תגובות הבכירים ליום הירידות בת"א: "תגובת יתר של המשקיעים לירידות בעולם"

כך אמר היום תמיר פורת מכלל פיננסים. גיורא סרצ'נסקי: "אני לא רואה קריסות של מוסדות פיננסים בישראל". "שלמה מעוז: "חסרים טריליוני דולרים לבנקים בעולם". שמיל קורצמן ממגדל מדבר על ההזדמנויות: "התל בונד 20 מתומחר בחסר"
שהם לוי |

הבורסה בתל אביב סגרה היום את אחד הימים הקשים בשנים האחרונות, המעו"ף ומדד תל אביב 100 רשמו את הירידה החדה ביותר מאז התפטרותו של שר האוצר בנימין נתניהו ב-2005.

בעולם נרשמו ירידות חדות עוד יותר כאשר ברוסיה הופסק המסחר לאחר שמדד ה-RDX הרוסי קרס יותר מ-11% ובאירופה חזרו המדדים לרמות שבהם נסחרו לפני כשלוש שנים.

הבכירים בבתי ההשקעות הגיבו למתרחש בשווקים:

תמיר פורת: "תגובת יתר של המשקיעים כתוצאה מהירידות בעולם

סמנכ"ל ההשקעות והמחקר בכלל פיננסים אמר כי "אנו רואים היום תגובות יתר כתוצאה מהירידות בשוקי העולם, זה אחד הימים הקשים ביותר שחוותה הבורסה הישראלית מאז ומעולם. קשה לומר שיש הזדמנויות במניות, המשבר ממשיך להתגלגל - יש גופים שלא האמינו שיקרסו וקרסו, זה כבר לא בר סטרנס ולא רואים את ה'פד' שבא לחלץ עוד בנקים".

"מה שאנחנו רואים זה רצון מצד הבנקים המרכזיים להזרים עשרות מיליארדים, ה'פד' יוריד היום את הריבית. אני חושב שהפוקוס הוא פחות על שוק המניות, ויותר על שוק האג"ח".

גיורא סרצ'נסקי: "אני לא רואה קריסה של מוסדות פיננסים בישראל

"אנחנו נמצאים במשבר כלכלי שמתגלל יותר משנה, זהו שלב שבו יותר גופים נמצאים במצוקת אשראי הוצאות, וגיוסי הון. זהו חלק מתהליך ואירועים נוספים שמתרחשים - פגיעה בצמיחה של הכלכלות המובילות. גם בישראל אני רואה האטה בצמיחה. הנקודה הבעייתית ביותר היא שכרגע רואים החמרה של המשבר בדמות פשיטות רגל וקשיים כלכליים - עכשיו אנחנו בעין הסערה".

סרצ'נסקי הוסיף: "אנחנו לא הערכנו בשום שלב שהמשבר מאחורינו, כרגע רואים פגיעה בכלכלה הריאלית. מבחינת השקעות לא שינינו את דעתנו, להערכתי עדיין צריך להיות דפנסיביים, חשיפה נמוכה למניות, צריך להתמקד בענפים שחשופים פחות למשבר. בתחום הסולידי נכון ברגע זה ללכת על איגרות החוב הממשלתיות עם נטייה לאפיק הלא צמוד כחלק מהתפיסה שהאינפלציה תלך ותתמתן בעקבות המשבר".

בשורה התחתונה אומר סרצ'נסקי: "תהיינה עוד חדלויות פירעון של גופים פיננסים ברחבי העולם. אני לא רואה חשיפות גדולות של מוסדות פיננסים למשבר ולכן אני לא רואה באופק קריסה של בנק או חברת ביטוח בישראל".

שלמה מעוז: "הבנקים המרכזיים מזרימים כספים, אך עדיין חסרים טריליוני דולרים"

הכלכלן הראשי באקסלנס נשואה הסביר את עוצמת הפאניקה שחווים המשקיעים: "הפחד הוא ממשבר אשראי חמור כל כך שלא יוכלו לעמוד בו. לא תהיה רגיעה, אנחנו נכנסים למשבר הגדול ביותר מאז 1929. בתקופה הקרובה אנחנו נראה דפלציה בישראל, ובעולם יש פחות ופחות הון."

"באשר לצעדים לשיכוך כאב המשקיעים אמר מעוז: "הבנקים המרכזיים מזרימים מאוד מיליארדי דולרים אך חסרים אפילו טריליוני דולרים. חסר מאוד הביטחון של הצרכנים כל אחד דואג לתזרים מזומנים ורוצה להיות עם המזומן קרוב לכיס".

שי שרון, מנכ"ל אלומות: "אין אדם בישראל שלא ייפגע באופן ישיר או עקיף מהמשבר"

מנכ"ל בית ההשקעות אלומות, שי שרון: "אנשים שהשקיעו במוצרים ללא מניות, מגלים כי הירידות לא פוסחות עליהם והם נמצאים בלב המשבר. לקוחות אשר ביקשו להגן על תיק באמצעות מוצרים סולידיים לא הפנימו כי משבר האשראי שהחל במשבר הסאב פריים המפורסם המשיך לחלחל גם לשוק האשראי הראשוני בארה"ב והחשש שהוא יגיע גם לכאן עקב כך שחברות שהנפיקו בתקופת הגאות, לא יוכלו להחזיר את הלוואה לציבור".

שרון הוסיף: "אם חברות כמו AIG (חברת הביטוח הגדולה בעולם) ובתי ההשקעות בר סטרנס וליהמן התפרקו לרסיסים, הפחד הוא שהמשבר לא יפסח על חברות גדולות גם בארץ, אין אדם בישראל שלא ייפגע באופן ישיר או עקיף מהמשבר ולמשק הישראלי ייקח שנים רבות כדי להתאושש מהמשבר".

בשורה התחתונה אומר שרון: "קריסת הדולר משפיעה על החברות המייצאות, משבר האשראי פוגע גם בחברות יציבות ובראש ובראשונה בחברות ביטוח וענף הבנקים שמשליך על נושא האשראי ללקוחות העסקיים ומשקי הבית. בקצב הזה החשש הוא שנראה אחרי החגים בחברות רבות הידוק חגורה, תהליכי התייעלות ופיטורים".

שמיל קורצמן:"הזדמנויות במדד התל בונד"

מנכ"ל מגדל שוקי הון, ניהול תיקי השקעות: "הירידות הגיעו מארה"ב, הממשל האמריקני אמר שלא יתערב וייתן לכלכלת השוק החופשי לפעול. המחזור היה כשלושה מיליארד שקלים, זה עדיין לא אפאניקה של ממש, אבל לא רואים בכלל שהמשבר לפני סיום".

עוד הוסיף שמיל קורצמן: "האג"ח הממשלתי בארה"ב ירד לתשואה של 3.3%. הריבית הארוכה יורדת וזה אומר שאנשים נמלטים משוק המניות והולכים לשוק האג"ח. אנשים עוברים לאג"ח השקלי הארוך. דווקא הצמודים ירדו למרות המדד הגבוה, אנשים מסתכלים קדימה ומאמינים שהאינפלציה עומדת לרדת".

מבחינת ההזדמנויות אמר: "בארץ רואים שהכלכלה צומחת, המגזר הבנקאי לא היה חשוף בצורה יוצאת דופן. דווקא המכירות באג"ח משקפות יותר פאניקה, מדד התל בונד ירד היום 2.5% ונפתח מרווח של 2% לעומת הצמוד הממשלתי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה