הפדיונות בקונצרני - אין חדש תחת השמש
"מה שהיה הוא שיהיה, מה שנעשה הוא שיעשה ואין כל חדש תחת השמש" (קוהלת פרק א' פסוק ט'). נראה שיש מעט מאד מצבים ו/או מקומות בהם ניתן להמחיש את המשפט העתיק הנ"ל, כמו הבורסה בתל אביב.
כרגיל, ככל שרמות המחירים גבוהות יותר והעליות חדות יותר, כך זרמי הכספים פנימה לתוך השוק הולכים וגדלים, ולהיפך. דווקא מרגע שהתהפכה המגמה, והשווקים מוזילים את עצמם מיום ליום, זו השעה בה מוצא עצמו הכסף בכיוון הנגדי- החוצה.
כך קרה גם השבוע, שעה שהפדיונות ניתכו בקצבים מהירים במיוחד. ממש על אותן קרנות נאמנות, שאך לפני ימים ספורים היו מטרות מרכזיות לכניסת כספים, מה שהוביל למימוש רווחים מהיר, טבעי ואף במידת מה בריא.
כל זה, יש לזכור, לא משנה דבר במצבן האמיתי של החברות, שחלקן נמצאות בכלל במאבק האמיתי והוא המאבק על שרידותן באמצעות גיבוש הסדרים עם נושיהן, קרי מחזיקי אגרות החוב שלהן.
רוב החברות שצפויות היו להגיע למצב זה, כבר נמצאות בתוך התהליך החל מ- 2009. ואולם חלקן, בעיקר בזכות לוח הסילוקין הנוח יחסית שלהן, שלא אילץ אותן לשלם תשלומי קרן בשנה זו, הצליחו לדחות את הקץ והגיעו ל- 2010 כשהן נקיות מחובות עבר שלא שולמו. אולם נראה כי גם לוח הסילוקין שלהן מתקשה "להחזיק" את מצבן, כך שהן יאלצו להתמודד עם מחזיקי אגרות החוב בהליך של הסדר.
בימים הקרובים, למשל, תתכנסנה אסיפות מחזיקי החוב של פלג ניא, שפיר ותשואה 10, חברות ששרדו את 2009, כאמור, אולם שפיר ופלג ניא כבר הודיעו שלא יוכלו לשלם את חובן במועדו. בתשואה 10 לעומת זאת, שעון החול מתקרב ובסוף חודש מאי אמורה היתה החברה לשלם חלק מתשלומי הקרן, ארוע שלפחות על פי מחירי אגרות החוב היום. אם יקרה, יפתיע מאד את השוק.
חברה אחרת, שדווקא הצליחה במידת מה להפתיע את השוק (לחיוב) ולשלם את חובה בזמן בשנת 2009, היא אלדן טק. שכעת, מפתיעה שוב את השוק, הפעם לשלילה, לאחר שהיא מתקשה לשלם חוב בסך של כ- 10 מיליוני ש' למחזיקי אגרות החוב שלה.
נראה כי המקרה של אלדן טק אמור להיות פשוט יחסית שכן לחברה יש נכס מרכזי אחד בדמות אחזקתה במניות רילון, ששויין הבורסאי ללא פרמיית שליטה עומד על כ- 70 מיליוני ש', בעוד שחובה הכולל למחזיקי אגרות החוב הינו כ- 30 מיליוני ש'. פרט לאלו, מאזנה של החברה נקי מנכסים והתחייבויות מהותיים.
יחד עם זאת, היות והחברה לא הצליחה להשיג את המימון הנדרש בזמן היא פנתה למחזיקי אגרות החוב על מנת שיאותו לאפשר לה דחיית מה בתשלום עד שישיגו. נכון לרגע זה התרצו המחזיקים ודחו את התשלום המדובר בשבועות ספורים וזאת על מנת לאפשר לחברה להציע להם מסגרת הסדר כללית, בה הם יזכו לפיצוי מה עבור הדחייה המדוברת. הצעה זו צפויה להידון במסגרת אסיפת מחזיקי אגרות החוב שתתקיים כפי הנראה ממש בשבועות הקרובים.
אבל גם הפתעות (זוטא) חיוביות ציפו לחלק מן המשקיעים באגרות החוב ובפרט לאלו המחזיקים את אגרות החוב של רוזבאד ויורו גלוב.
ברוזבאד ההפתעה היתה קטנה יותר, מכיוון שכבר לפני חודשים ספורים הודיעו בעלי השליטה כי אם לחברה לא יתאפשר לשלם את חובה למחזיקים ובזמן, הם ירכשו ממנה נכסים ובכך יאפשרו לה לבצע את התשלום. לאחר מכן אף שופרה ההצעה (מנקודת מבטם של מחזיקי אגרות החוב) ובאופן שחלף רכישת הנכסים יזרימו בעלי השליטה הון באמצעות הנפקת זכויות.
