שדמון: בתחום המחקר האינטרנטי ישראל בפיגור

יו"ר TNS ישראל, דורי שדמון מוביל כניסה של החברה לתחום הסקרים באינטרנט וחושב שלמרות התגמול למשתתפים בסקרים - אין הטיה של המחקר. ראיון און-ליין לכתבה המלאה
אפרת אדיר |

כולנו היינו במצבים בו אנחנו עסוקים בבישולים במטבח, משחקים עם הילד, לומדים למבחן או סתם רובצים מול הטלוויזיה ואז מצלצל הטלפון, מהעבר השני של הקו שואל מישהו אם אפשר לשאול אותנו כמה שאלות עבור סקר, ואנחנו מצטערים על הרגע שענינו לשיחה.

קבוצת המחקר TNS טלסקר ישראל, מקבוצת TNS העולמית, מנסה לגוון את אמצעי המחקר ולשפר את דרך הדגימה. לצורך כך השיקה החברה, לאחרונה, פלטפורת מחקר באמצעות האינטרנט הנקראת MySeker, המסוגלת לבצע מחקרי שוק בכל תחומי השיווק, הפרסום, המדיה ודעת הקהל.

בראיון ל-Bizportal מסביר יו"ר TNS ישראל, דורי שדמון, על הפאנל המחקרי החדש. לדבריו, מדובר בכלי משלים ואולי מחליף את סקרי הטלפון והפנים מול פנים. "72% מגילאי 13 ומעלה בישראל גולשים באינטרנט ולכן הגיע הזמן שננצל זאת גם לתחום המחקר ונתקדם עם הטכנולוגיה", אומר שדמון ומוסיף, כי "במחקר האינטרנטי, ישראל נמצאת בפיגור לעומת העולם, שם כ-15% מכל הסקרים הכמותיים שנעשים הם באינטרנט. בישראל לעומת זאת מהווים המחקרים באמצעות האינטרנט כ-2% בלבד, זאת למרות היות ישראל בין המובילות בעולם בהיקף השימוש באינטרנט בכלל".

חברת TNS העולמית כבר עוסקת בתחומי המחקר המקוון בכל העולם ב-70 מדינות ומפעילה פאנלים אינטרנטיים בקרב 2.5 מיליון גולשים. בארץ, עבדה TNS על פיתוח המערכת למעלה משנה ונעשו פיילוטים ושלבי הרצה. חברת הפרסום יורו תל-אביב וגוגל ישראל כבר הביעו עניין בפלטפורמה המחקרית ומשתפות פעולה עם החברה בנושא.

15% מהאוכלוסיה אינה מחזיקה טלפון קווי

פאנל הגולשים של MYSEKER מקיף קרוב ל-10,000 גולשים בחתך מייצג של כלל האוכלוסייה (מגיל 13 ומעלה) אשר גויסו כולם מתוך מסגרות דגימה מייצגות וכלל ארציות. עד לסוף שנת 2007, מעריך שדמון, כי הפאנל יקיף בין 15,000 ל-20,000 גולשים. שדמון מסביר את מגמת המעבר לביצוע סקרים באינטרנט בשל הנגישות הרבה לרשת והטכנולוגיה היעילה המאפשרת להראות מוצרים ופרסומות. "כיום נהיה יותר ויותר קשה לעשות מדגם מייצג ואפקטיבי בשיטות האחרות. כמעט 15% מהאוכלוסיה אינם מחזיקים במכשיר טלפון קווי בביתם ומשתמשים אך ורק במכשיר הסלולר", אומר שדמון.

מחזור הפעילות של החברה בארץ הסתכם בשנת 2006 בכ-10מיליון דולר, ולהערכת שדמון עד לשנת 2009, כ-30% מסך פעילות הקבוצה במחקר הכמותי ייערכו באמצעות האינטרנט.

שדמון אף מבטיח כי הפאנל האינטרנטי של TNS הוא אכן מייצג ומנוהל נכון. "יש לעשות הבחנה ברורה בין פאנל מייצג ומבוקר המגויס כולו על-פי תהליך קפדני ומקצועי ממסגרות דגימה המייצגות את כלל האוכלוסייה, לבין מדגמים מקריים מרשימות תפוצה של מיילים או מבאנרים באתרים. מקורות גיוס המדגם שעליו מתבססים בפאנלים האינטרנטיים, כמו גם בסקרים בכלל, הינם מרכיב מהותי ביכולת לבסס החלטות שיווקיות-עסקיות על ממצאים מדויקים ומהימנים. רק שימוש בפאנל מייצג ומבוקר כדוגמת MySeker מבטיח תקיפות גבוהה של תוצאות המחקרים".

מערכת פאנל MySeker, מכילה עשרות רבות של נתוני רקע דמוגרפיים ואחרים על חברי הפאנל. עובדה זו מאפשרת לבנות גם מדגמים המייצגים את כלל האוכלוסייה וכן קהלי יעד ספציפיים במגוון גדול. כמו: אמהות לתינוקות, בעלי חשבון בבנק מסוים, חברי קופת חולים כזו או אחרת, בעלי כרטיסי אשראי מסוג מסוים, צרכנים של קטגוריית צריכה כלשהי, בעלי סגנון חיים מסוים ועוד.

יתרונות בולטים נוספים של MYSEKER על פני פלטפורמת מחקר אחרת הם: איכות גבוהה בתשובות שכן המרואיין ממלא אותם במועד הנוח לו במסגרת לו"ז מוכתב; אין השפעת מראיין על הנחקרים בפאנל; מימשק אינטראקטיבי המאפשר הצגת מותגים, אריזות, סרטוני פרסומת, וכן מאפשר שימוש מגוון במודלים מחקריים מבוססי מחשב; יתורן עלות-תועלת אטרקטיבית אל מול המתודולוגיות האחרות.

ש: מה מקבל הרואיין בתמורה להשתתפות בסקר?

"מי שמסכים להשתתף בסקר עובר מעיין תהליך גיוס, ממלא שאלון עם פרטי רקע עליו ומתוגמל לפי נקודות שהוא צובר בהתאם לאורך הסקר וכמות הסקרים".

ש: אין חשש, אם כך, להטיית התוצאות בשל התגמול?

"לא מדובר במשכורת או פרנסה אלא בתגמול בתווי קנייה או בכסף או בתרומה למטרות חיוביות לקהילה. ההטייה, אם היא קיימת, אז היא שולית".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה