פיץ' מאמינה בכלכלת ישראל והמגמה בבורסה התהפכה

בפיץ מסרו כי למרות שההסלמה האחרונה באלימות תפגע בטווח הקצר באמון בישראל בלבד ומדד ת"א 25 עבר לעלות ב-2.4%
דרור איטח |

שינוי מגמה בולט נרשם (יום א') בשעות הצהריים במדדי הבורסה התל אביבית, אשר מחקו את הירידות החדות שמאפיינות את המסחר מתחילתו הבוקר. תחילה ההתמתנות החזיקה מעמד זמן קצר בלבד, והמדדים שוב החלו להיחלש, אולם כשהתבררה הסיבה לשינוי עברה הבורסה לעליות של ממש.

מאחורי השינוי - בסקירה של חברת הדירוג הבינלאומית הענקית, פיץ' מסרה היום החברה, כי להערכתה - למרות שההסלמה האחרונה של האלימות, אשר תפגע בטווח הקצר באמון בישראל, הכלכלה הישראלית יוצאת מנקודת פתיחה חזקה. "יחד עם מסגרת מדיניות איתנה, היא צפויה להגביל את ההשלכות הכלכליות השליליות", אמרו בפיץ'.

כ-20 דקות לאחר הדיווח הראשוני של פיץ' שהגיע לבנקים ובתי ההשקעות הישראלים, עבר מדד ת"א 25 לעליות של עד 2.4%. מדד ת"א עלה עד 1.2% ומדד הבנקים עלה ב1.7% בשיא.

דירוג האשראי של מדינת ישראל למטבע חיצוני ומטבע מקומי על פי פיץ'' עומד עתה על A מינוס ו-A, בהתאמה - עם תחזיות "יציבות". הדירוג לטווח קצר במטבע חוץ הוא F1.

"ערב ההידרדרות במצב הביטחוני, הונח כי הכלכלה תצמח השנה בקצב של למעלה מ-5% יחד עם עודף בחשבון השוטף, ריבוי השקעות זרות ואינפלציה שחוזרת אל תוך טווח היעד של 1%-3%. אפילו אם תהיה עתה האטה כלכלה, דינאמיקת החוב הציבורי של ישראל השתפרה לרמה כזו, לפיה רק בתרחיש הקיצוני ביותר יחס החוב-תוצר לא ימשיך לרדת", אמר ריצ''רד פוקס, האחראי על דירוג מדינות המזרח התיכון ואפריקה בפיץ'' בלונדון.

ישראל התאוששה בצורה חזקה מהמיתון של 2001-2002 עם צמיחה של 5.3% ב-2005 ו-צמיחה של מעל 6% ברבעון הראשון של 2006. הגידול בתעסוקה והירידה באבטלה האיצו את הצריכה, ועל אף שרמות השכר גדלות במהירות, הן מותאמות מאד לעליה בפריון, בשעה שמחיר יחידת עבודה נמצא בירידה. ההשקעות החלו לגדול, ובפרט ההשקעות הזרות אשר הגיעו לשיאים חדשים. היצוא חזק, נתמך על ידי שער חליפין תחרותי, ועודף בחשבון השוטף גדל בשנה הקודמת לכמעט 2% תוצר, על אף חוזקה של הכלכלה.

באופן מכריע לעניין דירוג האשראי, השיפור בדינאמיקת החוב הציבורי, שהחל בשנת 2004, הואץ, תוך שהוא נתמך על ידי שליטה הדוקה על ההוצאות מחד והכנסות גבוהות מאידך. החוב הציבורי ברוטו ירד מתחת ל-100% תוצר בשנה שעברה ועשוי להגיע לרמה של 90% השנה.

בהקשר זה, הכיבוד של המסגרת הפיסקאלית שקבעה הממשלה הקודמת, על ידי הממשלה החדשה, אשר מעוגן בתכנית הערבויות של ארה"ב, מבשר טובות לגבי המשך ההפחתה בנטל החוב של ישראל, שעודנו גבוה. בהסכם הקואליציוני שייסד את הממשלה החדשה במאי, הוסכם לשמור על מגבלת הגדלת ההוצאה הריאלית של 1% לשנה הנוכחית, ואילו המגבלה לשנת 2007 הועלתה רק במעט לרמה של 1.7%, על אף לחצים להעלות את ההוצאה על נושאים חברתיים.

מעבר לכך, תקרת הגרעון שנשמרת השנה על 3% תוצר תופחת לרמה של 2% תוצר בשנה הבאה, והפחתות נוספות מתוכננות עד שנת 2009. למרות שפיץ'' צופה משא ומתן קשוח לגבי פרטי תקציב 2007 לקראת סוף השנה, ראש הממשלה ושר האוצר שניהם חזרו וציינו השבוע כי המסגרת התקציבית לא תיפרץ, אפילו אם ההוצאה הביטחונית תהיה גבוהה מהצפוי.

תקציב 2007 מבוסס על האטה בצמיחת התוצר לרמה של מעט מעל 4% והאירועים האחרונים הופכים הנחה זו לסבירה יותר. על אף שהאירועים האחרונים עשויים להביא להחלשות המגמה של ירידת שיעור החוב בכל אופן, המגמה הנוכחית של הפחתת שיעורי החוב נראית איתנה בכל התרחישים האפשריים, פרט לתרחיש הקיצון ביותר הכולל ירידה משמעותית בצמיחה והתרופפות המשמעת הפיסקאלית, אשר פיץ'' מייחסת לו הסתברות נמוכה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה