ליאו ליידרמן מצטרף לקונצנזוס: הצמיחה השנה - 4.5%

הכלכלן הראשי של בנק הפועלים מעריך, כי השנה ירשם פיתוח מתון והדרגתי בשקל ומזהיר, כי הסיכון הכלכלי העיקרי הוא של "נחיתה קשה" של צמיחת המשק האמריקני
שי פאוזנר |

"ישראל תצמח ב-2007 בקצב דומה לזה של הכלכלה הגלובלית: כ4.7%. שיעור צמיחה זה גבוה מזה של המדינות המפותחות אך נמוך מהממוצע של השווקים המתעוררים". כך כותב היום היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, פרופ' ליאו ליידרמן, בסקירתו את המשק ותחזיתו לקראת השנה הנפתחת עתה.

ליידרמן מציג היום, צפי לפיחות מתון והדרגתי בשקל במהלך 2007. "אנו סבורים שהשנה יתחדש תהליך הפיחות של השקל מול מטבעות החוץ העיקריים, אם כי בצורה מתונה והדרגתית. תחזית זו מניחה המשך השמירה על ריבית בנק ישראל שנמוכה מריבית הפד האמריקאי, והיעדר שינויים חדים בערכו של הדולר בעולם השנה", הוא אומר.

עוד מתייחס הכלכלן הראשי של הפועלים לנושא העצמאות הכלכלית של ישראל, מול תלות בהתפתחויות בחו"ל. "אנו סבורים שכיום המשק הישראלי עצמאי יותר, אך גם תלוי יותר בהתפתחויות בחו"ל מבעבר. מבחינת החוב הציבורי, התלות ברזרבות מט"ח ובסיוע חוץ, והיכולת לגייס הון בשוקי העולם- כלכלת ישראל הרבה יותר עצמאית כיום מאשר בעשורים קודמים".

לדבריו, "עם זאת, בעקבות השתלבותנו בתהליכי הגלובליזציה, כיום אנו יותר מושפעים מהמצב הכלכלי והפיננסי בעולם. למשל, התנודתיות הגדולה ביותר בשוקי ההון והמט"ח בישראל בשנה שעברה, לא חלה בעקבות אירועים פוליטיים או כלכליים מקומיים, אלא לקראת אמצע השנה כאשר עלייה מהירה של מחירי הדלק הביאה לחששות להעלאת ריבית הפד, חששות אלה תרמו לירידות חדות בשווקים הגלובלים העיקריים וגם בישראל".

לגבי התחזית העולמית של הבנק מסכם ליידרמן, כי "השווקים המתעוררים באסיה ימשיכו להצטיין בשיעורי צמיחה גבוהים והם ממשיכים להיות המועדפים על ידי המשקיעים הגלובלים".

הוא כותב עוד, כי הסיכון הכלכלי העיקרי הוא של "נחיתה קשה" של צמיחת המשק האמריקאי מהווה גורם הסיכון המרכזי בתחזית הצמיחה הגלובלית ובישראל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה