ברקת וסמוטריץ
צילום: נגה סלמה לעמ

ברקת מול סמוטריץ': הקרב על יבוא הקנאביס הרפואי

שר הכלכלה נחוש לקדם את היטל ההיצף על יבוא מקנדה, חרף התנגדות משרד האוצר ומשרדי ממשלה נוספים

אביחי טדסה |

רפורמה כלכלית דרמטית בענף הקנאביס הרפואי עולה השבוע מדרגה, כששר הכלכלה ניר ברקת מאיים לקדם את מהלך הטלת היטל בגובה 165% על יבוא קנאביס מקנדה, אף ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי הוא מתנגד לו. לפי ברקת, המהלך נועד להגן על המגדלים המקומיים מפני תחרות שהוא מגדיר כסחר לא הוגן, אך באוצר, במשרד הבריאות וברשות התחרות מתריעים מהשלכותיו. המאבק צפוי להימשך עד הדקה ה-90, כשהחוק מקצה לסמוטריץ' כשבועיים בלבד להגיש התנגדות פורמלית.


ברקת: “לא אוכל לראות במכתבך כהתנגדות להיטל”


בתשובה למכתב ההתנגדות של סמוטריץ', שהגיע ערב חג הפסח, טוען שר הכלכלה כי שר האוצר קיבל לידיו את כל המסמכים הדרושים בזמן. לדבריו, "המידע הרלוונטי להטלת ההיטל עמד בפניך כבר בתאריך זה, ועל כן איני סבור כי ניתן לקבל את טענתך לפיה לא סיפקו בידך המועדים לבחון את הדברים. נהפוך הוא". בהמשך הדברים, מבהיר ברקת כי הוא אינו מקבל את ההתנגדות של סמוטריץ' משום שלא צורף לה נימוק כלכלי מספק, כנדרש בחוק: "מאחר ולא ראיתי במכתבך הסבר מנומק באשר לפגיעת ההיטל ביעדיה הכלכליים של ישראל, אין בידי לראות במכתבך ככזה המתנגד להטלת ההיטל... בכוונתי להמשיך בהליך הטלת ההיטל, בהתאם לחוק היטלי סחר".


ברקת גם תוקף את עמדת רשות התחרות, ששללה את קיום התנאים להטלת ההיטל. לטענתו, "הנתונים המפורטים שעמדו בפני הממונה על היטלי סחר לא עמדו בפני רשות התחרות", ולכן יש להטיל ספק במסקנותיה. לדבריו, "יבוא בהיצף הגורם לנזק לתעשייה המקומית, הינו סחר לא הוגן, המוכר ככזה על ידי כלל מדינות ארגון הסחר העולמי, אשר ניתן ומן הראוי לנקוט בגינו בהיטל".


החשש מהשלכות על המחיר, ומאבק משפטי באופק


המהלך להטלת היטל על הקנאביס הקנדי עורר התנגדות חריפה מצד יבואנים, מטופלים ואפילו ארגוני נכי צה"ל, שטוענים כי מדובר בהחלטה מסוכנת שעלולה להביא לעלייה חדה במחירים ולפגיעה בנגישות לטיפול. כיום, כ-60% מהקנאביס הרפואי בישראל מגיע מקנדה. לפי ההערכות, היטל בשיעור 165% עלול להכפיל ואף לשלש את המחיר לצרכן. במקביל, החברות המקומיות מקוות כי ייהנו מהמהלך, שיגדיל את הביקוש למוצרים שלהן, אך לא ברור אם יצליחו לעמוד בו.


במכתבו, ברקת מתייחס לחשש מהפגיעה במטופלים וטוען כי סמוטריץ' לא יכול להתנגד מבלי שיבחן את כלל הנתונים: "בהתחשב בכך כי כתבת שלא הספקת לבחון את התשתית העובדתית שנמסרה לך, לא ברור כיצד כבר קבעת כי הנך צפוי להתנגד להיטל בשל ההשלכות הכבדות לכאורה ולדבריך, על המחירים, התחרות והמטופלים". נכון לעכשיו, המהלך מוקפא, אך הקרב בין משרדי הממשלה נכנס להילוך גבוה. סמוטריץ' הותיר פתח לשינוי עמדה, אך דרש שברקת יפנה אליו שוב רק אם וכאשר יחליט לתמוך. במקביל, גורמים בשוק נערכים לעתירה לבג"ץ, והלחצים הפוליטיים גוברים. גם משרד הבריאות טרם פרסם עמדה רשמית, אך צפוי לבחון את ההשלכות הציבוריות של ההיטל, ובפרט על אוכלוסיות רגישות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה