למרות המלחמה, ההיי-טק ממשיך לצמוח

על פי נתונים שפרסמה התאחדות התעשיינים, ביולי 2006 צמח ענף ההיי-טק הישראלי בקרוב ל-16 אחוזים

למרות המלחמה, חודש יולי 2006 היה חודש מצויין לענף ההיי-טק, שצמח בלא פחות מ-15.7% לעומת הרמה החודשית הממוצעת ברבעון הקודם, כך על פי נתונים שמפרסמת הבוקר התאחדות התעשיינים. בנוסף, מצבת העובדים בענף גדלה ב-1,100 איש, המהווים כ-0.8% מכלל עובדי ההיי-טק, זאת לאחר קליטה בשיעור של 2.4% ברבעון השני של 2006. כמו כן, נרשם גידול חד למדי של 17% בפריון העבודה בהיי-טק, כך על פי הנתונים.

נתוני הצמיחה המעודדים הופכים למרשימים עוד יותר כאשר לוקחים בחשבון שצמיחת כל יתר ענפי התעשייה נפגעה בחודש המלחמה ותפוקתם ירדה בשיעורים שבין 1.1% ל-6.5% וכך גם גיוסי העובדים. את הנתונים מסר שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, בהסתמכו על ניתוח חודשי של מצב התעשייה שערך אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים. לדברי ברוש, "הנתונים האלו מחזקים את העובדה כי אנו חיים בכלכלה דואלית. אנו עדים לצורך במדיניות תומכת צמיחה מאוזנת ובמרכזה עידוד היצוא, המו"פ וההשקעות, זאת לצד מערכת חינוך העונה על צרכי המשק ואשר תבטיח הזדמנות לתעסוקה הולמת לכולם".

הסבר לתופעה המוזרה הזו מציעה דפנה אבירם-ניצן, מנהלת מחלקת המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים. לדבריה, הנתונים מוכיחים שענף ההיי-טק מושפע פחות מהמצב הביטחוני בישראל בהשוואה לשאר ענפי התעשייה. "דוגמה אחת לקביעה הזו היא העובדה שהענף מייצא לחו"ל בעיקר באופן מוטס ואינו תלוי בנמלי הים, שפעילותם כידוע שובשה משמעותית בזמן המלחמה. מאחר והענף אינו תלוי כמעט כלל בייצוא ימי, הוא לא נפגע מהמלחמה או יותר נכון נפגע פחות. את הצמיחה קשה להסביר כרגע, אבל ניתן יהיה להסתכל אחורה בסוף השנה בפרספקטיבה גדולה יותר ולנסות לקבוע".

"אין ספק שבסופה של השנה ירשום ענף ההיי-טק עליה כוללת", קובעת אבירם-ניצן. "גם במידה והענף לא ירשום לזכותו צמיחה ברבעון האחרון של השנה, בחישוב שנתי עדיין יתברר כי צמח ב-5%-6% לפחות. בשני הרבעונים הקודמים של השנה רשם ענף ההיי-טק עליה ממוצעת של 6% ברבעון - עליה שאמנם מתגמדת מול נתוני חודש יולי, אך בהחלט מבטאת מגמה חיובית להיי-טק הישראלי. נכון לעכשיו מדובר בחודש אחד בלבד ועוד אין אפשרות לכמת את תוצאותיו של הענף לכל הרבעון השלישי, אך ניתן לומר בוודאות ש-2006 תהיה השנה השלישית ברציפות שבה ענף ההיי-טק מוביל את התעשייה מבחינת גיוס עובדים ושנה נוספת בה ההיי-טק מצוי בצמיחה".

מנתוני התאחדות התעשיינים עולה, כאמור, כי כל שאר ענפי התעשייה רשמו האטה כתוצאה מהמלחמה בלבנון. מהניתוח החודשי של ההתאחדות עולה, כי את הנסיגה הגבוהה ביותר בתפוקה בחודש יולי - 6.5% - רשמה קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית, זאת לאחר גידול של 1.4% ברבע השני של השנה. המדובר בתעשיות הכימיקלים וזיקוק הנפט, מכונות וציוד, מנועים וציוד חשמלי.

בתפוקת ענפי הטכנולוגיה המסורתית (מזון, משקאות וטבק, טקסטיל והלבשה, עור והנעלה, נייר ומוצריו, דפוס והוצאה לאור, עץ ורהיטים וכד') נרשמה ביולי נסיגה של 3.6%, זאת לאחר גידול של 0.3% ברבע השני של השנה.

עוד מתברר מניתוח הנתונים, כי ענפי הטכנולוגיה המעורבת מסורתית (כרייה וחציבה, מינרלים אל מתכתיים, מוצרי גומי ופלסטיק, מתכת בסיסית ומוצרי מתכת) רשמו ביולי נסיגה של 1.1% בתפוקה, זאת בהשוואה לרמה החודשית הממוצעת ברבעון הקודם, ולאחר גידול של 1.2% ברבע השני של 2006.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה