האם השמש חוזרת לזרוח בארץ השמש העולה

לאחר יותר מעשור של מיתון ומשבר עמוק במערכת הפיננסית האם אפשר להגיד בוודאות כי יפן הינה מקום מומלץ להשקעה היום?
רונן הלפרן |

בשני העשורים האחרונים סבלה כלכלת יפן מרצף של שלושה מיתונים משנות ה- 90 ועד לשנת 2003. במהלך אותן שנים התכווץ המשק היפני ונוצר חשש מהתמוטטות המערכת הפיננסית במדינה.

אחת הבעיות המרכזיות שמהן סבלה יפן שנים רבות הינה מצב של דפלציה (אינפלציה שלילית) הנלווית למיתון ומעידה על ביקושים נמוכים הגוררים צמיחה נמוכה או אף שלילית. הממשלה היפנית פעלה בכדי לעודד ביקושים ולעורר את הכלכלה ולכן הריבית ביפן עמדה על 0% במשך מספר שנים. יתרה מכך, ניתן לומר כי עקב הצמיחה השלילית, הריבית הייתה לרוב שלילית. כלומר, היפנים היו צריכים לשלם ריבית לבנק על הפיקדונות שלהם.

שנת המפנה הייתה שנת 2005, היפנים החלו סוף סוף לצרוך וזאת לאחר שנים של אובססיה לחיסכון, וניצנים של צמיחה מלווה באינפלציה חיובית נראו באוויר. למרות ריבוי הנתונים הטובים שוק המניות היפני כאילו עצר מלכת במהלך שנת 2006 ולא היה שותף לחגיגת העליות שחוו שאר מדדי המניות בעולם מחודש יולי ועד סוף שנת 2006.

שנת 2007 החלה שוב בסערה כאשר מדד הניקיי 225 פתח את השנה בעליה של 6% ואף חצה את רמת 18,000 הנקודות לראשונה מזה 10 שנים, אולם שני גלי הירידות של השבועיים האחרונים החזירו את המדד לרמתו בתחילת השנה.

אז מה אם כן נקודות האור? הריבית ביפן נמוכה ביותר- 0.5% בלבד ואינה צפוייה לעלות בקרוב (כחלק ממדיניות הבנק המרכזי לעודד צמיחה). ריבית כה נמוכה שומרת על המטבע המקומי (היין) נמוך שהוא לכשעצמו חיובי ביותר לרווחיות החברות בכלל ולחברות הייצוא בפרט.

תופעה מעניינת המתרחשת בעולם ע"י משקיעים וקרנות גידור הינה ה-CARRY TRADE, הלוואה של יינים בריבית נמוכה והמרתם למטבע אחר לשם השקעה בני"ע ונכסים פיננסים בעלי תשואה גבוהה. (יש האומרים כי זו אחת הסיבות העיקריות לנזילות האדירה הקיימת בעולם כיום). תופעה זו, גם היא לכשעצמה, שומרת על המטבע נמוך.

היום, יותר מתמיד, יפן מצטיירת כהשקעה טובה בעלת סיכון מוגבל, המקנה למשקיע שוק מניות זול באופן יחסי, עם סיכויים לרווחי הון ממטבע חלש היסטורית, שהינו בעל פוטנציאל להתחזקות בשנה הקרובה. הממשלה היפנית מצליחה לאחרונה לבצע רפורמות חשובות והיסטוריות (הפרטת בנק הדואר), שומרת על אבטלה נמוכה של כ- 4%, הצליחה לייצב את המערכת הבנקאית, והחשוב מכל, יפן נהנת מהקרבה לסין שהנה כידוע המדינה בעלת הצמיחה הגבוהה בעולם.

מאת: רונן הלפרן - מנהל מחלקת השקעות בחברת SUPREME capital markets, ניהול וייעוץ השקעות בחו"ל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה