מדד המחירים לצרכן שוב מפתיע: זינק ב-0.8% לעומת תחזיות לעלייה של 0.6% בלבד

מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט הושפע בעיקר מעליית מחירי הפירות והירקות בשיעור של 12.5%, ומעונת הנסיעות שהביאה להתייקרות של 6.9% בעלות הנופש לחו"ל
שהם לוי |

מדד המחירים לצרכן הפתיע גם החודש את החזאים כשרשם זינוק של 0.8%, לעומת צפי לעלייה של 0.6% בלבד על פי קונסנזוס התחזיות של 15 כלכלנים ואנליסטים הסוקרים את המשק הישראלי. לפיכך מסתכמת האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ב-5%, כלומר 2% מעל יעד האינפלציה העליון של בנק ישראל. מתחילת השנה עלה מדד המחירים לצרכן ב-4.4%.

הגורמים בשוק חזו עליות מחירים ניכרות מכיוונו של סעיף הדיור שפועל תרם 0.6% מעליית המדד. עליות מחירים נרשמו בסעיף עקב התאמות לשקל (מעבר מחוזים דולרים) שמתבצעות במהלך החודשים האחרונים, וכן עליות מחירי שכירות לדירות באיזורים נרחבים בארץ.

הגורמים שעמדו ברקע למדד המחירים הגבוה היו המשך השפעת עליית מחירי חומרי הגלם שנרשמה עד אמצע חודש יולי והתייקרות מחירים עונתית בסעיפי הדיור והפירות והירקות המאפיינות בדרך כלל את חודש אוגוסט. נציין, כי באוגוסט נפלו מחירי הנפט ב-7%. יחד עם זאת, המדד אף הושפע מעלייה חדה בשער דולר-שקל בשיעור של כ-3.5%.

נזכיר כי בנק ישראל העלה את הריבית לחודש ספטמבר ב-0.25%, כיוון שראה שליבת המדד, מנוכה מזון ואנרגיה, עמדה בחודש יולי על 0.9%, עלייה המעידה על רמת אינפלציה גבוהה (מדד המחירים לצרכן בחודש יולי עלה ב 1.1%). כמו כן, חששו קובעי המדיניות, כי עלייה במחירי הדירות בחודש יולי תתבטא בעליות מחירים נוספות במחירי הדיור בהמשך השנה. כך ע"פ פרוטוקולי הריבית שפורסמו בשבוע שעבר.

עליות המחירים הבולטות במדד היו: ירקות טריים 12.5%, נופש בחו"ל 6.9% ושירותי דיור שהתייקרו בשיעור של 3.7%.

ירון זר: צפי לירידה בסביבת האינפלציה

ירון זר, מנהל מחלקת המחקר בישיר בית השקעות: "מדד המחירים עלה בהתאם לצפי שלנו ב- 0.8%, אך מהווה הפתעה לכלל השוק שציפה למדד בסביבות 0.5%-0.6%".

עוד הוסיף זר: "עליית סעיפי המדד אינה מפתיעה גם כן בהובלת סעיף הדיור, הנופש בארץ ובחו"ל והירקות. בסה"כ המדד הנוכחי מאחורינו ואנו צופים בעתיד האטה וירידה משמעותית בסביבת האינפלציה. לאור המדד הנגיד צפוי להעלות את הריבית ב-0.25%".

אלדד ברק: לא פוסל העלאת ריבית נוספת של 0.25%

אלדד ברק, מנהל מחלקת השקעות באפריקה ישראל בית השקעות: "המדדים הבאים צפויים להיות נמוכים יותר, אין כרגע מקום להעלאת ריבית". עוד הוסיף ברק: "סימנים ראשונים להיחלשות הצריכה הפרטית בישראל. עונת הקניות לקראת החגים צפויה להיות חלשה השנה"

"להערכתנו, מצב של האטה במשק הוא בלתי נמנע, ובצירוף ירידה במחירי הסחורות יש לצפות לירידה בשיעור האינפלציה בחודשים הקרובים, שעשויה להיות אף משמעותית. יש סבירות גבוהה שהמדדים הבאים יהיו נמוכים יותר מכפי שראינו בחודשים הקודמים". כך אומר אלדד ברק, מנהל מחלקת השקעות באפריקה ישראל בית השקעות, בעקבות פרסום מדד אוגוסט.

ברק מוסיף כי "מדד אוגוסט עלה בשיעור גבוה, יחסית, של 0.8%, אולם בתוך תחום ההערכות (0.5%-0.8%). הסוחרים בשוק ציפו גם לאפשרות של הפתעה כלפי מעלה במדד, בשל סעיף הדיור ובאופן כללי בשל העובדה שמצבו של הצרכן הישראלי עדיין טוב ביחס לצרכן האנגלי או האמריקאי, למשל (שם כבר חווים מיתון, למעשה), דבר שמקל על חברות ועסקים להעלות מחירים".

בנוגע לריבית במשק מציין ברק כי "תחילת מגמה של הורדות ריבית המסתמנת בעולם, הירידה במחירי הסחורות וההסתברות הגבוהה להאטה משמעותית במשק הישראלי, עשויים למנוע העלאה של ריבית בנק ישראל".

מנגד, מציין ברק: "איננו מוציאים מכלל אפשרות העלאה נוספת של 0.25% עד סוף השנה, בכפוף לתנועות הון אשר יתבטאו בפיחות חריף. להערכתנו, כרגע אין מקם להעלאת ריבית נוספת, אלא אם יחול פיחות משמעותי בשער השקל".

"איננו צופים שינוי במגמת העליות שראינו בשחרים, והערכות לירידה באינפלציה ולהורדת ריבית בתוך כמה חודשים, צפויות להיטיב עם השחרים הארוכים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה