו
    והבורסה בישראל תרד עוד יותר...
  • 2.
    בוקר טוב! מה עם האירו??? (ל"ת)
    רבקה 16/06/2022 14:32
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ברק 16/06/2022 14:11
    הגב לתגובה זו
    הגורם העיקרי לחולשה של היין לדעתי היא שהבנק המרכזי שומר על התשואה של האגחים נמוכה או בתרגום פשוט המדינה לא יכולה לעמוד בחובות שלה כי האוכלוסיה שלה זקנה ולא פרודוקטיבית אז היא מדפיסה כסף וזה גורם ליין לקרוס מול הדולר. גם באירופה החובות של רוב המדינות גבוהים מכדי שהם יוכלו להחזיר אותם בלי הדפסת כסף והאוכלוסיה מזדקנת. בארבע-חמש השנים הקרובות או שתיהיה פשיטת רגל המונית או היפראינפלציה ויצטרכו להחליף את המערכת המוניטרית שנקבעה בברטון וודס ולאפס את כל החובות.
  • אינפלציה או היפראינפלציה זו דרך לאפס חובות. (ל"ת)
    רבקה 16/06/2022 15:45
    הגב לתגובה זו