יוסי שווימר: "האירועים מארה"ב ישפיעו על המשק הישראלי בדמות ירידה בצריכה הפרטית ובייצוא"
הבנקים בארה"ב קורסים בזה אחר זה והממשל האמריקני מלאים את חברות הביטוח והבנקים אחד אחרי השני. המהומה הפיננסית והיעדר הנזילות בשווקים עלולה להביא להאטה עולמית חריפה ויש המעריכים אף למיתון חמור מאוד. בנק ישראל יחליט על גובה הריבית במשק הישראלי ביום שני הקרוב והכלכלנים כבר מעדכנים את תחזיותיהם בהתאם להתפתחויות האחרונות.
החלטת הריבית של פישר לא תהיה פשוטה כלל וכלל, כמו בכל החלטות הריבית של החודשים האחרונים. מדד המחירים לצרכן זינק בחודש אוגוסט ב-0.8% והביא את האינפלציה השנתית ל-5%, יותר מ-2% מעל טווח היעד העליון של בנק ישראל. מנגד, ההאטה העולמית מאיימת לפקוד את המשק הישראלי ביתר שאת, כאשר המערכת הפיננסית העולמית חווה את אחד המשברים הגדולים מאז ומעולם.
יוסי שווימר, הכלכלן הראשי במגדל שוקי הון אומר היום בפתח הסקירה לקראת פרסום הריבית: "בנק ישראל עשוי להפחית את הריבית במשק ברבעון הראשון של 2009. האינפלציה תחזור לתחום היעד ברבעון השני של 2009".
לאור הטלטלה העולמית אומר שווימר: "את המשמעות האמיתית של האירועים המתרחשים כעת בארה"ב נרגיש בחודשים הקרובים. האינפלציה תחזור לתחום היעד ברבעון השני של 2009".
באשר להחלטת הריבית הצפויה מעניק שווימר את תחזיותיו: "אנו מעריכים כי הנגיד סטנלי פישר יותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.25% ויבחר לא להעלותה חרף רמת האינפלציה הגבוהה הניצבת היום על 5%. להערכתנו, החשש לפגיעה בצמיחה הכלכלית בעתיד הנראה לעין יכריע את האינפלציה ולפיכך יבחר פישר בשלב זה להימנע מהעלאת ריבית".
בשורה התחתונה מנמק שווימר את תחזיותיו: "אנו מעריכים כי האינפלציה תגיע לתחום היעד של בנק ישראל, העומד על 1%-3%, ברבעון השני של 2009. כבר היום ניתן להבחין בירידה בציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון ל-12 החודשים הקרובים, מרמה של 2.7% בחודש שעבר ל-2.6% כיום. ההאטה הכלכלית שתפקוד את המשק הישראלי צפויה להוריד את ציפיות האינפלציה מעבר למה שאנו רואים היום".
"תבנית האירועים מארה"ב ממחישה את העתיד להתרחש בישראל"
"העלייה בשיעור האבטלה במשק האמריקני תביא לירידה בצריכה הפרטית וזו תתורגם לפגיעה בייצוא הישראלי ותוביל גם לירידה בביקושים הפנימיים. מגמת הירידה באבטלה בישראל כבר נעצרה ואנו צפויים לראות עלייה באבטלה בטווח של שנה. נתון נוסף שיש לשים עליו דגש הוא הירידה בהכנסות המדינה ממיסים, שכן המשמעות היא עלייה בגירעון התקציבי".
בבחינת השיקולים שבין אבטלה לאינפלציה של בנק ישראל אומר הכלכלן הראשי במגדל שוקי הון: "החששות מהאטה כלכלית גדולים יותר מהחששות להתפרצות אינפלציונית, ולכן אנו מעריכים כי פישר יוריד את הריבית ברבעון הראשון של 2009. ברגע שחווים ירידות כה חדות בשווקים הפיננסים, עלייה באבטלה וירידה בביקושים הפנימיים ובייצוא, הדרך להאטה חריפה סלולה ובנק ישראל ייאלץ להגיב במדיניות מוניטרית מרחיבה. את המשמעות האמיתית של האירועים המתרחשים כעת בארה"ב נרגיש בחודשים הקרובים".