שוק האופציות: להמשיך להחזיק במניות תוך ביצוע הגנות

בפקיעה האחרונה שוב הפסידו לא מעט שחקנים כספים לגופים החזקים יותר
דרור גילאון |

פוזיציה נוכחית: +P(1020,5) ; -2P(1000,5) ; +P(980,5); +C(1120,5)

השבוע פקעו להן אופציות המעו"ף תוך כדי שמדד המעו"ף קובע שיא חדש ומשלים עליה של 9.5% מהפקיעה הקודמת. מחזור המסחר בפקיעה הסתכם בכ- 1.7 מיליארד שקל, בדומה לחודש מרץ.

לפקיעה עצמה הוזרמו ביקושים רבים על ידי שחקני אופציות חזקים שרכשו נכס בסיס, בעוד שמולם ניצבו שחקנים חלשים יותר, שמצאו עצמם מוכרים מניות כדי לנסות ולמזער את הנזק שנגרם כתוצאה מהעליות החדות (כותבי אופציות הרכש לסוגיהם).

המשחק המסוכן של הפקיעה עלה לאלו שנשארו עם אופציות רכש פתוחות בהפסד גדול יחסית, שכן המדד הקובע לפקיעה היה גבוה בכ- 1.8% משער הבסיס והסתכם ב- 1082.51 נקודות. בסופו של יום, התמתנו העליות והמדד סיים ברמה של 1074.38 נקודות. כלומר, מי שנכנס עם אופציות כתובות לפקיעה כנגד החזקת סל מניות מעו"ף, גילה שערך ההשקעה שלו קטן ב- 0.75% (הפסד על האופציות כאילו השוק ב-1082.51 נקודות אך רווח על המניות על פי שוק שסיים ב 1074.38 נקודות).

בסקירה הקודמת הזהרנו מהסכנה הכרוכה בהחזקת אופציות במועד הפקיעה, והמלצנו לסגור את הפוזיציה של חודש אפריל לפני יום חמישי בבוקר. בפועל, מי שאכן סגר את הפוזיציה זכה לראות בשלווה פקיעה אגרסיבית למדי שבסיומה כאמור, הפסידו לא מעט שחקנים כספים לגופים החזקים יותר. העניין בשוק המעו"ף המשיך גם לאחר הפקיעה, זאת כאשר סטיות התקן באופציות המכר מחוץ לכסף החלו לפתע לעלות בצורה חדה. בסופו של יום, סטיות התקן באופציות סביב הכסף נמצאות סביב 15%, וסטיות התקן באופציות המכר הרחוקות מהכסף סיימו את היום ברמות של כ- 25%. משכך, ולמרות שהשוק עלה במרבית שעות היום בכ 1.5%, ראינו את מחירי אופציות המכר דווקא עולים. על פי התנהגות שוק האופציות נראה כי קיימים לא מעט משקיעים החוששים (סוף סוף) מאפשרות של ירידות שערים ואפילו חדות למדי בחודש מאי. ישנן סיבות מקומיות וגלובאליות (בעיקר ארה"ב) שיכולות לתמוך בחששות:

סיבות מקומיות:

• אין שר אוצר, אין ממש שר ביטחון, אין ראש לרשות המיסים וכו'. • אי וודאות לגבי המשך כהונתו של הנגיד סטנלי פישר – בכתבה ב"אקונומיסט" מוזכר הנגיד כמועמד המוביל לתפקיד נשיא הבנק העולמי. • חקירה פלילית נגד ראש הממשלה אולמרט. • המסקנות של ועדת וינוגרד שצפויות להתפרסם ביום שני – בערוץ 10 פורסמו הדלפות מהדוח מהן עולה כי ראש הממשלה נהג בפזיזות, שר ביטחון לא הבין ולא עשה מאמצים להבין בביטחון והרמטכ"ל נתן בזמן המלחמה מופע זחוח של איש אחד. • רמתו הנמוכה של הדולר והשפעתו השלילית על היצואנים ועל תמחור חברות בבורסה (מרבית החברות יצואניות או מחזיקות בנכסים דולריים). • עליות כמעט ללא הפסקה – ב 24 ימי המסחר האחרונים עלה מדד המעו"ף ב-14.2%. רק ביום אחד נרשמה ירידה של יותר מ-0.5%.

סיבות גלובאליות (ארה"ב):

• המשך המשבר בשוק הנדל"ן: מכירות בתים קיימים ירדו ב-8.4% בחודש מארס. מדובר בירידה החדה ביותר לחודש מארס ב-18 השנים האחרונות. הצפי היה לירידה מתונה יותר. • מכירות בתים חדשים גדלו במארס ב- 2.6%. פחות מהתחזית שעמדה על כ-6%. אומנם מדובר בגידול ראשון זה שלושה חודשים לקצב שנתי של 858 אלף בתים, אך עדיין פחות מהתחזית שעמדה על 890 אלף בתים. • חברת המחקר RealtyTrac דיווחה שהיקף שמיטת החובות של לווי המשכנתאות קפץ ביותר משליש ברבעון הראשון של השנה. • אמון הצרכנים לחודש אפריל היה 104 נקודות, לעומת צפי של 105. • נתוני צמיחת התמ"ג ברבעון הראשון של השנה הסתכמו ב-1.3% בלבד, למרות שלפי הערכות האנליסטים, הצמיחה הייתה צפויה לעמוד על 1.8%. ברבעון הקודם הסתכמה הצמיחה ב- 2.5%. • מדד ביטחון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ירד בחודש אפריל לרמה של 87.1 נקודות לעומת רמה של 88.4 בחודש מארס, ותחזית האנליסטים לירידה לרמה של 85.3 נקודות. הירידה בביטחון, עם פתיחת הרבעון השני, מעוררת חשש בנוגע להמשך הצריכה הפרטית המהווה את מנוע הצמיחה העיקרי של כלכלת ארה"ב, במהלך הרבעון.

לצד נתונים מדאיגים המשיכו להתפרסם השבוע גם נתונים חיוביים בארץ ובעולם כגון:

• בנק ישראל פרסם כי המדד המשולב עלה במרס ב-0.6%. עליית המדד החודש הושפעה מעליות משמעותיות במדד הפדיון במסחר ושירותיים,במדד היצור התעשייתי וכן מעלייה במדדי יצוא ויבוא הסחורות, שקוזזו חלקית בירידה במדד יצוא השירותיים. בנוסף, עודכנו כלפי מעלה המדדים לחודשים ינואר ופברואר ב-0.5 נקודות אחוז בסך הכול. • מספר משרות השכיר ב-12 החודשים האחרונים (ממוצע של נובמבר-ינואר לעומת התקופה המקבילה אשתקד) עלה ב-4.4 אחוזים. על-פי נתוני שירות התעסוקה יש מגמה של ירידה במספר דורשי העבודה ועלייה בדרישה לעובדים. • בנק ישראל הוריד את הריבית ב-0.25% ל-3.75%. • הריבית והתשואות על איגרות החוב מצויות בשפל היסטורי וקשה למצוא אלטרנטיבות השקעה. • עונת הדוחות בארה"ב בעיצומה - מספר חברות מרכזיות מציגות דוחות כספיים חזקים (גוגל, מיקרוסופט, אפל, אמזון) • מדד הביטחון העסקי בגרמניה עלה באפריל יותר מהצפוי, זה החודש השני ברציפות. הכלכלה הגדולה ביותר באירופה מראה סימני האצה, לאחר שהמדד עלה ל-108.6 באפריל, לפי נתוני מכון Ifo, העורך סקר בקרב 7,000 מנהלים בכירים. התחזית השנתית לצמיחת כלכלת גרמניה עלתה ל 2.8%.

לסיכום

להערכתנו, גל העליות האחרון שמשאיר יחסית מעט מניות אטרקטיביות להשקעה, בשילוב עם הגורמים שפורטו למעלה, מחייב נקיטת אמצעיי זהירות בכל הקשור להשקעה במניות. יחד עם זאת, המשך גורמי המקרו החיוביים והריבית הנמוכה ממשיכים לתמוך בשוק. לאור זאת, אנו מרגישים נוח עם המשך החזקה במניות בשילוב ההגנות הקיימות. במידה ושוק ההון ימשיך לעלות בימים הקרובים, נוכל לממש את אופציית הרכש 1120 שרכשנו תמורה 112 שקל ובכך לקבע רווח מהאסטרטגיה.

*מאת: דרור גילאון, מנכ"ל מאור לוסקי ניהול תיקי השקעות *הערה: אין לראות בכתבה הבאה ייעוץ או תחליף לייעוץ מסוג כלשהו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה