סיקס: "אירופה כבר במיתון - השאלה לכמה זמן וכמה חמור זה יהיה"
"מאז שדיברתי פה לאחרונה אני חושש שהתחזיות שלנו למיתון באירופה השנה התממשו וזהו כבר מיתון שני בתוך פחות מ-4 שנים" אמר ז'אן מישל סיקס, כלכלן המאקרו הראשי של S&P באירופה שבא להציג את התחזית הכלכלית הבינלאומית של חברת דירוג האשראי. דבריו של סיקס נאמרו בכנס השנתי של Standard & Poor קפיטל IQ שנערך היום (ה') בתל אביב.
לדבריו, "גם בארה"ב חווים האטה אבל הם עדיין נמצאים מעל לקו המעיד על מיתון ולדעתינו לא ישקעו למיתון נוסף. מה שאנחנו צריכים לשאול זה לא אם אנחנו במיתון באירופה אלא כמה זמן וכמה חמור יהיה המיתון באירופה. ישנם שני משתנים מרכזיים שישפיעו, השווקים המתעוררים, הפעילות הצרכנית באירופה והדבר השלישי שגם לו תפקיד מרכזי בחיזוי כיוון הפעילות הכלכלית באירופה הוא עד כמה תיהיה אפקטיביים יהיו המהלכים של ה-ECB.
"במיתון הקודם שהתחיל בסתיו 2008 נרשמה ההתכווצות הכלכלית החמורה ביותר מאז מלחמת העולם השניה, אבל ההתאוששות המרשימה בשווקים המתעוררים הצליחה לאושש את הכלכלה העולמית. כעת המצב הוא שונה ורק הבוקר דווח על קיצוץ נוסף בתחזית הצמיחה של הודו ושל ברזיל. ב-25 המדינות המתפתחות אנחנו רואים כעת נחיתה רכה, כאשר לדעתנו התנאים צפויים להשתפר רק בשנה הבאה. אני חייב לציין שהכלכלה הישראלית נותרה עמידה ויציבה בצורה מאוד מרשימה. בסוף השנה הקרובה כבר נתחיל לראות שיפור במצב הכלכלי באותן המדינות שצפוי להתגבר בתחילת השנה הבאה.
בהתייחסו למצב באירופה סיקס מבחין בין 4 קבוצות של מדינות שמצבן שונה מאוד תך שהוא מפריד בין החובות של הסקטור הפרטי לסקטור הציבורי. כאשר הסקאלה נעה בין המדינות בעלות החובות הגדולים יותר לאלו בעלות החובות הנמוכים ביותר בשני המגזרים.
"אירופה כרגע היא כמו בית חולים בו יש הרבה חולים והדוקטור מאמין שלכולם יש את אותה המחלה והטיפול צריך להיות לכולם אותו דבר ובאותו המינון. לדעתינו יש צורך להפריד בין החולים האירופיים, ונדרשת לשם כך עבודת צוות ותמיכה הדדית".
סיקס מציין את המקרה של גרמניה ואומר שהוא מעניין במיוחד כי "גרמניה הצליחה להתנהל במהלך המשבר בצורה כזו שאפילו הצליחה להוריד את האבטלה. אבל למרות השיפור בשוק העבודה, כבר לפני כחצי שנה התחילה הידרדרות בביטחון הצרכנים בגרמניה, וזאת על רקע החשש מההשפעות שיהיו למשבר הכלל אירופי על גרמניה. זו דוגמא למידת ההשפעה שיש למדינות האיחוד האחת על השניה למרות השוני הכל כך גדול במצבן הפנימי".
"אנו מצפים שב-18 החודשים הקרובים מצב הכלכלה והגידול בחוב במדינות הפגועות יותר, ספרד ואיטליה יגדל, בזמן שבמדינות החזקות יותר ובראשן גרמניה אנו צופים התאוששות וחזרה לצמיחה כבר בסוף שנת 2012.
סיקס מייחס חשיבות גדולה ל-LTRO, התוכנית שהשיק דראגי עם כניסתו לתפקיד נגיד הבנק האירופי המרכזי, שבמסגרתה הזרים ה-ECB כ-2 טריליון אירו למערכת הפיננסית באירופה על מנת למנוע קריסה. סיקס מזכיר כי השנה היא שנת הדרקון בסין אבל מציע לקרוא לה שנת הדראגי ומעורר צחקוקים בקהל סיקס מציין כי הבנקים הספרדים והאיטלקים לקחו את החלק הגדול ביותר מההון שהוזרם במסגרת התוכנית שמספקת נזילות למשך 3 שננים.
סיקס מציין כי התוכנית הזו לא מונעת את זה שהבנקים המרכזיים של כל מדינה אחראים למצב הבנקים באותה המדינה, אבל חייבים להבין שיש קשרי גומלין בתוך המערכת הבנקאית באירופה כך שיש חשיפות של מדינות חזקות למערכות הבנקאיות ולאפיקים האגחיים של מדינות חלשות. הקשרים האלו הם בעייתיים ועלולים להוביל להתפשטות המשבר. לדבריו, בשנה הבאה צפויים להגיע לפידיון חובות בהיקף של יותר מטריליון אירו,
"אחת הטענות כנגד ה-LTRO היא שהכסף נשאר במערכת הבנקאית ולא יוצא ממנה לעזרת המגזר העסקי והפרטי. בטווח הקצר התוכנית הזו היא בסה"כ מאוד טובה ומונעת את הקריסה של המערכת הבנקאית. אבל התמיכה המוניטרית לא מורגשת באותה המידה במדינות הפריפריה כפי שהיא מורגשת במדינות הליבה באירופה.
לסיכום אומר כלכלן המאקרו הראשי של S&P "אנו מצפים שהמיתון ימשך בשנת 2013 במדינות הפריפריה באירופה, לעומת זאת במדינות הליבה אנו מצפים להתאוששות בסוף הרבעון האחרון של השנה תהליך שצפוי להתחזק בתחילת השנה הבאה".