ייצוא ישראלי להודו: לא רק תרמילאים..
לאחרונה התקיימו בניו דלהי שיחות במסגרת קבוצת עבודה משותפת הודית ישראלית במטרה לגבש תוכנית עבודה מוסכמת לשיפור תשתית הסחר בין המדינות במספר נושאים ביניהם: תקינה, השקעות, שירותים, מכסים ומו"פ כך מסר מוניר אגברייה הנספח המסחרי של משרד התמ"ת בניו דלהי.
את ישראל ייצגו בסבב שיחות זה בועז הירש, שהינו מנהל תחום הסכמי סחר במשרד התמ"ת, גרישא דייטש, הוא הממונה על התקינה במשרד התמ"ת ושמואל מרדכי שהינו המפקח על היהלומים בתמ"ת.
זהו הסבב השני של דיוני קבוצת העבודה, כשמפגש נוסף אמור להתקיים במהלך חודש יוני השנה. מסקנות הדיונים יוצגו בפני שר התמ"ת, אהוד אולמרט, בעת ביקורו הצפוי של שר הסחר ההודי כמאל נאת במחצית השניה של השנה.
בנוסף צפוי להגיע לארץ בסוף החודש שר המדע ההודי KAPIL SIBAL על מנת לחתום על הסכם להקמת קרן מו"פ משותפת בין המדינות.
רונית קן, היא מנהלת המינהל לסחר חוץ במשרד התמ"ת מציינת שקצב הצמיחה המהיר בהודו (6.1% בממוצע לשנה בעשור האחרון ), ההשקעות הגדלות בתשתיות ועליית רמת החיים, הופכים את הודו, לאחד משוקי היעד האטרקטיביים ליצוא הישראלי. לאור נתונים אלה ועל רקע הבנה שיש חשיבות לשותפות אסטרטגית גיאופוליטית נבחרה הודו לאחת מארבע "מדינות יעד" לפעילות מוגברת של משרד התמ"ת. מנהל תחום הסחר עם אסיה במשרד התמ"ת, עמירם הלוי, מוסיף שבמהלך עשור שנים בהם מתקיימים יחסים דיפלומטיים מלאים בין ישראל להודו גדל הסחר מרמה של כ-200 מיליון דולר לשנה לרמה של מעל שני מיליארד דולר. הסחר ההדדי בשנת 2004 עמד על כ-2.2 מיליארד דולר. עליה של כ-36% לעומת שנת 2003.
היצוא להודו בשנת 2004 עמד על 1.02 מיליארד דולר - עליה של 45% לעומת שנת 2003 (בה עמד היצוא על 703 מליון דולר). מרכיבי היצוא העיקריים הינם: יהלומים ואבנים יקרות (67% מכלל היצוא ו-33% עליה), מוצרי הי טק (20% מכלל היצוא וכ-90% עליה!), כימיקלים (11% מכלל היצוא ו- 67% עליה). ביצוא בולטת הירידה במשקל היחסי של היהלומים ביצוא ועליית יצוא מוצרי ההייטק. היבוא מהודו בשנת 2004 הסתכם ב-1.12 מיליארד דולר - עליה של 27% לעומת שנת 2003 (בה עמד היבוא על 883 מליון דולר). עיקר מרכיבי היבוא: יהלומים ואבנים יקרות: 70%, כימיקלים ומוצרי פלסטיק: 12% ו-טקסטיל ומוצריו :10%.
מוניר אגברייה הנספח המסחרי הישראלי בניו דלהי מציין שבשנים האחרונות גבר שיתוף הפעולה בין המדינות במגוון תחומים . פעילותן הענפה של חברות מישראל בתחומים כמו היי-טק וחקלאות מעידה על הפוטנציאל הטמון בשוק המקומי, המתאפיין בקצב צמיחה גבוה ובצורך גדול בהשקעות בתשתיות. בהודו עובדות כיום קרוב ל-100 חברות ישראליות וביניהן מהגדולות בישראל כגון קומברס, נייס, גילת, וצ'ק פוינט.
בסה"כ קיימים כיום כ-150 הסכמים בין חברות ישראליות והודיות לפיתוח משותף, ייצור, שיווק והפצה של מוצרי חברות ישראליות בהודו בעיקר בחקלאות, כימיקלים, אלקטרוניקה, ציוד רפואי ותוכנה. מערכות טכנולוגית ההשקיה בטפטוף הישראליות מיוצרות בשלושה מיזמים שונים בהודו. בתחום הטלקומוניקציה קיים ייצור של מודמים במהירות גבוהה, מערכות תיבות קוליות וסיבים אופטיים. בתחום התוכנה מספר חברות ישראליות הקימו את המשרדים שלהן בנוסף למרכזי מו"פ בהודו. מיזמים אלו מהווים כלי מעולה לשת"פ ולהגברת הסחר בין שתי המדינות.