על פערי המחירים לסוגיהם והדרך להפקת תועלת במסחר
ניתוח גרף העמודות לא יהיה שלם ללא התייחסות לנושא פערי המחירים ((Price gaps. פער המחירים או הGap-, כפי שמכנים אותו הטכנאים, מייצג טווח מחירים מסוים על הגרף שלא נערך בו מסחר. לא התקיים בו מפגש בין קונים לבין מוכרים. אם נעיף מבט חטוף על גרף העמודות, נגלה בוודאי שחלקן של העמודות חופפות האחת לרעותה או מכסות האחת על השנייה, כך שחלק מיום מסחר נתון מערך הטווח מחירים מקביל ליום המסחר הקודם. בין חלק אחר של העמודות ישנם רווחים. העמודות אינן חופפות או מקבילות אלא מצויות בטריטוריות מחירים שונות לחלוטין. אותם רווחים בין העמודות יהיו הנושא המרכזי של הכתבה.
כיצד נוצרים פערי מחירים
פער מחירים במגמת עלייה נוצר כאשר השער הנמוך שנקבע בשוק ביום מסחר נתון, גבוה מן השער הגבוה אותו השיג השוק ביום מסחר קודם. נתאר מצב בו מצוי השוק במגמת עלייה. ביום המסחר הראשון נקבע השער הגבוה במדד ברמה של 103 נקודות. יום המסחר שלמחרת, נפתח בביקושים והמוכר הראשון מוכן להיפרד לשלום ממרכולתו בשער של 105. כלומר, בין הרמות של 103 - 105 לא נערך מסחר על בסיס היעדר מוכרים. גרף העמודות היומי המצורף ממחיש זאת היטב.
כאשר השוק משייט מטה, השער הגבוה של השוק ביום מסחר נתון, יהיה נמוך מן השער הנמוך ביום המסחר הקודם. כלומר, כאשר מתבוננים בגרף עמודות, נגלה לעיננו חלל הנפער בין שתי עמודות המבטאות כל אחת יום מסחר שונה.
לגבי פערי מחירים הנוצרים על גרף עמודות שבועי בו כל עמודה בודדת מביאה לידי ביטוי שבוע מסחר אחד, הרי שצריך להתקיים התנאי, בו השער הנמוך ביותר של שבוע מסחר נתון, חייב להיות גבוה יותר מן השער הגבוה ביותר שנרשם בשבוע המסחר הקודם. ההפך עבור מגמת ירידה. השער הגבוה ביותר שנרשם בשבוע מסחר נתון, חייב להיות נמוך יותר מן השער הנמוך שנרשם בשבוע המסחר הקודם. ודרך אגב, איתותים המתקבלים מגרף עמודות שבועי משמעותיים ומהותיים יותר מאלה המתקבלים מן הגרף היומי.
אודות האמונות הטפלות
משחר הזמן של הטכניקה, משכו פערי המחירים תשומת לב רבה וניסיונות חוזרים ונשנים נעשו כדי לייחס משמעות או כדי ללמוד על היווצרותם של פערי המסחר. בדרך כלל נעשות טעויות בסיסיות במתן חשיבות מסוימת לפער מחירים זה או אחר, שכן סביב אלה קיימים חוקים או פרשנויות רבות שלעיתים קרובות סותרות האחת את רעותה. חלק מייחסים לפערים כוחות מיסטיים וחלק אחר פשוט אינו מבין את תהליך היווצרותם ואינו מבחין מתי הם אכן עובדים ומתי לא. כדי להבין ולדעת מתי יש לייחס חשיבות לפערי מחירים יש לאבחן בין מספר סוגים, בין אופן ההתהוות וזמן ההתהוות במהלך מגמה. אמונות טפלות ואמירות סתמיות, נרקמו במהלך הזמן סביב אותם פערים. ברוב המקרים, הקשר בינן לבין התנהגות השוק הוא מקרי ומבטא יותר רצונות ותקוות מאשר אובייקטיביות. הדעה הרווחת גורסת כי כל פער מחירים חייב להסגר, דבר שאיננו נכון כלל ועיקר. דעה אחרת אומרת כי פער מחירים שלא נסגר תוך שלושה ימים, ייסגר תוך שלושה שבועות, ואם לא תוך שלושה שבועות, אזי תוך שלושה חודשים. שטויות במיץ. את פערי המחירים יש לאבחן ולפרש בהקשר הרחב יותר שלהם ולא כאשר הם עומדים בפני עצמם.
כיצד נסגר פער מחירים
נצא מנקודת הנחה ששוק פותח בבוקר בהיר אחד במדד 160 ומתקדם בניחותא במשך היום עד לשער גבוה של 165. ביום המחרת, מפאת ביקושים גדולים, השער הנמוך של אותו יום מסחר, נקבע ברמת 166 הנקודות. פער מחירים של נקודה אחת. באותו יום. המשיך השוק לטפס מעלה, והגיע לשיא יומי של 168. למחרת, החלו להופיע מוכרים והשוק החל לרדת חזרה כלפי מטה כאשר במהלך היום נסוג השוק מתחת לרמה של 164 נקודות. הפער שנפתח כלפי מעלה בין 164 - 165, נסגר. אם כך, פער מחירים יחשב כסגור או כמכוסה, אם תנועת מחירים בכיוון הנגדי לכיוון פתיחת הפער פולשת לטריטוריה אותה מתווה הפער. פער המחירים אינו חייב להסגר תוך זמן קצר, בהחלט לא. סביר להניח שביום עתידי כל שהוא, הוא אכן ייסגר אך יעד זמן מוגדר אינו קיים. מעבר לכך, סגירה של פער אינה עניין הרה גורל. תלוי כיצד היא משתלבת בהקשר הרחב יותר של השוק.
חשוב יותר לדעת באיזה חלק של המגמה נפער הפער האם במגמה המינורית, האם במגמה המשנית או אולי במגמה הראשית. אם פער במגמה המינורית, לא נסגר בתיקון השייך לאותה מגמה, סביר להניח שייסגר בתיקון השייך למגמת הביניים ואם לא כן, הרי שייסגר על ידי המגמה הראשית. יתכן שתהליך זה יארך שנים. אפשר להביט על הנושא מזווית קצת שונה. ההסתברות לראות פער מחירים נסגר, שווה להסתברות לראות את השוק חוזר לתוך טווח מחירים בו דשדש תקופה, או לקו תמיכה או התנגדות מסוימים, כך שחבל לבנות יותר מדי על סגירת פערי מחירים כיעדי מחירים אליהם אמור להגיע השוק בתקופה נתונה.
בכתבה הבאה, אסקור את סוגי הפערים הקיימים ואת אופן השימוש בהם.