הירידות בפתח: האם מדובר במשבר או בהזדמנות?

אייל גורביץ' מסב את תשומת לב המשקיעים למספר פרמטרים בסיסיים אחריהם מומלץ לעקוב בטרם נתקפים בחרדות ורצים למכור את תיק המניות בהפסד
אייל גורביץ |

אני מניח שכולנו נקום הבוקר עם דפיקות לב, וחששות לגבי המשך הדרך. אחרי סוף השבוע המסויט שחווה שוק המניות האמריקאי קשה לקום עם ציפיות חיוביות. בסופו של דבר, כולנו אנושיים. לפחות חלקנו. אלא שכעת נימדד במידת המקצועיות. מרבית המשקיעים הלא מקצועיים יגיבו בהתאם לתחושות המורכבות מפחדים וחרדות, כמו גם מתקוות וציפיות.

השאלה במצבים כאלה אינה מה השוק יעשה? זאת פעם לא תהיה השאלה הנכונה. השאלה היא מה תעשה אתה. האם ביום ראשון בבוקר, אחרי שאמות סיפי השוק האמריקאי רעדו בעוצמה, יש לך תוכנית מסחר מגובשת וסגורה? האם ברור לך מה מצבו של תיק המניות שלך על כל מרכיביו? האם ברור לך היכן ממקמות הוראות הסטופ? אם כן, אתה יכול להיות רגוע. שום דבר רע לא יקרה לך. ואם לא, כדאי לך היות מודאג. ולא רק היום.

האינדיקטורים

קל מאוד במצבים מסוג זה ללכת עם התחושות. לכתוב על ירידות חדות העומדות בפתח, על חוסר היציבות והתנודתיות שיאפיינו את השוק ולתבל את היתר במשפטי מחץ בעלי גוון אפוקליפטי. זה פופולארי ומביא המון קוראים. אבל תמונת המצב שונה תכלית השוני. אין ספק שהירידות שחווה השוק האמריקאי בימי המסחר האחרונים ישפיעו עלינו. השאלה עד כמה והשאלה שעולה שוב האם יהיה מדובר במשבר או בהזדמנות. לאורך תקופה ארוכה הקפדתי לחזור שוב ושוב על הנחת העבודה ולפיה כיוונו של השוק מעלה וכי כל ירידה לא תהיה משבר אלא הזדמנות. ולא מעט משברים צלחנו יחד והנה מדד המעו"ף עודנו במגמת עלייה. ואין חדש תחת השמש. סביר להניח שגם המשבר הזה יסתיים כפי שהסתיימו האחרים. עם זאת, אצביע על מספר נקודות שמטרתן לשפוך אור על המתרחש במהלך התקופה הקרובה.

1. מי שחושש ממפולת כדאי לו לזכור שמפולות אמיתיות אינן יוצאות לדרכן בחטף וללא כל התרעה מוקדמת. בלמעלה מ-90% מהמקרים, מגמות ירידה ארוכות טווח דורשות תקופת הכנה לא קצרה ובמסגרתה מסתובבות קודם על המגמות הקצרות והבינוניות ורק לאחר מכן המגמה הארוכה. במעט מאוד מקרים, יוצא לדרכו שוק דובים אמיתי ללא תקופת הכנה. היות ואני מקפיד להיצמד למקרים השכיחים, הרי שהעובדה ולפיה מדד המעו"ף מצוי במגמה ראשית ומגמה המשנית המייצגות עלייה ברורה, הרי שהנחת העבודה הבסיסית גורסת שהכיוון הכללי נותר חיובי וכי כל גל ירידות יתברר במוקדם או במאוחר כתיקון טכני ותו לא.

2. עם זאת יש להציב גבול מסוים לכל גל ירידות. מטרתו של הגבול הזה היא שחצייתו תחייב בחינה חוזרת של הנחות העבודה, לא הקצרות דווקא אלא הבינוניות והארוכות. עם נצא מנקודות ההנחה שגל העליות הרציף האחרון של מדד המעו"ף החל ברמת 1,030 והסתיים ברמת 1,248, הרי שתיקון מקובל יכול לדרדר את השוק לטווח שבין 1,165 – 1,110 בקירוב. רק חצייה של הרף התחתון תחייב בחינה חוזרת של הנחות העבודה.

3. בטווח הקצר כדאי לשים לב היטב למחזורי המסחר. זו התקופה שחשיבותם עולה. ירידה שתלווה במחזור מסחר גבוה, תעיד שתיקון יצא לדרך. כל שפל שירשם תוך עלייה בהיקפי הפעילות יעיד על גל ירידות נוסף העומד בפתח. והחשוב מכל, התנהגות מחזורי המסחר בימים בהם ינסה השוק להתאושש. עליות שילוו במחזורים נמוכים, ולא משנה עוצמת העליות, תעיד שהתיקון עדיין בעיצומו.

סיכום

בכל נקודת זמן שהיא יש לקחת בחשבון את האפשרות שתיקון עומד לצאת לדרך. וזאת רק כדי לשחק על בטוח. הסטופים חייבים להיבדק ולהיות ממוקמים במקום הנכון ואסטרטגיית המסחר חייבת להיות סגורה ומסוגרת ללא פרצות. מעבר לזה, הדינאמיקה של השוק מעלה את הסבירות ולפיה כל נסיגה תהיה קצרת טווח ותסתכם במספר אחוזים בודדים. להזכירנו, מגמות עלייה ארוכות טווח אינן מסתיימות ללא כל התרעה מוקדמת.

* הכותב משמש כמנהל המקצועי של "המרכז להשכלה פיננסית" מקבוצת מטריקס ומלמד ניתוח טכני

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

* הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה