בשוק הקונצרני: הניירות שריכזו עניין בשבוע החולף

ערן סטפק, סמנכ"ל בחברת קרנות הנאמנות של מיטב, מתייחס לאירועים הבולטים בשוק הקונצרני בשבוע החולף
ערן סטפק |

כאילו דבר לא השתנה, גם השבוע, כמו בכל השבועות האחרונים, הכסף הרב הזורם אל תוך המערכת, בעיקר דרך קרנות המשקיעות באגרות החוב הקונצרניות, הוא זה המכתיב את אוירת המסחר וכיוונו, כך שגם השבוע הכיוון הכללי היה כלפי מעלה.

אבל הפעם נפתח דווקא בחברה, שהבליחה לכותרות השבוע, לאחר שכבר זמן רב לא זכתה להן, זאת משום שהמסחר בניירות הערך שלה הופסק כבר לפני כשנה וחצי.

המדובר בחברת נידר, חברה הפעילה בישראל בתחום הנדל"ן, שאמורה היתה לשלם לפני כשנה וחצי תשלום ריבית צנוע בסך מיליוני שקלים בודדים, אולם היא לא עמדה בו ובניגוד לחברות רבות אחרות, שניסו להגיע להסדרים כאלה ואחרים עם מחזיקי אגרות החוב שלהן, בנידר הגיעה החברה באופן מיידי להליך של הקפאת הליכים, מה שגרם לסחרור עז בחברה.

יתכן, כי אם נידר היתה מגיעה למצב זה לאחר קריסת ליהמן ברדרס ומבול ההסדרים שניתכו על שוק ההון בשנה האחרונה בעקבותיו, היתה מחליטה לחקות את חברותיה האחרות ומנסה להגיע אף היא להסדר, אך ראשוניותה בעניין (כאמור עוד בטרם פשט ליהמן את הרגל) היתה בעוכריה וכך גם התוצאה.

ובכל זאת, גם בהליך של כינוס נכסים, נראה כי נוכחותה של החברה בישראל ומצבו המשופר של שוק הנדל"ן המקומי מסייעים ויסייעו לנושיה לראות, למרות הכל, תמורה מסוימת ולא מבוטלת מחובם.

השבוע לאחר תהליך התמחרות על מתחם הולילנד, הנכס המרכזי של החברה, קבע בית המשפט כי קבוצת רמי לוי- נהור היא זו שתזכה בנכס תמורת 145.5 מיליוני ש"ח, מה שיאפשר גם לנושים הלא מובטחים של החברה, כדוגמת מחזיקי אגרות החוב שלה, לראות חלק מכספם גם מנכס זה, שכן ראשית תופנה התמורה לבנק לאומי, לו משועבד הנכס, והיתרה, בהיקף של כ- 20 מיליוני ש"ח, תיוותר בקופת הכינוס. צחוק הגורל הוא שלהצעה הזוכה שותפים גם בני משפחת רחמין, בעלי השליטה בחברה, שיהיו מעורבים בפרויקט, כך שעל אף שהם איבדו כל אחזקה בחברה בעקבות הקפאת ההליכים, הם חוזרים כעת "דרך החלון".

בלי קשר לכך, לכונס הנכסים, שבקופתו הצטברו כבר מיליוני שקלים ממימושים קודמים, נותרה עוד עבודה מועטה יחסית, בהליך מכירת יתר הנכסים של החברה, שתמורתם תועברנה אף הם לקופתו, כך שכספים אלו, בצרוף היתרה ממתחם הולילנד, כאמור, אמורים להיות מחולקים בבוא היום לנושיה הבלתי מובטחים של החברה.

פולאר השקעות חברה נוספת שהיתה בכותרות השבוע, והעסיקה גם את טור זה לאחרונה היא פולאר השקעות, שבה המתח בין חובה לטווח קצר לבין זה של הטווח הארוך הולך ומתעצם.

לחברה שתי סדרות של אגרות החוב, האחת, סדרה ה', שאמורה להיפרע בסוף חודש מרץ הקרוב, ארוע שיגרום לקופתה של פולאר להצטמצם ב- 105 מיליוני ש"ח, והשניה, סדרה ו', המשולמת ב- 5 תשלומים שנתיים שווים החל מסוף 2010. אם כן, היות ואגרות החוב של פולאר נסחרות בתשואות ריאליות של למעלה מ-20%, כמו גם עזיבתו המהירה של אחד מבעלי השליטה בה, מר תמיר ספיר, יחד עם הורדת הדרוג של מעלות, מעלים חשש בקרב מחזיקי אגרות החוב מסדרה ו' כי בקופתה של החברה לא ישאר הרבה לאחר התשלום לאג"ח ה' ולבנקים (להם אין חוב גדול במיוחד), והם מבקשים להגן על השקעתם.

השבוע כונסה אסיפת מחזיקי אגרות החוב (סדרה ו'), שבה הבהירה החברה כי היא אינה מתכוונת לעשות "תספורת" או "תגלחת", ואף לא "תסרוקת" חדשה למי מסדרות אגרות החוב, כלומר בכוונתה לשלם את כל הכספים המיועדים לתשלום לשתי הסדרות ולשרת את חובה במלואו ובזמן.

יחד עם זאת, ההכרזות הללו לא הרגיעו את מחזיקי אגרות החוב סדרה ו' של החברה ואלו האחרונים העדיפו שלא לנעול את האסיפה ולהמשיכה בעוד כעשרה ימים, על מנת לאפשר דיאלוג כלשהו בינם לבין החברה, שיתכן ויניב פתרון מוסכם על כל הצדדים.

סינרג'י כבלים

חברה נוספת, שכבר נמצאת בשלב אחר לגמרי מפולאר, ולמעשה הולכת ומתקרבת להבנות בדבר ההסדר מול מחזיקי אגרות החוב שלה היא סינרג'י כבלים. כבר תקופה ארוכה שאגרות החוב של סינרג'י נסחרות במחירים נמוכים, שנעים סביב ה- 50 ו/או 60 אגורות, שכן החברה אמורה היתה לבצע בקרוב תשלומי ריבית וקרן בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, ועל אף שהכסף שוכן בקופתה, נראה היה כי חובותיה לבנקים, להם עדיפות על מחזיקי אגרות החוב, ימנעו ממנה לעשות כן, ואכן, באופן לא מפתיע, תרחיש זה התממש.

אם כן, השבוע פורסמו עקרונות ההסדר, שכוללים בסך הכל פרמטרים די צפויים: ראשית, החברה תשלם את הריביות הקרובות, וכן כ- 60% מתשלומי הקרן המיועדים היו להיות משולמים. כמו כן, בתמורה לפריסה ודחייה של יתרת החוב, אותה "סופגים" מחזיקי אגרות החוב, תועלה הריבית הנקובה, בשתי הסדרות, כשבנוסף יזרימו בעלי השליטה בחברה 7.5 מיליוני ש"ח, כהלוואה, שתהא נחותה ביחס לאגרות החוב.

כמו כן כולל ההסדר הגבלות שונות, המקובלות בהסדרים מאין אלו, כדוגמת עסקאות עם בעלי השליטה ו/או דמי הניהול, מגבלות על שינוי השליטה ו/או שינוי תחומי פעילות החברה, הגבלות בנוגע לשיעבודים והלוואות נוספות, הגבלות בנוגע לחלוקות (דיבידנדים וכ"ו), וכיוצא באלה.

נראה כי המחזיקים קיבלו את ההסדר בסבר פנים יפות, שכן אגרות החוב, שנסחרו כאמור תקופה ארוכה במחירים שנעו בין 50 ל- 60 אגורות, סיימו את שבוע המסחר במחיר של 74 אגורות.

בסר הנדסה

חברה נוספת, שדווקא לא היתה בכותרות השבוע ובכלל, אך תקופה ארוכה לא היה ברור כלל האם תוכל לשלם את חובותיה ובזמנם היא בסר פרויקטים, חברת הבת של בסר הנדסה. לקבוצת החברות של בסר יש ותק לא מבוטל בשוק ההון, כשמלבד החברות שהוזכרו כאן, לבסר פרויקטים יש חברת אחות, בסר אירופה, שהיא, נכון לימים אלו כמובן, מוצלחת יותר, שכן היא הספיקה לממש את נכסיה טרם המשבר וכך צלחה אותו כמעט ללא קושי.

לבסר פרויקטים שתי סדרות אגרות חוב, שקרסו בשיא המשבר למחירים של כעשרים ושלושים אגורות, מחירים, ששיקפו את ההבנה של המחזיקים כי קלושים הסיכויים לראות את כספם במלואו ובמועדו, אולם לחברה, ובעיקר לחברת האם שלה, היו תוכניות אחרות, כנראה בגלל הרצון לשמור על הקשר הבריא עם שוק ההון, כך שבינתיים נראה כי פניה אינם להסדר חוב.

כך, לאחר שהחברה פרעה למחזיקי אגרות החוב שלה (סדרה א') את תשלום הקרן הראשון מתוך ארבעה לפני מספר חודשים, יגיע ב- 1.3 הקרוב תשלום הקרן הראשון (מתוך חמישה) גם למחזיקי אגרות החוב מסדרה ב' שלה. גם עכשיו מצב החברה עדיין אינו פשוט והיא נאלצת להיעזר בחברת האם, שכבר נתנה לה מספר הלוואות בעבר ואף רכשה חלק מאגרות החוב שלה בשוק, כשכעת, לצורך פרעון אגרות החוב של עצמה, תעמיד החברה האם הלוואה לחברה הבת, וכך, כפי הנראה, יראו כל המחזיקים, ובעיקר אלו מן הציבור את תשלום הריבית והקרן המיועדת למועד זה בזמנם.

נסיים השבוע בהודעה המפתיעה ששיגרה חברת הקבלנים, בדבר הסכם מקדים למכירת מניות השליטה בחברה ל "צדדים שלישיים". נזכיר כי בסוף דצמבר 2009 אמורה היתה החברה לשלם ריבית בהיקף של כמיליון וחצי ש"ח למחזיקי אגרות החוב שלה, ומשכשלה במשימה הצנועה הזו, ולאחר שלמחזיקים ולנאמן היו טענות שונות בדבר הפרות שטר הנאמנות, החליטה אסיפת מחזיקי אגרות החוב של החברה להעמיד את אגרות החוב שלה לפרעון מיידי. לכן, מעניין יהיה לראות מיהו אותו קונה, שמוגדר בהודעת החברה כאמור כ- "צד שלישי", ומהן מטרותיו בקנייה זו, כאשר הוא רוכש מניות של חברה שאיננה משלמת את הריבית למחזיקי אגרות החוב ואלו האחרונות הועמדו כאמור לפרעון מיידי.

יחד עם זאת, בהודעה לא ננקב תג המחיר למכירה המדוברת, כך שיתכן שאין כזה, או שהינו סמלי, וכל שנותר הוא לראות האם יחתם ההסכם המפורט ואם בעקבותיו יצא לבורסה דיווח מסודר הכולל את הפרטים שהוזכרו כאן ו/או אחרים.

מאת: ערן סטפק, סמנכ"ל בחברת קרנות הנאמנות של מיטב

* ערן סטפק, כותב הטור/כתבה, הינו סמנכ"ל בחברת קרנות הנאמנות של מיטב - ניהול קרנות נאמנות (1972) בע"מ ובמיטב ניהול השקעות בע"מ, ועשוי לעסוק בין היתר, ברכישת/מכירת ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים עבור לקוחות ו/או קרנות נאמנות ו/או עצמו. כל האמור בטור/כתבה לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ/שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק כאמור, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. מיטב ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקים ובשיווק השקעות ואינה עוסקת בייעוץ להשקעות. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה