בעלי עסקים: הטרדתם את הלקוח בטלפון? צפו לקנס של עד 50 אלף שקל

אחרי 4 שנים של גיבוש התכנים, ועדת שרים לחקיקה אישרה את הצעתו של שר התמ"ת לתיקון חוק הגנת הצרכן שיכלול בין היתר מנגנון תגובה מהירה
אלה ברייר |

ועדת שרים לחקיקה אישרה היום (יום א') תיקון לחוק הגנת הצרכן, אשר הוגש על ידי שר התמ"ת שלום שמחון.

הצעת חוק הינה תוצאה של עבודת מטה שנעשתה במשרד התמ"ת במהלך 4 השנים האחרונות, לגיבוש תפיסת האכיפה של דיני הגנת הצרכן והסחר ההוגן ובהתייעצות עם הגורמים הרלוונטיים במשק.

בהצעה טמונים שני חידושים משמעותיים עבור הצרכן: הראשון הוא הוספת מנגנון של עיצומים כספיים כיום מרבית ההפרות על הוראות חוק הגנת הצרכן הן עבירות פליליות.

על מנת לאפשר לממונה על הגנת הצרכן והסחר ההוגן קיומה של אכיפה יעילה ונרחבת, מוצע להוסיף לחוק סמכות לממונה להטיל עיצומים כספיים על מפרי חוק, כאשר האכיפה הפלילית תמוקד להפרות הקשות כגון, הטעיה וניצול מצוקה.

לדברי עו"ד חנה וינשטוק טירי, מהלשכה המשפטית במשרד התמ"ת, יתרונה של האכיפה המנהלית באמצעות הטלת עיצומים כספיים הוא שמדובר במנגנון גמיש המאפשר תגובה מהירה ועל כן ירחיב בהכרח את האכיפה של הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן כנגד מפרי החוק.

על פי ההצעה יוטלו עיצומים כספיים של 25 אלף שקל או 50 אלף שקל, לפי חומרת ההפרה, על כל הפרה של חוק הגנת הצרכן, במקום קנסות מנהליים של 800 שקל לתאגיד ו-400 שקל ליחיד כיום, או קנסות גבוהים יותר, שמוטלים כיום רק בסופו של הליך פלילי משפטי ארוך.

החידוש השני קובע יצירת עבירה שעניינה: "השפעה בלתי הוגנת על הצרכן" שלמעשה תאסור על התנהגות שיש בה כדי לפגוע פגיעה משמעותית ביכולת הצרכן לקבל החלטה מושכלת בקשר לעסקה.

תיקון זה מוצע לאור דירקטיבה אירופית בדבר נהגים מסחריים בלתי הוגנים ואשר על פיה, נוהג מסחרי בלתי הוגן הוא לא רק נוהג מטעה, אלא נוהג אגרסיבי הפוגע בחופש הבחירה של הצרכן וגורם לו לקבל החלטה שלא היה מקבל אילולא הנוהג.

בין ההתנהגויות הבלתי הוגנות על פי החוק: פניה חוזרת ונשנית לצרכן או לבני משפחתו כדי לקשור עסקה, נקיטה באמצעי הפחדה כלפי הצרכן ובני משפחתו, יצירת הרושם כי הצרכן אינו יכול לעזוב את המקום, מניעה מהצרכן להתייעץ לגבי העסקה ועוד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה