הדולר השבוע: צפי למגמה מעורבת בהמתנה להחלטת הריבית
בסוף השבוע שעבר נחלש הדולר בחדות מול השקל ומול המטבעות המובילים בשווקים בעולם. החלשות זו חלה על רקע הצהרתו של נגיד הבנק המרכזי בסין כי מדינתו תצמצם את החשיפה לדולר ותגוון את עתודות המט"ח האדירות שלה במטבעות אחרים.
כיוון שיתרות המט"ח של סין עומדות על כטריליון דולר (מזה כ-70% בדולרים אמריקאיים והיתרה במטבעות אחרים), סכום המהווה כ- 20% מיתרת המזומנים העולמית, יביא גיוונו של תיק המטבעות להיצע של דולרים שעלול להחליש את המטבע האמריקאי בעולם.
בסוף השבוע הנוכחי הפך הדולר כיוון בשוק המקומי והתחזק בחדות בעקבות הירידה המפתיעה במדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר. ירידה זו חיזקה את ההערכות כי בנק ישראל יוריד את הריבית בסוף החודש בשיעור של 0.25%-0.5%, דבר שיביא לפער ריביות שלילי בין ישראל לארה"ב, עובדה שעלולה לפגוע בתנועות ההון הפיננסיות לארץ ולהחליש את השקל. בסיכום שבועי נותר הדולר ללא שינוי מול השקל והתחזק בכ- 0.2% מול היורו.
ביחידת המחקר של בנק הפועלים סבורים, כי בטווח הקצר השקל צפוי להיסחר במגמה מעורבת, בהמתנה להחלטת הריבית של בנק ישראל. השבוע טיפס הדולר חזרה מעל לרמת ההתנגדות של 4.30 שקל לדולר, לאחר שפורסם על ירידה חדה מהצפוי במדד המחירים לצרכן בישראל לחודש אוקטובר. האינפלציה ב-12 חודשים האחרונים היא כעת שלילית ובעקבות זאת גברו ההערכות, כי בנק ישראל יוריד את הריבית השקלית שוב, בישיבתו הקרובה ב-27 בנובמבר, וגדלו הסיכויים להורדה נוספת בחודש דצמבר. זאת, לפני שהחלה מגמת הורדות הריבית בארה"ב, כך שיפתח פער ריביות שלילי בין השקל והדולר. פער ריביות שלילי צפוי בטווח הבינוני לספק לדולר תמיכה מול השקל.
בטווח הארוך מעריכים בבנק, כי צפויה התייצבות, על רקע ההערכות כי כלכלת ישראל תמשיך לשמור על חוזקה ועל האטרקטיביות בעיני המשקיעים הזרים. ההערכות הן, כי גם בארה"ב צפויות הורדות ריבית במהלך שנת 2007, כך שפער שלילי לא יישאר לאורך זמן. בנוסף, על פי סקר שנערך ב"רויטרס", ההערכות הן כי הדולר צפוי להיחלש בשוק המט"ח הבינלאומי ובעקבות זאת צפוי לחץ כלפי מטה גם על שער הדולר מול השקל.
ביחידת המחקר של בנק לאומי, סבורים כי בטווח הקצר, ללא התפתחויות מהותיות במישור הבטחוני והגיאופוליטי ימשיך הדולר להסחר מול השקל סביב הרמות הנוכחיות כשהמסחר יושפע ממגמות המסחר בעולם.
בטווח הבינוני, מעבר הצפוי לפער ריביות שלילי בין ישראל לארה"ב והגדלת החשיפה של המשקיעים המקומיים לשווקי חו"ל עשוי לקזז את השפעת המשך ההשקעות הריאליות בארץ ואת השפעת שווקי העולם. לפיכך, על אף הרמה הנמוכה בה נמצא הדולר, פוטנציאל הפיחות בו מוגבל.
בבנק איגוד מתמקדים בהיבט הטכני לשבוע הקרוב, לפיו טווח המסחר הצפוי לשבוע הקרוב הינו 4.31 -4.38 שקל לדולר. תמיכה קרובה שוכנת ב-4.29 שקל לדולר ורחוקה יותר ב-4.25. מנגד, התנגדות שוכנת ברמה של 4.38 שקל.
בחדר המסחר של אינפורקסיה מעריכים, כי גם השבוע ימשיך השקל לשמור על חוסנו תוך מסחר בטווח שערים צר 4.27-4.33. כמו כן, מציינים באינפורקסיה, כי ללא אירועים חריגים בגזרה המקומית אנו נצפה להתנהלות הומוגנית לשוק הבינלאומי, ולשינויים בשע"ח.
בטווח הבינוני מעריכים באינפורקסיה, כי פער ריביות שלילי יתן דחיפה לדולר אל מעבר לסביבת ההתנגדות 4.34-4.35. מההיבט הטכני סביבת 4.27 מהווה לעת עתה סביבת תמיכה חזקה של הטווח הבינוני, מאידך 4.34-35 מהווה סביבת התנגדות חזקה שממתינה לפריצה, איתותי פריצה של סביבה זו עשויים להביא למהלך חד אל עבר סביבת 4.40 שקלים.