המכרז להקמת מתקן להתפלת מי-ים באזור שורק מתקדם, הקבוצות הוזמנו להגיש הצעות
רגע לפני שהמים בכנרת נגמרים עושה משלימה הממשלה היום שלב נוסף בחיזוק משק המים תוך ביצוע ההשקעות בתשתיות בשיתוף המגזר הפרטי כאשר היא מפרסמת את המכרז להקמה, תפעול, אחזקה והעברה למדינה של מתקן להתפלת מי-ים באזור שורק.
את המכרז בהיקף של כ-1.5-2 מיליארד שקל מנהל גיל שבתאי, סגן בכיר לחשב הכללי האחראי על ועדת המכרזים הבינמשרדית להתפלת מי-ים. בועדת המכרזים חברים נציגי משרדי האוצר, הגנת הסביבה, התשתיות הלאומיות והרשות הממשלתית למים וביוב.
כל הארבע קבוצות אשר התמודדו ועברו את שלב המיון המוקדם הוזמנו להגיש את הצעותיהן לשלב הגשת ההצעות במכרז. הקבוצות הם: קבוצת IDE (הנדסת התפלה) והאצ'יסון ווטר, קבוצת וויאוליה ותה"ל, שיכון ובינוי ואיוניקס מארה"ב וקבוצת GES שבשליטת גרנית הכרמל, שפיר הנדסה וברן.
מתקן ההתפלה הגדול ביותר בארץ
המתקן להתפלת מי-ים אשר יוקם בשורק יהיה בעל יכולת ייצור של 150 מיליון קוב בשנה ויהיה מתקן ההתפלה הגדול ביותר בארץ ומהגדולים בעולם בשיטת האוסמוזה ההפוכה. המכרז מפורסם בשיטת ה-B.O.T , להקמה, תפעול ותחזוקה של מתקן להתפלת מי-ים.
במסמכי המכרז ובהסכם ה- B.O.T אשר יצורף להם בעוד כשלושה שבועות, נעשו מספר שינויים ושיפורים שיקלו על קבלת מימון בארץ ובחו"ל וזאת כתוצאה מתהליך הלמידה והניסיון שנצבר באגף החשב הכללי באשר לביצוע פרויקטים עם המגזר הפרטי.
בנוסף, לראשונה קבעה ועדת המכרזים שעל המציעים להגיש "הצעה סביבתית" אשר תהווה חלק מהציון הכולל. במסגרת ההצעה שתוגש, על המציעים להראות שימוש בחומרים ממוחזרים, הפחתת השימוש באנרגיה, הקטנת השימוש בכימיקלים, ניצול מיטבי של משאבי הקרקע, מזעור מפגעי רעש ועוד.
עוד הודיעה ועדת המכרזים כי ניתן פטור ממכרז להתקשרות עם מקורות פיתוח וייזום להקמתו של מתקן ההתפלה באשדוד בהיקף של 100 מיליון קוב בשנה. הפטור ניתן בכפוף לקיומם של מספר תנאים ובהם עמידתה של החברה בלוחות הזמנים שקבעה הוועדה.
כיום מספקים שני המתקנים הקיימים באשקלון ובפלמחים מים בהיקף של 130 מליון קוב בשנה למערכת המים הארצית, ומתקן שלישי הנמצא בשלבי הקמה מתקדמים עתיד לקום באזור חדרה ולספק מים בהיקף של 100 מיליון קוב בשנה. ועדת המכרזים משלימה בימים אלה את ההליך להרחבת מתקני ההתפלה הקיימים אשר במסגרתו נתקבלו הצעות להרחבת המתקנים משלושת המתפילים הקיימים בהיקף כולל של 57 מיליון קוב בשנה.