
האוהלים זמניים, ההשקעה קבועה: מטא נחפזת ומקימה מרכז נתונים עצום
לאור הלחץ הגובר בחברה לסגור פערים מול מובילות התחום כמו OpenAI, גוגל ואנת'רופיק, הכריזה מטא על היפריון, מרכז נתונים חדש בלואיזיאנה שיתפרש על שטח בגודל מנהטן וצפוי להגיע לקיבולת של 5GW
מטא Meta Platforms -0.79% ממשיכה להשקיע סכומי עתק על המאמצים להשתלב בחזית הבינה המלאכותית, ולאחר סבב גיוסים מתוקשר ויקר, הכריז השבוע מנכ״ל החברה, מארק צוקרברג, כי מטא תבנה מרכז נתונים חדש בלואיזיאנה תחת השם היפריון,
שאמור להגיע לקיבולת של 5GW, מה שמציב אותו כאחד ממתקני המחשוב החזקים בעולם. המתקן, שמתפרש על שטח בגודל מנהטן, נבנה בקצב מסחרר כל כך, עד שמטא בחרה להקים אוהלים זמניים לשימוש כמבני נתונים, עוד לפני שהמבנים הקבועים מוכנים.
המהלך הזה משקף את הלחץ הגובר
בחברה לסגור פערים מול מובילות התחום כמו OpenAI, גוגל GAlphabet 1.03% ואנת'רופיק. ההכרזה על היפריון מגיעה זמן קצר לאחר פרסום תוכניות למרכז נתונים נוסף בשם פרומות'אוס, שאמור להיכנס לפעולה כבר ב־2026 באוהיו, עם קיבולת של 1GW.
וכך, תוך שנים ספורות, מטא צפויה להפעיל תשתית שיכולה להזין כמעט מיליון בתים בשנה, ולייעד אותה אך ורק לטובת המודלים של הבינה המלאכותית.
כידוע, מטא אחרי סבב גיוס של מומחי AI שהוערך בעשרות מיליארדי דולרים, וכלל מהנדסים בכירים מ־OpenAI, גוגל דיפמיינד ואפל AApple 0.58% . בין השמות הבולטים ניתן למצוא את דניאל גרוס, מייסד Safe Superintelligence, ואת רואומינג פאנג של אפל, שלפי דיווחים זכה לחבילת תגמול של מעל 200 מיליון דולר כדי להצטרף למטה. בנוסף, רכשה מטה 49 אחוזים מ־Scale AI, בעסקה בשווי של 14.3 מיליארד דולר ובאותו המהלך גייסה גם את אלכסנדר וואנג.
מדוע מטא בלחץ של זמן?
הרקע לצעדים הנמרצים הוא תחושת הדחיפות שצוקרברג עצמו לא מסתיר: לפי דבריו, מטה שואפת להוביל את מה שהוא מכנה "מרוץ הסופר־אינטליגנציה", כלומר פיתוח
מערכות בינה מלאכותית שמסוגלות לבצע משימות טוב יותר מבני אדם. את זה אפשר להשיג, לטענתו, רק באמצעות קבוצות עצומות של מחשבים עוצמתיים שמסוגלות לעבד כמויות אדירות של מידע בזמן קצר.
- מאסק אינו תומך באיחוד טסלה ו-xAI, אבל יערוך סקר דמוקרטי לגבי השקעת טסלה בחברת הבינה המלאכותית
- החוקים החדשים: Cloudflare תמנע גישה לבוטים AI אלא אם ישלמו
כדי לממש את היעד הזה, מטא מתחייבת להשקעות ענק. במהלך 2025 בלבד החברה
צפוייה להוציא עד 72 מיליארד דולר, בעיקר לטובת מרכזי נתונים ורכישת חומרה. צוקרברג הדגיש כי החברה יכולה לממן את הצמיחה הזו מתוך הרווחים הקיימים, שממשיכים לגדול בזכות ההכנסות מפרסום בפלטפורמות כמו אינסטגרם, פייסבוק ו־וואטסאפ.
אבל לא הכול ורוד. מאחורי
הקצב המואץ מסתתרות גם בעיות פוטנציאליות: מרכז הנתונים של מטא בג'ורג'יה כבר גרם למחסור זמני במים אצל תושבים מקומיים, והאירוע הזה המחיש עד כמה לחץ יפעילו מתקני המחשב הגדולים על התשתיות האזרחיות. על פי הערכות, עד 2030 מרכזי נתונים עשויים לצרוך עד 20% מצריכת האנרגיה
בארה"ב, לעומת 2.5% בלבד ב-2022.
בזמן שהממשל האמריקאי מעודד את המגמה, כולל תמיכה פומבית של ממשל טראמפ בהקמת פרויקט Stargate של OpenAI, צצות יותר ויותר שאלות סביב האחריות הסביבתית והתשתיתית של חברות טכנולוגיה. שר האנרגיה האמריקאי, כריס רייט, פרסם לאחרונה טור שבו קרא להאיץ ייצור חשמל פחמי, גרעיני וגיאותרמי כדי לעמוד בביקוש החדש שמגיע מה-AI.
- מכירות הסייברטראק בצניחה, ומניית טסלה מדשדשת
- קורוויב מזנקת בעקבות השקעה של 6 מיליארד דולר במרכז מידע בפנסילבניה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אספקט נוסף של מהפיכת ה-AI
אז מעבר לשיח אודות המידה שבה תחליף הבינה המלאכותית עובדים אנושיים ותשנה את עולם העבודה הגלובלי, מתחיל להתקיים שיח נוסף לגבי דרישות הסף שאותו AI זקוק להן כדי להתקיים. המשמעות היא שמטא, שהציבה לעצמה יעדים של סופר־אינטליגנציה, נדרשת לא רק לבנות את המוח של המכונה, אלא לייצר גם הלב הפועם שלה ואת מחזור הדם, והוא מוזן באנרגיה, מים ומערכות תומכות.
ובנתיים, מה שברור יותר מכל
זו הנחישות של צוקרברג ושל מטא להישאר רלבנטיים במירוץ ה-AI. וזוהי הסיבה שהאוהלים ממשיכים להתרומם על אדמת לואיזיאנה, פשוט כי מטא לא מוכנה להפסיד במרוץ.