עברון: ימי המסחר הקרובים יקבעו את גורלו של הדולר

הלחסד אם לשבט, ביחס לשבועות ואף לחודשים הבאים. בינתיים אין שינוי בהערכה הנוגעת לטווח הזמן הבינוני, ולפיה מגמת החלשות הדולר האמריקני שהחלה בשנת 2002 צפויה להתחדש

האינדקס הדולרי (DXY) ננעל ביום ו' בניו יורק ברמה של 86.10 (84.62 בשבוע שעבר), המשקפת התחזקות בשיעור 1.7% בדולר האמריקני מול סל המטבעות הכלולים בו (יורו, ין, ליש"ט, דולר קנדי, כתר שבדי ופרנק שוויצרי). מתחילת השנה ההתחזקות הממוצעת בדולר מסתכמת כעת ב-6.1%.

התחזקות הדולר האמריקני בשבוע האחרון התרחשה מול כל המטבעות הנסקרים, ובמיוחד תצוין את התחזקותו מול הדולר הניו זילנדי (2.9%) ומול הין היפני (2.1%). הליש"ט נחלשה אף היא מול הדולר (2.1%) בעקבות הערכות כי הריבית הגבוהה הנהוגה בה, 4.75% בטווחים הקצרים, לא תיוקר עוד בעתיד הקרוב, לנוכח סימנים להאטה בכלכלתה לאחר שחיקה שנרשמה בייצור התעשייתי ובמכירות הקמעונאיות בחודש אפריל.

הביקושים לדולר האמריקני נבעו השבוע בעיקר מפרסומו המפתיע לטובה של הגירעון במאזן המסחרי האמריקני. על פי הפרסום האחרון התברר כי בחודש מרץ עמד גירעון הסחר של ארה"ב על 55 מיליארד דולר, ירידה חדה מרמתו בחודש פברואר (60.6 מיליארד דולר) ונמוך בהרבה מציפיות הכלכלנים (61.9 מיליארד דולר).

הדולר קיבל תמיכה נוספת מדיווח רשמי כי המכירות הקמעונאיות בחודש אפריל זינקו בשיעור כפול מתחזיות הכלכלנים, והסתכמו בשיעור גידול של 1.4%. כמו כן, נודע בשבוע האחרון כי תחזיות הצמיחה ברביע השני בגוש האירו עודכנו כלפי מטה וכי ברביע הראשון השנה כלכלת איטליה גלשה במפתיע למיתון, לאחר שרשמה התכווצות רבעונית בשיעור של 0.5%. דיווחים אלה האיצו עוד יותר את מכירת המטבע האחיד ורכישת דולרים אמריקניים.

מבין האינדיקטורים הנוספים שפורסמו בארה"ב ודווקא הפתיעו לרעה, יצוינו:

תביעות האבטלה הראשוניות (Initial Jobless Claims) בשבוע המסתיים ב-8 במאי הסתכמו ב-340 אלפי תביעות, לעומת 336 אלפי תביעות בשבוע שקדם (נתון מעודכן מעלה), וגבוה ב-15 אלפי תביעות מהערכת הכלכלנים.

אומדן מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן בגין חודש מאי צנח לרמה של 85.3 מהרמה של 87.7 באפריל והיה נמוך מהערכת הכלכלנים (צפי: 88.0 נקודות).

בשבוע הקרוב יפורסמו בארה"ב האינדיקטורים הכלכליים הבאים: השקעה נטו בחודש מרץ של זרים בני"ע אמריקניים (ביום ב', צפי: 70.0 מיליארד דולר), מדד מחירי היצרנים בחודש אפריל (ביום ג', צפי: עלייה בשיעור של 0.4%) התחלות בנייה בחודש אפריל (ביום ג', צפי: 1,986 אלפי יחידות בגילום שנתי), מדד המחירים לצרכן בחודש אפריל (ביום ד', צפי: עלייה בשיעור של 0.4%) ומדד האינדיקטורים הכלכליים המובילים (ביום ה', צפי: ירידה בשיעור של 0.2%).

להערכתנו, ימי המסחר הקרובים יקבעו במידה רבה את גורלו של הדולר, הלחסד אם לשבט, ביחס לשבועות ואף לחודשים הבאים. בינתיים אין שינוי בהערכה הנוגעת לטווח הזמן הבינוני, ולפיה מגמת החלשות הדולר האמריקני שהחלה בשנת 2002 צפויה להתחדש בעיקר על רקע: גירעונות גבוהים וגדלים בחשבון השוטף במאה"ת האמריקני. גירעון תקציבי תופח. סיכון גיאו-פוליטי אותו יש לייחס למטבע האמריקני. עמדת משרד האוצר האמריקני ולפיה יש להימנע מהתערבויות בשוק המט"ח.

עם זאת, לנוכח תמונת המסחר מן השבועות האחרונים נדרשת מן המשקיעים עירנות וזהירות גבוהים מן הרגיל (באמצעות שימוש בהגנות ובהוראות להגבלת הפסד).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה