טראמפ קטארטראמפ קטאר

שבבים, מטוסים וטריליוני דולרים: טראמפ הוא איש המכירות הטוב ביותר של אנבידיה ובואינג

בהמשך לעסקה עם סעודיה - טראמפ סוגרת עסקאות עם קטאר והאמירויות בתחומי התעופה, הטכנולוגיה והנפט - מזרח תיכון חדש, אבל עם ישראל בחוץ 

רוי שיינמן | (2)
נושאים בכתבה דונלד טראמפ

ביקורו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ באיחוד האמירויות, הוליד הכרזה דרמטית שאפילו משנה את כללי המשחק הכלכליים והגיאופוליטיים במזרח התיכון: עסקות ענק בשווי 200 מיליארד דולר בין המדינות, כאשר הבית הלבן מדגיש שזהו רק קצה הקרחון. המהלך מהווה חלק מהתחייבות אדירה של האמירויות להשקיע 1.4 טריליון דולר בארה"ב בעשור הקרוב, תוך חיזוק הברית האסטרטגית בין שתי המדינות. יום קודם לכן, טראמפ חתם על הסכם דומה עם סעודיה, ועל עסקת ענק נוספת עם קטאר, שמביאה את סך ההשקעות המפרציות בארה"ב לרמות חסרות תקדים.

מה כוללות העסקאות עם האמירויות?

ההסכמים שנחתמו עם איחוד האמירויות נוגעים למגוון תחומים אסטרטגיים, ומשקפים את השאיפה של שתי המדינות להעמיק את שיתוף הפעולה הכלכלי והטכנולוגי. בתחום התעופה, חברת התעופה האמיראתית איתיחאד תשקיע 14.5 מיליארד דולר ברכש של 28 מטוסי בואינג מתקדמים מדגמי 787 ו-777X, שיופעלו עם מנועים של ג'נרל אלקטריק, מה שיחזק את מעמדה של התעשייה האווירית האמריקאית. בתחום האנרגיה, ענקית הנפט של אבו דאבי תשתף פעולה עם חברות אמריקאיות בפרויקטים משותפים לגז ונפט בשווי 60 מיליארד דולר, שצפויים לייצר מקורות הכנסה משמעותיים לשני הצדדים. בתעשיית האלומיניום, חברת Emirates Global Aluminium תשקיע 4 מיליארד דולר בהקמת מפעל התכה חדשני באוקלהומה, שיביא עמו מקומות עבודה וחדשנות לתעשייה האמריקאית.

הלב של העסקה, עם זאת, טמון בתחום הטכנולוגיה: איחוד האמירויות תקבל גישה חסרת תקדים ל-500 אלף שבבי AI מתקדמים בשנה מתוצרת אנבידיה, טכנולוגיה שהוגבלה עד כה מחשש לדליפה לסין. המהלך הזה ממצב את האמירויות כשחקנית מובילה בתחום הבינה המלאכותית, עם יכולת לבנות חוות שרתים ענקיות ולפתח מודלים מתקדמים שיתחרו עם המעצמות הטכנולוגיות הגדולות בעולם.

שבבי AI: לא רק ייבוא, אלא שותפות אסטרטגית

ההסכם עם אנבידיה אינו מסתכם בייבוא שבבים בלבד. איחוד האמירויות התחייבה להשקיע בבניית חוות שרתים אמריקאיות שיתחרו בעוצמתן באלה שיוקמו בשטחה, ובכך ליצור שותפות טכנולוגית הדוקה עם ארה"ב. בנוסף, המדינה הסכימה לאמץ את הרגולציה האמריקאית להגנת טכנולוגיה, כדי למנוע זליגה של שבבים רגישים לגורמים זרים כמו סין או מדינות אחרות שעלולות לעשות שימוש לרעה בטכנולוגיה. המהלך הזה מעורר דאגות בקרב בכירים בממשל האמריקאי, שחוששים מהשלכות ביטחוניות של העברת טכנולוגיה כה מתקדמת למדינה זרה, גם אם היא בת ברית. עם זאת, טראמפ רואה במהלך הזדמנות לחזק את מעמדה של ארה"ב כמובילה טכנולוגית תוך הרחבת השפעתה במפרץ.

הביקור באמירויות מגיע לאחר שורת הסכמים דרמטיים נוספים שטראמפ חתם בימים האחרונים. יום לפני ההכרזה באמירויות, נחתם הסכם היסטורי עם סעודיה, שבמסגרתו התחייבה הממלכה להשקיע 800 מיליארד דולר בארה"ב בעשור הקרוב בתחומי אנרגיה, טכנולוגיה ותשתיות, כולל שיתוף פעולה בתחום החלל עם חברות אמריקאיות כמו ספייסX. בנוסף, טראמפ חתם עם קטאר על עסקה ביטחונית בשווי 42 מיליארד דולר, שכוללת רכש של ציוד צבאי מתקדם, לצד התחייבות קטארית להשקיע 500 מיליארד דולר בתחומי AI, בריאות ותעשייה. בסך הכול, ההשקעות שקטאר הבטיחה לארה"ב בעשור הקרוב מגיעות ל-1.2 טריליון דולר, מה שמביא את סך ההשקעות של מדינות המפרץ ליותר מ-3.4 טריליון דולר – סכום חסר תקדים שמשקף את השאיפה של מדינות המפרץ להפוך לשחקניות מרכזיות בעולם הטכנולוגיה והחדשנות.

העסקאות הללו הן הרבה מעבר לעניין כלכלי – הן מהלך גיאופוליטי מחושב. טראמפ מבסס מחדש את מעמדה של ארה"ב כמרכז טכנולוגי ואסטרטגי מוביל, תוך חיזוק הבריתות עם מדינות המפרץ בעולם שבו התחרות על עליונות טכנולוגית הופכת למרכזית. השבבים של אנבידיה, המטוסים של בואינג והפרויקטים המשותפים בנפט וגז הם רק חלק מהתמונה הגדולה. החזון של טראמפ הוא עתיד שבו ארה"ב שומרת על ההובלה הטכנולוגית שלה, תוך יצירת שותפויות שמבטיחות יציבות כלכלית ואסטרטגית לאורך שנים. המהלכים האלה ממצבים את ארה"ב כמובילה בעולם חדש, טכנולוגי, ומאוד אמריקאי, תוך שהם שולחים מסר ברור למתחרות כמו סין: המפרץ, לפחות כרגע, נמצא בחצר האחורית של וושינגטון.הבעיה היא מקומה של ישראל. החיבור החזק של טראמפ עם מדינות המפרץ שם בצל את ישראל - האינטרסים לא בהכרח זהים ואם חשבנו שנורמליזציה ביננו לבין סעודיה יהיה תהליך שבמסגרתו ארה"ב מעניקה "מתנות" לסעודיה כדי לקרב בין הצדדים, הרי שהמתנות האלו לכאורה כבר חולקו - הסעודים ומדינות המפרץ קיבלו טכנולוגיה עילית, שבבים הכי מתקדמים שיש והחברות האמריקאיות קיבלו בוננזה של עסקאות. ישראל מחוץ לתמונה. 


תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    בדקתם את המספרים הגיוניים (ל"ת)
    אנונימי 16/05/2025 20:06
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אנונימי 16/05/2025 20:02
    הגב לתגובה זו
    טראמפ הוא כמו ילד בחנות צעצועים...הערבים נותנים לו את כל הצעצועים במתנה...כסף קטן בשבילםוהוא בתמורה מחשיב את עצמו כחכם גדול הם קורצים מאחורי גבו ובעניני חזון הוא לא ממש מבין.אפילו לא את המילה