השבוע הודיעה החברה על ביצוע סופי של הפעולה הנ"ל עד ליום 23.4.2010 (קבלת הלוואה בהיקף של 45 מיליוני ש' מבעלי השליטה), מה שיאפשר לחברה לעמוד בתשלומים הקרובים הצפויים להיות בסוף חודש אפריל ומאי, עובדה שגרמה לאגרות החוב שלה להפגין עוצמה יחסית תחת המגמה השלילית של השוק בשבוע שעבר.
הפתעה גדולה יותר סיפקה חברת יורו גלוב, שכבר תקופה ארוכה נסחרות אגרות החוב שלה במחירים נמוכים למדי. את 2009, למשל, הן סיימו במחיר של 60 אגורות, מחיר המשקף חשש כבד מיכולת הפרעון של החברה, שצפויה היתה על פי לוח הסילוקין המקורי לשלם רבע מיתרת קרן אגרות החוב בסוף חודש אפריל, בצרוף ריבית חצי שנתית. מאזנה של יורו גלוב מורכב מנכסים מניבים בגרמניה, כשעל כולם למעט אחד רובץ חוב בנקאי. בנוסף, היא הנפיקה כמות גדולה יחסית (150 מיליוני ערך נקוב) של אגרות חוב, שאת חלקן, למעלה מ- 50 מיליוני ערך נקוב, רכשה חברת האם, לוי. בקופתה של יורו גלוב כמעט ואין כסף, על כן היא נאלצה לבצע שורת פעולות על מנת להצליח במשימה הלא פשוטה הנ"ל: ראשית, החברה חילקה דיבידנד גדול מחברת הבת יורו אוברסיז, ולאחר מכן מכרה את השלד הבורסאי עצמו. שנית, החברה צפויה להשיג מימון על הנכס היחידי שאינו משועבד בהיקף של 2.5 מיליוני יורו.
מכיוון שגם פעולות אלו לא יספיקו, שכן מדובר בסדרה גדולה למדי, נחלצה חברת האם בשתי פעולות לטובת חברת הבת. הפעולות הן בדרך של הלוואה בהיקף של 10 מיליוני ש', והן בדרך של רכישת נכס מחברת הבת, כך שלאחר שורת הפעולות הללו יצטברו בקופתה של יורו גלוב הסכומים הנדרשים לתשלום המדובר בסוף חודש זה. יחד עם זאת, חלק מן העסקאות טרם הושלמו, כך שעד שכולן תסתיימנה עדיין מוקדם לברך על המוגמר.
נסיים השבוע בחברת ארזים, בה תתקיים היום אסיפת מחזיקי אגרות החוב מסדרה 4 של החברה. ארזים מהווה את אחד המקרים הסבוכים יותר בשוק אגרות החוב, בין היתר בשל מאזנה הגדול ובשל מספר סדרות אגרות החוב שלה, שלחלקן אינטרסים שונים לעיתים.
כך, צלחה החברה בקושי רב את 2009 לאחר ששילמה את כל תשלומי הריבית לשלושת סדרות אגרות החוב שלה, ובנוסף פרעה תשלומי קרן לסדרות 2 ו 3, למחזיקיהן אמורה החברה לשלם גם בעוד כחודש וחצי תשלום על חשבון קרן אגרות החוב.
מצבה של ארזים אינו סימפטי, ובמאזנה קיים גרעון בהון העצמי, מה שגורם למחזיקי אגרות החוב מסדרה 4 של החברה להיות מוטרדים מאפשרות התשלום המדובר לשתי הסדרות האחרות. על כן מתכנסת האסיפה כאמור היום, ונראה כי זו עשויה להיות רק יריית הפתיחה במאבק בין המחזיקים לבין החברה, אך יתכן שלא פחות מכך בין מחזיקי אגרות החוב השונים לבין עצמם.
* ערן סטפק, כותב הטור/כתבה, הינו סמנכ"ל בחברת קרנות הנאמנות של מיטב - ניהול קרנות נאמנות (1972) בע"מ ובמיטב ניהול השקעות בע"מ, ועשוי לעסוק בין היתר, ברכישת/מכירת ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים עבור לקוחות ו/או קרנות נאמנות ו/או עצמו. כל האמור בטור/כתבה לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ/שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק כאמור, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. מיטב ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקים ובשיווק השקעות ואינה עוסקת בייעוץ להשקעות. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים