התחנה הראשונה של רה"מ בסין - רפת ישראלית
רגע לפני תחילת הדיון המדיני המכריע בנושא קשרי סין ואיראן של ראש הממשלה עם ראשי השלטון הסיני, מצא אהוד אולמרט את עצמו בסיטואציה סוליראליסטית משהו הבוקר, כאשר התבקש לסייע בחליבת פרה סינית ברפת באיזור בייג'ין. ראש הממשלה הניח היום את אבן הפינה למרכז ישראלי-סיני לשיתוף פעולה בטכנולוגיות מתקדמות בענף הרפת. המרכז הוא הרחבה של פרויקט רפת ההדגמה שהקימה ישראל בסין ואשר זכה להצלחה גדולה.
הרפת הישראלית בסין הוקמה בשנת 2001 במימון מלא של מדינת ישראל כחלק מהידוק שיתוף הפעולה הכלכלי-חקלאי עם סין. הפרויקט בוצע על ידי חברת צח"ם מקיבוץ אפיקים תוך שילוב הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בענף הרפת, כולל מערכות ניהול ובקרה וידע בנושא מיכון ותזונה. ברפת 600 פרות חולבות והיא הגיעה לתפוקה מרשימה של יותר מ- 10,000 ליטר לפרה בשנה, זאת לעומת ממוצע של 4000 ליטר לפרה ברפתות המסורתיות בסין.
כחלק מתהליכי השינוי העמוקים שעוברים הכלכלה והחברה בסין, גדלה צריכת החלב במדינה מדי שנה בצעדי ענק. מגמה זו, שהחלה כבר לפני מספר שנים, חייבה הערכות ושדרוג מקיף של משק החלב בסין כדי לתת מענה לביקושים הגדלים והולכים.
ההישג המרשים של הרפת הישראלית הביא לחשיפה גדולה שלה ברחבי סין והיא זוכה לביקורים רבים של מושלי מחוזות, שרים, מומחים מאוניברסיטאות, מנהלי רפתות ועוד. בנוסף למבקרים סיניים ישנם גם מבקרים זרים רבים המתעניינים בפרויקט המוצלח של שיתוף פעולה בין מדינתי. החברה שבבעלותה הרפת (SAN YUAN DAIRY) מדווחת, כי כבר העבירה את הידע ל-30 רפתות נוספות שבבעלותה ברחבי סין עם תוצאות מצוינות.
ברפת הותקנה מערכת בשם "אפימילק" לאיסוף נתוני תנובה של כל פרה, זיהוי דלקות עטין, זיהוי ייחומים ותוכנה לניהול העדר, "אפיפארם", שמעבדת את המידע ומפיקה דוחות למנהל הרפת. בעקבות החשיפה של המערכות, הן נרכשו על ידי רפתות רבות נוספות ברחבי סין.
את הפרויקט ליווה מנהל רפת ישראלי כשליח מטעם משרד החוץ (מש"ב) שהפעיל את הרפת עם הצוות הסיני, הטמיע ולימד את הטכנולוגיות ברפת זו ובסמינרים רבים ברחבי סין. כאות הוקרה על תרומת הרפת למשק החלב הסיני, זכה מנהל הרפת הישראלי באות הוקרה מראש עיריית בייג'ינג הניתן למומחים הזרים התורמים לקידום בייג'ינג וסין. מנכ"ל צחם אפיקים, יוסי שמר, קיבל בישראל את אות איש השנה לשנת 2004 על הפרויקט.