צפי בתעשיה הכימית והפרמצבטית - צמיחה של 15% השנה

2006 היתה השנה הטובה בעשור האחרון לתעשייה. המכירות גדלו בכ-12.6%, היצוא גדל ב-15.7% לכ-8.8 מיליארד דולר ונקלטו כ-1,100 עובדים
שי פאוזנר |

שנת 2006 היתה השנה הטובה ביותר בעשור האחרון לתעשיית הכימיה והפרמצבטיקה. שנת 2007 יכולה להיות טובה יותר. כך אומר שוקי גולד, יו"ר איגוד הכימיה והפרמצבטיקה בהתאחדות התעשיינים, במסיבת כתבים לרגל יום תעשיות הכימיה.

גולד ציין, כי בשנת 2006 גדל יצוא תעשיית הכימיה והפרמצבטיקה בכ-15.7% לעומת השנה שקדמה לה והסתכם בכ-8.8 מיליארד דולר – כ- 30% מהיקף היצוא התעשייתי (ללא יהלומים); מכירות הענף לשוק המקומי גדלו אשתקד בכ-10% והסתכמו ב- 8.6 מיליארד דולר. סה"כ מכירות ענף הכימיה והפרמצבטיקה בישראל גדלו בשנת 2006 בכ-12.6% לעומת השנה שקדמה לה והסתכמו בכ-17.4 מיליארד דולר – כרבע מכלל מכירות התעשייה בשנה זו.

הוא ציין, כי הגידול ביצוא הענף נובע בעיקר מהבשלת השקעות שנעשו בתעשייה הכימית והפרמצבטית וכן בשל מאמצי שיווק וחיפוש לקוחות חדשים בחו"ל. גם צמיחת התעשייה הכימית והפרמצבטית - בעיקר בתחומי הדשנים, צבעים ותרופות - תרמה אף היא לגידול ביצוא הענף, אמר גולד.

גולד ציין, כי גם במצבת כח האדם של הענף חל גידול. תעשיית הכימיה והפרמצבטיקה קלטה אשתקד 1,100 עובדים, (מהווה גידול של כ-4%). כיום מועסקים בענף 28,700 עובדים. יצוין כי מרבית מפעלי התעשייה הכימית נמצאים בפריפריה, ועיקר כח האדם המועסק בהם הינם תושבי האזור.

הפדיון הממוצע למועסק בענף בשנת 2006 עמד על 605 אלף דולר למועסק, גידול של למעלה מ- 8% לעומת שנה שעברה.

גולד גילה, כי נמשכת התופעה של מעבר חברות כימיה ופרמצבטיקה לחו"ל, וכי כיום פועלות שם יותר מ-25 חברות הנמצאות בבעלות ישראלית, בעיקר בסין, ברזיל, הולנד, אנגליה, ארה"ב ועוד. המעבר לחו"ל הוא בעיקר בשל העדר השקעות בתשתיות בתעשייה הכבדה בארץ, שיבושים במשק וקיומה של סביבה עסקית אוהדת יותר בחו"ל.

גולד מסר, כי בשנת 2006 רכשה התעשייה הכימית והפרמצבטית חברות בחו"ל בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר. הוא ציין, כי ב-12 השנים האחרונות השקיעה התעשייה הכימית והפרמצבטית כ-12.5 מיליארד דולר ברכישת חברות ומפעלים במדינות שונות.

בהתייחסו לשנת 2007, מעריך גולד, כי יצוא הענף יגדל השנה בכ-15% לעומת שנת 2006 ויסתכם בכ-10 מיליארד דולר, וסך כל מכירות התעשייה הכימית והפרמצבטית יגדל השנה בכ-12% ויסתכם בכ-19.5 מיליארד דולר.

גולד ציין, כי התעשייה הכימית משקיעה מאמצים רבים כדי להתאים את המפעלים לדרישות המחמירות בתחום איכות הסביבה ואף מעבר להן. הוא ציין לדוגמא, כי המפעלים ברמת חובב בלבד משקיעים כ-800 מיליון שקל בשנים 2005 - 2007 בתחום זה.

גולד מנה את הבעיות העיקריות המקשות כיום על התעשייה הכימית בארץ - בירוקרטיה ממשלתית בכל הקשור להקמה, הרחבה ותפעול של מפעלי התעשייה הכימית; עיכובים באספקת גז טבעי לתעשייה; תשתיות לאומיות ירודות; יעילות נמוכה של הנמלים בהשוואה לארצות המערב המפותחות; שיבושים בסקטור הממשלתי; עליה במחירי התשומות לתעשייה בתחומי אנרגיה, תחבורה ועוד; ירידה חדה בהשתתפות הממשלה במענקי חוק עידוד השקעות הון ובמענקי מו"פ; מחסור באנשי מקצוע מתמחים בענף הכימיה והפרמצבטיקה; והעדר עקביות בדרישות בתחום איכות הסביבה.

גולד הדגיש, כי תעשיית הכימיה מסוגלת לצמוח בכ-15% לשנה, זאת באם תקודם חקיקה ראשית ומשנית בתחום איכות הסביבה; יינתן סיוע בחוק לתעשייה בשדרוג קווי הייצור בהתאם לדרישות סביבתיות חדשות; יקודם פרויקט הגז הטבעי - הצינור הצפוני; יקודם הטיפול בתשתיות ברמה הארצית - כגון סילוק שפכים מטופלים, סילוק פסולות; עלות פיתוח קרקע גבוהה, ועוד; יפושט חוק התכנון והבניה ויינתן עידוד לחינוך וההכשרה בתחום המדעיים.

יו"ר איגוד הכימיה והפרמצבטיקה בהתאחדות התעשיינים קרא לממשלה לסייע לתעשייה הכימית בנושאים אלו, על מנת להאיץ את צמיחת הענף. הוא הזהיר, כי עיכוב בביצוע הרפורמות המוצעות יביא לירידה בהשקעות ובמלאי ההון בתעשייה הכימית ויאיץ את המעבר של מפעלים וחברות לחו"ל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה