
מנוף הלחץ הגדול - מה יקרה אם הזרים ימכרו אג"ח ארה"ב?
הצרכן האמריקאי חשוף יותר לריבית על האג"ח מאשר לריבית של הפד', בעיקר דרך המשכנתאות, ומכירות אג"ח על ידי הזרים יכולות להקפיץ את התשואות בחדות; מי המחזיקות הגדולות של אג"ח ממשלת ארה"ב ומה יקרה אם הן ימכרו?
בשבועות האחרונים עולה החשש מפני תרחיש קיצוני, אך לא בלתי סביר - מדינות זרות שיחלו למכור אג"ח ממשלת ארה"ב. נשים בצד את מלחמת הסחר ואת מנוף הלחץ שמהלך שכזה יכול להוות, המדינות השונות רואות את ההתנהלות של טראמפ כשלעצמה עלולה לגרום להן לרצות למכור, המדינות
עלולות לאבד את האמון בכלכלת ארה"ב וביכולת שלה להחזיר את החוב ולכן ההחלטה למכור אג"ח עשויה להיות כלכלית נטו. לפי כלכלני לידר, מדובר באיום ממשי, שעלול להפעיל לחץ כבד על שוק האג"ח האמריקאי ולהוביל לעלייה חדה בתשואות, שכבר היום עומדות על כ-4.33% באג"ח ל-10 שנים.
מי מחזיק באג"ח של ארה"ב?
בסך הכל זרים מחזיקים באג"ח ארה"ב בהיקף של כ-8.5 טריליון דולר, שזה בערך שליש מסך החוב של המדינה. יפן היא המחזיקה הגדולה של אג"ח ארה"ב בשווי של כ-1.1 טריליון דולר, כשאחריה סין שמחזיקה באג"ח בהיקף של כ-784 מיליארד דולר. בריטניה מחזיקה באג"ח ארה"ב בהיקף דומה אך מעט נמוך מזה של סין.
מחזיקות נוספות לאחר מכן הן לוקסמבורג, איי קיימן, בלגיה, קנדה, צרפת, אירלנד, שוויץ, טאיוואן, הונג קונג, סינגפור, הודו, ברזיל, נורווגיה וערב הסעודית.
למה שמישהו ירצה למכור ומה יהיו ההשלכות?
כחלק ממהלך כולל להפעיל לחץ על הממשל האמריקאי, או כתגובה לצעדי טראמפ שנתפסים כעוינים, סין למשל עשויה לשקול הקטנה של חשיפה לאג"ח אמריקאי. מעבר לכך, כפי שמציינים בלידר, "קיים חשש ממשי שארה"ב תיכנס לגירעון
של כ-7% לצד הורדת מסים. החוב הממשלתי עומד על 100% תוצר ולא נראה שפיטורי עובדי ציבור במסגרת DOGE ישנו את התמונה. בינתיים הקונגרס אישר מסגרת לגידול הגירעון ב-2% תוצר ברבעון הקרוב". תרחיש כזה עלול לערער את האמון של המשקיעים הזרים ולהוביל אותם למכור.
- למרות המתיחות: הזרים ממשיכים לקנות אג"ח אמריקאיות
- ההצמדה משתלמת? מה עדיף פיקדון בנקאי או אג"ח ממשלתית
בלידר מזהירים מההשלכות: "החשש ממכירות אג"ח בהיקף משמעותי מהווה סיכון לעליית תשואות, למרות החשש מהתמתנות בפעילות הכלכלית. עם זאת, בשלב הזה לא נראה שהחשש יגרום לטראמפ לוותר ממלחמת הסחר מול סין". בניגוד לריבית הפד' שמשפיעה באופן עקיף, התשואות
בשוק החופשי משפיעות באופן ישיר על הריביות שמשלם הציבור האמריקאי - בעיקר דרך המשכנתאות, הלוואות סטודנטים וחוב נוסף. מכירות מאסיביות מצד סין, יפן או גורמים אחרים עלולות לגרור "שוק דובי" באג"ח האמריקאי, להשפיע על הדולר ואף לדחוף את הכלכלה האמריקאית למיתון.
יהיו גם השפעות על הדולר - מכירת אג"ח מצד מדינות זרות משמעה פדיון בדולרים, כלומר, היצע מוגבר של דולר בשוקי המט"ח, מה שעשוי להחליש את הדולר מול מטבעות אחרים. בלידר ממליצים: "גם אחרי התחזקות האירו מתחילת השנה, עדיין עדיף לפזר את החשיפה למט"ח כך שהיא תכלול גם חשיפה לאירו, ולא רק לדולר".
- 6.בא 20/04/2025 16:10הגב לתגובה זובעולם החופשי ...איפשרו מיסחר במדינות קומוניסטיות....איזה גבר חייב לסדר את הבלאגן הזה ..לפני שכול המפעלים יעברו לשם ..80 אלף עברו מארהב לבדה!!!
- 5.בא 20/04/2025 15:54הגב לתגובה זועם קומוניסטים..אי אפשר להתחרות עם מדינות עבדים ריכוזיות...במקום שהקומוניסטים ידפקו את העולם החופשי.. שימכרו אחת לשניה .כמו סין וויטנאם...והמיליירדרים שרצו לייצר בזול...יהפכו למליונרים.
- 4.אנונימי 20/04/2025 15:39הגב לתגובה זולסינים אין אינטרס למכור הרזרבות שלהם והאמריקאים יכולים להדפיס כסף ולקנות האגח מאחר והכסף לא יזרום החוצה לשוק אלא ישאר בבנקי השקעות בנקים גם תעוקר השפעת האינפלציה תקציר למי שלא בזין שלו לשמוע הכל ...
- 3.ימכרו נייר אגח יקבלו נייר כסף (ל"ת)רוברטו 20/04/2025 15:36הגב לתגובה זו
- 2.אנונימי 20/04/2025 15:15הגב לתגובה זוכי כרגע אין תחליף.כולם רוצים דולאר
- 1.Rami 20/04/2025 14:04הגב לתגובה זואם בדולר יחלש לדעת כול ה מומחים היצוא ה אמריקאי יקפוץ דולר חלש . יצוא עולה מאזן מסחרי עולה גירעון יורד. בדיוק מה שטראפ רוצה שיעשו. יאללה ל ממש אגח ארהב
- אנונימי 20/04/2025 18:11הגב לתגובה זואם הדולר יחלש יתגברו מכירות האגח .. על איזה יצוא אמריקאי אתה מדבר שיצמח האמריקאים מתמחים ב50 שנה האחרונות במיתוג ...
- צודק האיש (ל"ת)אנונימי 20/04/2025 14:20הגב לתגובה זו
- בא 20/04/2025 16:00גם היפנים...וככה מעודדים יצוא .זה תרגיל קבוע...רק האמריקאים סובלים.